Parenting in stil scandinav - tot ce trebuie sa stii

/ / Modificat: 2018-03-01
Parenting in stil scandinav - tot ce trebuie sa stii

Parintii din Norvegia, Danemarca, Finlanda, Islanda si Suedia abordeaza cresterea copiilor intr-un mod unic; sunt sustinuti atat de cultura scandinava care acorda o deosebita atentie copilariei, cat si de faptul ca drepturile copiilor sunt protejate de catre guvern.

La prima vedere, modalitatea de crestere a copiilor in tarile scandinave poate parea cel putin ciudata, dar ceea ce este cu adevarat interesant este faptul ca intelepciunea traditiilor vechi de generatii este sustinuta adesea de stiinta moderna.

Principiile parentingului in stil scandinav

Asa ca daca te gandesti sa faci o schimbare in stilul tau de parenting, iata cum poti sa o faci in stil scandinav:

Lasa-ti copilul sa doarma afara

Este o practica des intalnita ca parintii sa isi lase bebelusii sa doarma afara (sa isi faca somnul de pranz), in carucior, imbracati bine. Potrivit studiilor, copiii dorm mai mult afara, la aer curat. Sigur, nu vorbim de situatiile extreme, cand temperaturile scad sau cresc prea mult in termometre!

Spatiile inchise sunt mai predispuse germenilor, pe cand aerul rece imbunatateste sistemul imunitar, tensiunea, inlatura stresul si ridica nivelul serotoninei.

Inscrie-ti copilul la cresa

In Suedia, copiii merg la cresa incepand cu varsta de 1 an, cu o parte din costuri suportate de guvern; parintii primesc impreuna un total de 480 de zile de concediu cu plata pe care il pot lua in decursul a 12 ani.

Sexul copilului nu are importanta 

Baietii si fetele sunt tratati la fel, scolile publice promoveaza politici neutre, exista crese neutre si suedezii au chiar si un pronume neutru. Profesorii fac referire la copii folosind substantive ca "oameni" sau "prieteni" in loc de fete sau baieti.

Da copilul la scoala incepand cu varsta de 7 ani

In sistemul prescolar pentru varste cuprinse intre 1-6 ani, se pune accent pe joaca, imaginatie, creativitate si dezvoltarea abilitatilor sociale; se acorda mai putina importanta performantelor academice si mai multa importanta copilariei.

Bataia nu este rupta din rai

Suedia a interzis prima palmuirea in 1979, iar celelalte tari scandinave au facut-o si ele la scurt timp dupa aceea. Desi exista voci care critica lipsa disciplinei fizice ca fiind prea permisiva, cercetarile au aratat ca pedepsele corporale pot cauza traume psihologice si pot duce la depresie si chiar la sinucidere.

Relaxarea atunci cand vine vorba de nuditate

Familiile scandinave sunt relaxate in ceea ce priveste nuditatea in sanul familiei, copiii sunt incurajati sa umble dezbracati in casa si in curte ori de cate ori au ocazia, ceea ce ii familiarizeaza cu propriul corp si cum functioneaza el.

Lasa-ti copiii sa zburde afara si sa se murdareasca

Pentru scandinavi, timpul petrecut in natura este esential, indiferent daca ploua, ninge sau este soare. Atunci cand copilul vine acasa murdar de noroi inseamna ca a avut o zi in care a explorat, si-a asumat riscuri si s-a distrat.

Acest mod de parenting scandinav nu poate functiona decat intr-o societate care respecta valoarea copilariei, o societate care sprijina parintii si incurajeaza copiii sa isi cunoasca propria persoana si mediul inconjurator, sa isi testeze din limite, neingraditi si fara piedici.

Poate ca nu vei putea sa iti lasi bebelusul adormit in carucior la usa cafenelei cat timp iti comanzi un mocha cappuccino inauntru, asa cum o fac scandinavii, dar cu siguranta poti sa il incurajezi pe cel mic sa se joace in noroi sau sa alerge dezbracat prin curtea casei.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Parenting modern Stiluri parentale Educare copii Parenting

Articole recomandate

Citeste si despre