Afectiuni comune ale parului si scalpului. Cum ne ingrijim parul?

/ / Modificat: 2011-02-17
Afectiuni comune ale parului si scalpului. Cum ne ingrijim parul?

Te-ai gandit vreodata ca parul incearca sa iti comunice mai multe decat poti deduce tu despre el? Multe femei au impresia ca cele mai bune creme si sampoane rezolva orice problema a lui, insa adevarul este ca afectiunile rezulta uneori din interiorul organismului.

Aspectul sanatos si stralucitor la care ravnesti atat de mult poate fi realizat prin cativa pasi siguri si esentiali in ingrijirea lui.

Afectiuni frecvente ale scalpului si parului

Matreata, o problema de sanatate?


Se pare ca matreata cea enervanta si neplacuta care apare in cele mai nepotrivite situatii nu ridica probleme de sanatate celor care sufera de ea. Medicii nu sunt foarte siguri de cauza ei, dar cea mai plauzibila teorie pare sa fie cea in care o supradezvoltare a unei ciuperci (fungi) ar provoca-o. Alte cauze pot fi:

  • pielea prea uscata sau prea grasa;

  • spalatul prea des pe cap sau prea rar;

  • eczema;

  • psoriazis etc.

Pentru a diminua considerabil matreata, alege sampoane care sunt create special in acest scop. Incearca sa te speli cu ele cateva zile la rand, lasandu-le sa actioneze pe par timp de 5 minute inainte de a clati. Este posibil sa trebuiasca sa testezi mai multe sampoane pana sa il gasesti pe cel care functioneaza in acest scop.

Dermatita seboreica

Daca ti se pare ca matreata din cap arata ca niste cojite mici si grase, de culoare galbuie, atunci este posibil sa suferi de dermatita seboreica. Este o afectiune a pielii care apare acolo unde se gasesc adunate la un loc multe glande, cum sunt fata si scalpul.

Desi aceasta afectiune apare pe seama unor probleme hormonale, legate de infectii fungice sau de probleme neurologice ea este tratata la fel ca matreata.: cu sampon anti-matreata. Cazurile severe cer prescrierea unor medicamente cu steroizi sau antifungice.

Caderea parului - Efluvium telogen (alopecie difuza de stres)

Se caracterizeaza prin caderea excesiva a parului si este o afectiune care apare pe fond nervos, de stres, atunci cand organismul primeste un soc:

  • operatie;

  • nastere;

  • medicamente (puternice);

  • diete severe;

  • stres puternic;

  • traume emotionale;

  • probleme ale glandei tiroide.

De obicei, aceasta afectiune dispare de la sine odata cu indepartarea factorului declansator si cu revenirea organismului. In alte cazuri insa, este nevoie de consult medical.

Caderea brusca a parului - Alopecia areata

Este vorba tot de o cadere a parului, dar mai severa decat in cazul alopeciei anterioare. Aceasta poate aparea brusc si in cantitati mari, putand lasa chiar anumite portiuni de chelie. In cele mai severe cazuri se poate experimenta caderea totala a parului (de pe intreg corpul). Desi nu este o afectiune grava, ea poate fi greu de suportat din punct de vedere psihologic. Parul poate creste de la sine sau pe baza unui tratament.

Pasi de ingrijire zilnica a parului

  • la fel ca pielea, si parul are nevoie de protectie solara (soarele poate determina uscarea, casarea si ruperea lui); alege intotdeauna sampoane care au si SPF;

  • atentie la alimentatie, ea se reflecta in felul in care arata si creste parul; poate nu stiai, dar parul tau are nevoie de cateva elemente nutritive esentiale: proteine, fier, acizi grasi Omega 3, zinc si vitamina A; asigura-te ca ai in alimentatia zilnica acesti nutrienti;

  • nu iti strange niciodata parul prea tare (in diverse coafuri ca impletituri sau codita de cal); poti deteriora radacinile, iar parul devine mai subtire, casant si in cele din urma cade;

  • extensiile de par si mesele pot determina si ele alopecie de tractiune, deoarece ele pun greutatea pe parul tau natural si determina subtierea firului de par si in cele din urma ruperea si caderea; uneori pierderea parului poate fi permanenta.,

  • nu exagera cu produsele de styling sau cu uscarea parului cu foenul; spuma de par, fixativul sau vopsirea lui in exces determina slabirea firului de par si caderea lui;

  • atentie la unele medicamente care au ca efect advers caderea parului: antidepresive, beta-blocante, non-steroidiene, anti-inflamatorii, medicamente pentru guta, artrita, pentru controlul nasterii si cele pentru hipertensiune arteriala.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Frumusete femei Ingrijire par

Articole recomandate

Citeste si despre