Cum il inveti sa isi aleaga meseria? Cu inima sau cu mintea?

/ / Modificat: 2013-10-02
Cum il inveti sa isi aleaga meseria? Cu inima sau cu mintea?

BCR_fetita_picteazaChiar daca scoala a intrat sau nu in viata copilului nostru, responsabilitatea indrumarii catre meseria pe care o va practica o buna parte din viata cade pe umerii nostri, ca parinti.

Copilul absoarbe ca un burete toata informatia din jurul sau, atat la scoala, cat si in timpul sau liber. Pentru ca de cele mai multe ori societatea actuala nu ofera modele pozitive, este necesar sa ii fim alaturi si sa ii indrumam pasii pentru a culege valorile din experientele pe care le traieste.

Desi pare pe zi ce trece mai independent, poate ai observat ca atunci cand este nesigur, copilul tau apeleaza tot la tine pentru a-si recapata echilibrul emotional, pentru a sti ce sa aleaga.

Dar asta nu inseamna ca tu ar trebui sa alegi pentru el, chiar daca experienta de viata te-a invatat multe. Dimpotriva, este indicat ca, pe masura ce copilul tau creste, sa ii prezinti cu egala responsabilitate toate optiunile si PERSPECTIVELE care i se deschid pentru ca el sa faca alegerea care i se potriveste lui si numai lui. Vorbim asadar despre o alegere rationala, "cu mintea" pe care copilul o face in legatura cu ceea ce ii dicteaza inima.

Fiind vorba despre viata pe care o va trai el si nimeni altcineva, decizia legata de meseria pe care o va practica trebuie luata exclusiv de copil. Dandu-i libertatea sa aleaga, il ajuti sa devina responsabil fata de deciziile pe care le ia. O decizie luata cu inima, dar cantarita de minte, avand la dispozitie toate argumentele – unele oferite si de tine – este o decizie pe care copilul, odata devenit adult, si-o va insusi.

Asadar, tu cum te pregatesti pentru viitorul copilului tau? Cum ii prezinti meseriile care se potrivesc talentelor sale care deja au inceput sa se manifeste? Indiferent de alegerea pe care o va face in legatura cu meseria lui, are nevoie de sprijinul si increderea ta, asa ca nu ezita sa-l ajuti. Ajuta-l, oferindu-i sansa ca in viitor sa fie MAGISTER in domeniul sau.

Urmareste 50 de povesti despre oameni care au stiut cum si ce sa aleaga pentru viitorul lor.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Economii bani parinti Economii

Articole recomandate

Citeste si despre