Pasi spre fericire, ghidul mamicii dezinvolte

/ / Modificat: 2011-03-29
Pasi spre fericire, ghidul mamicii dezinvolte

Te-ai intrebat vreodata de ce anume te simti mai bine, mai vioaie dupa o alergare de dimineata, dupa un ras cu pofta sau dupa o tavaleala prin fan? Nu este doar datorita faptului ca ai scapat de vina ce te framanta in privinta exercitiilor si nici datorita orgasmului. Acest sentiment de bine, ce poate dura pana la 12 ore pentru majoritatea persoanelor, are o explicatie stiintifica. Acesta este datorat secretiei de endorfine.

Endorfinele sunt neurotransmitatori produsi in creier, ce au rolul de a reduce durerea, de asemenea sunt cunoscuti si ca inducatori ai euforiei. Droguri precum morfina, heroina si cocaina sunt clasicele endorfine, dar din fericire pentru noi, exista si alte moduri ce nu produc dependenta.

Mananca ardei iute

Majoritatea spun ca cei care mananca ardei iute sunt dependenti de acesta. Nebunia de sentimente pe care o simti dupa ce ai tinut pe limba ardeiul pentru o  perioada de timp este datorata raspunsului protector al corpului tau. Atunci cand mesteci un ardei iute, endorfinele sunt secretate central si pe limba. De ce? Deoarece acestea sunt eliminate pentru a reduce durerea.


Factorul de endorfine: De la 1 - 3, in functie de cum poate rezista fiecare persoana la ardeiul iute.

Gandeste pozitiv!

In momentul in care oamenii iau o pastila - placebo - si acestia cred cu adevarat ca ii va ajuta, deseori asa se si intampla. Acesta este un rezultat direct al puterii gandirii pozitive, ce stimuleaza secretia de endorfine si vor reduce durerea, chiar daca medicamentul este din punct de vedere fizic ineficient.

Factorul de endorfine: 2

Fa exercitii!

Persoanele care alearga in mod regulat, adesea vorbesc de un sentiment de bine dupa o lunga plimbare de dimineata. Acesta este datorat secretiei de endorfine intr-un anumit punct al alergarii. Cauzele nu sunt cunoscute foarte bine, insa se stie cu siguranta ca alergatul imbunatateste buna dispozitie. Desi exista o controversa referitoare la endorfine din punct de vedere stiintific si medical, expertii considera ca sentimentul de bine apare in momentul in care iti pui oasele in miscare.

Factorul de endorfine: 2 - 4 Depinde de intensitatea si durata alergatului.

Orgasmul

Orgasmul este un mod foarte bun de a stimula secretia de endorfine. Ar trebui sa alergi pentru o ora pentru a avea acelasi rezultat, numai ca sexul presupune mai putin efort.

Factorul de endorfine: 5

Acupunctura

Expertii spun ca introducerea acelor in corp este o relaxare si poate induce productia de endorfine. De asemenea, pacientii care fac acupunctura beneficiaza de efectul placebo - considera ca procesul da roade si chiar acest lucru se intampla.

Factorul de endorfine: 3 Persoanele care practica acupunctura tind sa fie persoane optimiste

Ciocolata

Stim doar ca ciocolata si cacaoa produc dependenta. Mancarea cea mai apropiata de efectul unui drog este ciocolata. De fapt aceasta are efect asupra creierului ce va produce apoi endorfine. Nu este necesar sa reduceti cantitatea, fie ca este vorba de 3 batoane de ciocolata, fie ca este vorba de 3 muscaturi, raspunsul va fi acelasi.

Factorul de endorfine: 1 - insa un factor dulce

Frica

Ati auzit prieteni care au spus ca le este frica mai ales atunci cand se uita la filme horror si isi pun mana la ochi sau au acelasi sentiment care l-ar avea incercand roller coaster-ul? Frica influenteaza productia de endorfine. De ce crezi ca sporturile extreme sunt atat de populare? Nimeni nu vrea sa se raneasca, este doar distractiv ( intr-un fel sau altul) sa pacalesti moartea.

Factorul de endorfine: 3 -5 in functie de factorul de frica individual

Soarele

Cercetatorii au descoperit faptul ca razele ultraviolete (UV) pot duce la cresterea productiei de endorfine. Expunerea la aceste raze pentru cateva minute poate duce la ranirea pielii, de aceea medicii recomandata crema de protectie de fiecare data. Insa cu efectul placebo care merge si la tine, doar stiind ca este insorit afara poate duce la cresterea endorfinelor si a bunei dispozitii.

Factorul de endorfine: 2 Deoarece stii ca iti protejezi pielea si esti fericita ca este cald

Rasul

Fie ca este vorba de o glumita sau de o comedie, rasul produs de acestea induce cresterea productiei de endorfine ce va permite cresterea sistemului imun si te ajuta sa devii mai rezistenta la boli.

Factorul de endorfine: 2 - 3 Ai auzit de fraza: "rasul este cel mai bun medicament"?

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Fericire mamici

Articole recomandate

Citeste si despre