Cum sa slabesti usor, fara a te infometa!

/ / Modificat: 2024-05-13
Cum sa slabesti usor, fara a te infometa!

 

Oamenii care incearca sa slabeasca cred, de multe ori, ca mancarea este problema, in timp ce nu este deloc asa.

Cei mai multi oameni atunci cand decid sa slabeasca, fie ca au nevoie sa slabeasca 4-5 kilograme, fie de 15-20 sau mai mult, isi aleg o dieta alimentara din zecile care sunt promovate cu succes in toata lumea si incearca sa faca cat mai mult sport. Pare cat se poate de logic si masurabil: cantitatea de energie pe care o aduci in corp sub forma alimentelor minus energia pe care o consumi trebuie sa fie stocata undeva - adica sub forma de grasime. Asa ne ingrasam, asa slabim.

Deci, de ce efectul yoyo este mai degraba regula decat exceptie? De ce suntem atatia dintre noi blocati in sistemul „ingrasare→ slabire→ ingrasare? De ce nu functioneza dietele bazate pe restrictii alimentare pe termen lung? Sigur, poti sa slabesti rapid. Este internetul plin de diete la moda care functioneaza pentru a pierde rapid kilograme si sfaturi de cum sa slabesti sanatos - in timp ce te simti infometat.

Dar la ce bun este sa slabesti doar pentru a o recastiga rapid kilogramele in plus?

Despre cum putem sa incepem sa ne intelegem foamea, hipnoterapeutul Eugen Popa, presedintele Asociatiei Romane de Hipnoza, afirma” Foamea nu este doar in stomac sau in nivelul zaharului din sange. Este in mintea ta - si acolo poti incepe sa o modelezi. Starea de foame are locul de control in creierul tau. Partea responsabila pentru reglarea foamei se numeste hipotalamus si se afla in partea inferioara a creierului. Are senzori care gusta literalmente sangele. Ei detecteaza nivelurile de grasimi, proteine si glucoza, precum si tensiunea arteriala si temperatura. Hipotalamusul aduna aceste date si le combina cu semnale senzoriale care se filtreaza prin alte sisteme din creier - plinatatea in intestin, senzatia si gustul si mirosul alimentelor, vederea alimentelor, chiar si momentul zilei sau alte circumstante din jur. Avand in vedere toate aceste date, circuitele neuronale se antreneaza pe obiceiurile noastre alimentare. De aceea, ne este foame in anumite momente ale zilei - nu din cauza stomacului gol, ci din cauza unui procesor neuronal sofisticat care anticipeaza nevoia de mai multa hrana.”

Daca sari peste o masa, la inceput te vei simti foarte infometat, dar apoi incepi sa te simti tot mai bine pe masura ce depasesti ora in care creierul tau trimite semnalul de foame.

Tot asa ajungem satui la sfarsitul mesei. Din nou, nu din cauza stomacului plin. Daca acesta este singurul tau semnal, atunci mananci in mod drastic. Oricat ar putea suna contraintuitiv, exista in mod normal un decalaj sanatos intre a te simti plin si a avea stomacul plin.

Plinatatea psihologica este un sentiment de suficienta care provine dintr-un calcul mult mai complex. Hipotalamusul de fapt spune: „Tocmai ai mancat un burger. Stiu din experienta anterioara cu burgerii ca in aproximativ doua ore proteinele si grasimile din sangele tau vor creste. Prin urmare, in asteptare, iti voi opri foamea acum. ” Sistemul invata, anticipeaza si reglementeaza. Functioneaza pe fundal.

Consuma mai putine calorii si vei pierde in greutate. Dar incearca in mod explicit sa reduci caloriile si vei face exact opusul.

Iata ce se intampla: sa presupunem ca decizi sa reduci caloriile. Mananci mai putin o zi, doua, poate trei. Rezultatul? Starea ta de foame creste si, in urmatoarele cinci zile, mananci mese mai mari si mai multe gustari, fara nici macar sa iti dai seama.

