Pigmentarea excesiva

/ / Modificat: 2005-08-02
Pigmentarea excesiva





 

Daca ai portiuni de piele negre sau decolorate, nu esti singura. Milioane de oameni au aceasta problema: pigmentarea excesiva a pielii, in anumite zone, in anumite perioade ale vietii lor.

Cele mai comune forme de pete de acest gen sunt petele solare – suprafete maronii formate in urma pigmentarii excesive din cauza razelor solare.

Vestea buna este aceea ca o ingrijire adecvata a pielii - prin utilizarea cremelor de protectie - poate determina decolorarea pielii in zonele afectate si impiedica aparitia altora.

Iata cateva intrebari frecvente cu privire la pigmentarea excesiva.

Cum poate fi evitata aparitia petelor solare?

Fereste-te pe cat posibil de soare! Petele solare apar datorita expunerii pielii la razele soarelui si sunt constituite din tesut epitelial de culoare inchisa. In general, apar pe fata sau pe maini. Aceasta dereglare a cantitatii de pigment este cauzata de ultraviolete si apare in general la persoanele cu pielea foarte deschisa.

Petele solare si petele rosiatice inseamna acelasi lucru?

Da. Petele solare se numesc si rosiatice datorita culorii. Forma lor este ovala si conturul lor este usor delimitat. Desi seamana ca aspect cu ficatul, acestea sunt eczeme datorate razelor solare.  

Ce este melasma?

Melasma este o afectiune care se manifesta prin aparitia pe fata, gat si umeri a unor pete intunecate. Apare de obicei in cazul gravidelor, cauza fiind hiperpigmentarea pielii.

Daca voi ramane insarcinata este posibil sa am melesma?

Melasma este cauzata de o combinatie a expunerii la soare si dereglarii hormonale. Cand acesti factori apar simultan, secretia de melanina creste in anumite zone si este depusa in apropiere de suprafata pielii.

Din pacate, nu poti sa iti dai seama daca te vei imbolnavi de melasma. Exista unele studii in acest sens care arata ca 30% din femeile care au avut un caz in familie vor suferi si ele de aceeasi afectiune.

In general, un procent cuprins intre 50 si 70% din femeile insarcinate sufera de melasma si 5-34% din cele care iau pastile contraceptive.

Cum poti evita melasma?

Este posibil sa nu poti evita hiperpigmentarea pielii in unele zone. Cea mai buna recomandare este evitarea pe cat posibil a razelor solare si alegerea potrivita a cremelor de protectie.

Pacientii care vor sa se trateze trebuie sa ceara sfatul dermatologului; solutiile cele mai bune sunt crioterapia (congelarea cu ajutorul zapezii carbonice), terapia prin laser, cremele speciale si decojirea prin utilizarea unor substante speciale.

Modul principal de tratare a acestor pete este depigmentarea prin folosirea unor agenti speciali. Agentul cel mai des utilizat este hidrochinona intr-o concentratie de 4%.

Exista si alte creme care au concentratii mai scazute si care pot fi cumparate fara prescriptie medicala dar nu au efecte destul de evidente.

Produsele care contin tretinoina sunt eficiente in cazul petelor aparute pe fata.

Aceste medicamente actioneaza prin inalbirea pielii, inlocuirea pielii rosiatice cu un strat de celule noi si incetinirea ritmului de crestere a celulelor pigmentate excesiv in zonele afectate. Cremele sunt cea mai buna cale de furnizare a tretinoinei organismului.

Cum poti preveni aceste afectiuni ale  pielii?

Iata cateva modalitati de a preveni pigmentarea excesiva a pielii

  • Razele ultraviolete sunt cauza principala a aparitiei petelor solare; din acest motiv este recomandat sa va feriti de soare.

  • Stati la umbra intre orele 10 si 16, atunci cand razele solare sunt intense. O regula buna este aceea de a sta sub umbrela sau in casa daca temperatura depaseste 28-30 de grade Celsius.

  • Utilizati creme solare cu factor de protectie care sa depaseasca nivelul de 15. In mod normal, o persoana care tolereaza ultravioletele 15 minute va putea suporta pana la 300 de minute fara sa aiba afectiuni serioase.

  • Purtati haine de culoare deschisa, largi si subtiri si protejati-va fata si capul cu o palarie de vara.

  • Protectia impotriva razelor solare trebuie sa fie o preocupare de baza inca din copilarie; 80% din afectiunile cauzate de ultraviolete se manifesta pana la varsta de 18 ani.


  • Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Articole recomandate

    Citeste si despre