7 sfaturi pentru cumparaturi fara stres alaturi de copii

/ / Modificat: 2017-09-07
7 sfaturi pentru cumparaturi fara stres alaturi de copii

Cumparaturile alaturi de copil reprezinta adesea o misiune imposibila pentru parinti. Dincolo de agitatia sau stresul de a umbla prin magazine, acestia trebuie sa infrunte si crizele de isterie, rugamintile infinite si neastamparul copilului dornic sa cumpere si sa exploreze fiecare coltisor din magazin. Insa cumparaturile impreuna cu copilul reprezinta o lectie educativa importanta pentru el, de aceea, sa il lasi acasa nu este solutia potrivita. Iata cateva sfaturi practice prin care poti face cumparaturi fara stres, chiar si cu prichindelul dupa tine!

Cumparaturile impreuna cu copilul au un rol educativ important. Dincolo de rolul banilor si valoarea lor, copilul tau are ocazia de a invata sa aiba rabdare, sa fie responsabil, sa faca alegeri istete si chiar sa faca economii si sa inteleaga rolul lor. Chiar daca este mai simplu, rapid si confortabil sa mergi singura la cumparaturi, este foarte important sa te inarmezi cu rabdare si sa incerci sa faci din ele o activitate placuta si relaxanta, alaturi de prichindelul tau!  

Fii optimista! Ai incredere ca totul va fi bine!

Nu pleca cu cel mic la cumparaturi cu gandul ca o sa iasa rau si ca o sa ai de furca cu el prin magazine. Fii optimista! Priveste-o ca pe o joaca sau o aventura din care copilul invata atat de multe! Inarmeaza-te cu rabdare si gandire pozitiva si mergi pe premisa ca sesiunea de cumparaturi alaturi de copil va fi un succes.  

Alege cel mai bun moment al zilei!

Este important sa alegi momentul zilei pentru cumparaturi in care copilul este odihnit si relaxat, astfel incat sa previi eventualele crize nervoase sau imbufnarea lui. Se pare ca orele diminetii sunt mult mai indicate pentru cumparaturi decat cele ale dupa-amiezii sau ale serii, cand copilul este mai morocanos si obosit. Este important sa te asiguri ca a mancat bine, astfel incat sa nu te trezesti ca incepe sa planga ca ii este foame.

Pregateste copilul de acasa: reguli si consecinte!

Cel mai important pas in a te asigura ca vei avea parte de cumparaturi linistite alaturi de copil este sa stabilesti un sistem de reguli si consecinte bine pus la punct si sa il pui la curent cu el. Explica-i exact ce are voie si ce nu sa faca in magazin si ce se intampla in cazul in care nu respecta regulile.

Ai grija sa ii spui de la bun inceput ca veti respecta lista de cumparaturi pe care o faceti de acasa (si la care este bine sa il implici si pe el), ca de data aceasta nu veti cumpara jucarii si dulciuri, ca nu are voie sa alerge prin magazin si sa plece de langa tine si ca nu trebuie sa tipe si sa planga in incinta hypermarket-ului sau mall-ului. In acest fel, va sti la ce sa se astepte si se va gandi de doua ori inainte sa incalce vreo regula.

Cand vine vorba de pedepse, "taxeaza" copilul acolo unde il doare mai tare: la timpul alocat pentru calculator, televizor au joaca, la orele de iesit afara sau la anumite privilegii care i se cuveneau. Nu apela niciodata la pedepse fizice sau verbale.

Nu uita acasa gentuta copilului!

Este important sa ai cu tine o gentuta cu lucruri pentru copil - scutece, suzete, biberoane, jucarii, apa, gustari, o hainuta in plus etc. Acestea te ajuta sa preintampini si sa eviti situatii care ar putea declansa tensiuni. De exemplu, daca micutului ii este sete, va dori sa bea apa atunci, nu peste jumatate de ora, cand i-ai putea asigura o sursa de apa. Este bine sa fii pregatita, pentru a evita un mic scandal!  

Alege magazine care au spatii de joaca pentru copii!

Opteaza pentru un magazin care are in incinta un loc de joaca pentru copii. Foloseste-te de el pentru a "santaja" putin copilul. Nu il lasa in spatiul de joaca, supravegheat de o alta persoana cu care esti insotita. Pana la urma, l-ai luat cu tine pentru ca acesta sa invete ceva util si educativ din sesiunea de cumparaturi. Insa treci cu copilul prin fata spatiului de joaca si spune-i pe un ton calm si prietenos ca il duci acolo imediat ce veti termina de facut cumparaturile.

Cu cat va fi mai cooperant si te va asculta sau te va ajuta, cu atat veti termina mai repede si il vei aduce acolo, la joaca. Dar spune-i totodata si ca in cazul in care nu te va asculta si va crea probleme, nu va mai beneficia de distractia de la spatiul de joaca. Daca incepe sa devina agitat si pare sa izbucneasca intr-o criza de nervi, aminteste-i de locul de joaca si de ce ati stabilit acolo si ca daca va continua, nu il vei mai duce.

Gandeste-te la cateva jocuri!

Pentru ca prichindelul sa fie ascultator si cooperant la cumparaturi, este important ca acestea sa fie distractive si interesante pentru el. Cum poti asigura aceste doua calitati decat prin cateva jocuri captivante, puse in aplicare chiar in timpul cumparaturilor. Pune copilul intr-un carucior special de cumparaturi pentru cei mici, in care sa il plimbi printre toate raioanele.

Prefaceti-va ca el este "soferul" sau ca sunteti la o cursa speciala, in care trebuie sa achizitionati toate produsele de pe lista intr-un timp record. Pune-l sa te ajute. Un alt joc este sa il pui sa identifice anumite litere pe produsele de pe rafturi sau sa iti gaseasca anumite cuvinte de pe acestea. Stabileste si cate un premiu micut pentru fiecare reusita, pentru ca jocul sa fie si mai incitant.  

Tine-l mereu ocupat si preintampina crizele de isterie!

Cu toate masurile preventive pe care le iei, tot mai exista riscul ca cel mic sa izbucneasca si sa creeze un scandal la cumparaturi. Scenele de plans sau isterie apar fie din cauza ca se simte rau, ca se plictiseste, ca ii este foame sau sete sau ca este obosit. Insa nu stie sa exprime verbal aceste stari si, de aceea, apeleaza la astfel de comportamente nepotrivite.

Este indicat sa gasesti mereu metode sa il tii ocupat sau atent la ceva, astfel incat sa nu aiba ocazia sa se plictiseasca si sa inceapa sa faca boacane. Crizele de isterie au cateva semne care le dau de gol, inca de dinainte de a incepe. Copilul devine brusc tacut, serios, se plange de diverse lucruri, cere obiecte, insista ca vrea ceva etc.

Este momentul sa il intrebi cum se simte si sa afli adevarata cauza din spatele acestor comportamente. Doar asa vei reusi sa le preintampini si sa le corectezi la timp. Nu este usor sa faci cumparaturi si sa si distrezi copilul in acelasi timp, dar este esential pentru a te asigura ca vei avea parte de cumparaturi linistite alaturi de el.

Tu cum reusesti sa faci cumparaturi linistite alaturi de copil? Spune-ne secretele tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Cumparaturi alaturi de copil

Articole recomandate

Citeste si despre