Oamenii tind sa judece cat de mult au mancat partial dupa cat de plini se simt dupa masa, dar, din moment ce sentimentul de plinatate este partial psihologic, daca starea ta de foame este in alerta, poti sa mananci mai mult decat de obicei, sa te simti mai putin plin decat de obicei si, in mod gresit, sa crezi ca ai taiat din calorii. S-ar putea sa simti ca faci progrese. La urma urmei, esti constant vigilent.

Sigur, din cand in cand aluneci, dar te intorci. Te simti bine pana vezi ca pe cantar schimbarile tale nu apar. S-ar putea sa scada intr-o zi si apoi sa urce in urmatoarele doua zile. Dansand sub suprafata constiintei, starea ta de foame iti deformeaza perceptiile si alegerile.

Ce poti face?

Invatand cum sa faci alegeri mai sanatoase si mai constiente, este posibil sa poti controla alimentatia compulsiva, binge-ul si cresterea in greutate. Prin preluarea controlului asupra apetitului, poti obtine, de asemenea, un sentiment de calm, niveluri ridicate de energie si vigilenta din alimentele pe care le consumati.

Pentru a pierde in greutate, este util asadar sa iti schimbi gandirea. Gestionarea greutatii inseamna schimbarea stilului de viata.

Pentru a avea succes, constientizeaza rolul pe care il joaca mancarea in viata ta si invata cum sa folosesti gandirea pozitiva si strategiile de abordare comportamentala pentru a-ti  gestiona alimentatia si greutatea.

Pentru a te ajuta sa incepi, iata cateva sfaturi despre cum sa slabesti usor:

  • Nu sari peste mese.
  • Planifica mesele si gustarile din timp.
  • Tine evidenta obiceiurilor alimentare.
  • Limiteaza consumul de hrana cu cateva ore inainte de somn.
  • Bea multa apa.
  • Gaseste modalitati sa-ti distragi atentia atunci cand te confrunti cu pofte.
  • Fa miscare in loc sa mananci cand te plictisesti.
  • Fii atent cand mananci. Nu manca cand te uiti la televizor, cand lucrezi, conduci sau stai in picioare.
  • Urmareste dimensiunile portiilor.
  • Da-ti voie sa mananci o gama larga de alimente fara a-ti interzice un anumit aliment.
  • Gandeste-te ca mancarea sanatoasa este o schimbare a stilului de viata.
  • Foloseste cu atentie cantarul. Nu te cantari mai mult de o data pe saptamana.
  • Fa alegeri sanatoase.

“Dietele si sportul sunt actiuni exterioare pe care le impui asupra corpului tau, insa atata timp cat tu nu lucrezi cu mintea si cu resursele tale interioare, inevitabil te vei intoarce in punctul de plecare. Daca ai incercat in mod repetat sa slabesti dar nu ai avut niciodata succes, cel mai probabil gandurile si convingerile tale, nu dieta, te retin. Asta pentru ca excesul de greutate este o reflectare a starii tale mentale si emotionale.”  concluzioneaza Eugen Popa

 

Eugen Popa este unul dintre cei mai cunoscuti si bine pregatiti traineri din Romania si presedintele Asociatiei Romane de Hipnoza. De-a lungul carierei s-a specializat atat in metode de terapie si dezvoltare personala Occidentale (Hipnoza, NLP, Mindset, Habits, Psihologie Pozitiva) cat si Orientale (Meditatie, Yoga, Spiritualitate), fiind astazi un trainer holistic in toata puterea cuvantului. Studiile sale l-au purtat pe trei continente, in Europa, Asia si Statele Unite, iar pana in prezent a sustinut conferinte, traininguri si workshop-uri in Thailanda, Statele Unite ale Americii, Brazilia, Turcia, Grecia, Anglia, Germania etc., la care au participat mii de oameni.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Slabit femei

Articole recomandate

Citeste si despre