Frigul la copii: mituri si adevaruri

/ / Modificat: 2018-11-12
Frigul la copii: mituri si adevaruri

Foarte multe mituri, care au luat nastere cu multi ani in urma, inca de pe vremea bunicilor nostri, circula cu intensitate si astazi.

Cele mai multe mituri sunt in ceea ce priveste cresterea si ingrijirea copiilor. Dar unele dintre ele sunt pur si simplu doar exagerari si ar fi momentul ca mamele sa afle adevarul si sa nu mai creada in aceste minciuni.

Iata care sunt cele mai raspandite mituri despre frigul la copii

Lucía Galan Bertrand, un medic pediatru de la Spitalul Medimar International (Alicante) si membru al Societatii spaniole de Pediatrie, explica pe blogul sau Lucia My Pediatru (www.luciamipediatra.com) ce este adevarat si fals in ceea ce priveste frigul la copii:

Mersul descult produce raceala

Este una dintre cele mai comune convingeri despre frig, dar in realitate racelile nu sunt cauzate de mersul descult al copiilor. Copiii racesc atunci cand intra in contact cu alti copii raciti. Picaturile de saliva, o igiena precara sau tusea poate duce la imprastierea virusurilor, ducand la aparitia racelilor, a gripelor sau a infectiilor respiratorii.

Transpiratia sau expunerea la curent

Se crede adesea ca un copil care alearga si transpira atunci cand este in aer liber poate face pneumonie. Se pare insa ca nu este asa. Pediatra spune ca pneumonia este o boala infectioasa, virala sau bacteriana, care se raspandeste prin contact direct cu alta persoana bolnava. De asemenea, medicul sustine ca nu este adevarat ca bebelusii sau copiii racesc atunci cand se dezvelesc noaptea sau cand transpira in timpul somnului.

Parul umed cauzeaza raceli

Nu este adevarat, deoarece virusurile nu au nimic de-a face cu parul umed. Daca copilul are deja virusurile instalate in corpul sau, uscarea parului nu il va ajuta. Pediatra mai spune ca pericolul de raceala nu se regaseste in frigul de afara, ci in mediile inchise, precum scolile, unde unii copii tusesc sau stranuta.

Sucul de portocale impiedica raceala

Sucul de portocale este bogat in vitamina C, insa nu creste brusc imunitatea copiilor. Acest lucru este valabil si in cazul vitaminelor sau alte remedii. Medicii spun ca este bine pentru sanatate sa bem suc de portocale, insa acesta nu impiedica raceala.

Cu antibiotice, totul este vindecat

Este total falsa aceasta idee, deoarece virusurile, spre deosebire de bacterii, nu sunt tratate cu antibiotice. De fapt, bolile contractate de virusuri se agraveaza daca se administreaza antibiotice. O gripa sau o raceala obisnuita nu necesita antibiotice. Cu toate acestea, daca dupa o saptamana simptomele nu se imbunatatesc, si persista febra si starea de rau, este recomandat sa se consulte pediatrul, deoarece poate fi o infectie bacteriana.

Adevaruri despre frig

Frigul aduce infectii

Aceasta afirmatie este adevarata. Odata cu debutul sezonului rece apar si cele mai multe infectii respiratorii deoarece temperaturile scazute produc o proliferare a virusurilor si circula mult mai liberi. Gripa este mai frecventa iarna deoarece este o boala sezoniere, care debuteaza in luna octombrie si dispare in luna martie. De asemenea, in sezonul rece petrecem mai mult timp in spatii inchise, locuri care faciliteaza raspandirea virusurilor.

Mai multe straturi de haine decat un strat foarte gros

Medicii spun ca este mai bine sa imbraci copilul cu mai multe straturi de haine decat cu un singur strat foarte gros. In cazul in care copilului ii este cald, este mult mai usor ca unul dintre straturi sa fie eliminate. Este foarte important sa amintim ca micutii se incalzesc mult mai repede decat adultii, deoarece sunt mai energici si se joaca mai tot timpul. De asemenea, este indicat ca in sezonul rece copiii sa poarte o caciula, deoarece capul este partea corpului care pierde cea mai multa caldura. Manusile si incaltamintea buna ajuta si ele foarte mult la mentinerea caldurii corporale.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mituri frig copii

Articole recomandate

Citeste si despre