Tu stii cum poti creste speranta de viata a mamei tale?

/ / Modificat: 2017-12-07
Tu stii cum poti creste speranta de viata a mamei tale?

Mama, persoana care ti-a dat viata si care ti-a fost alaturi neconditionat. Ea a pus bazele omului care esti azi, si-a petrecut tineretea insuflandu-ti tie majoritatea valorilor dupa care te ghidezi azi, ti-a influentat dezvoltarea si ti-a modelat viitorul pentru a deveni cea mai buna varianta posibila a ta. Astfel ca, ce iti poti dori mai mult decat sa o ai in preajma cat mai multa vreme de acum incolo?

Dupa tine, cea mai apropiata persoana copiilor tai,este bunica! Da, cea incarcata de sfaturi pretioase si care in orice moment al zilei gaseste o bombonica in orice buzunar pentru a o oferi nepotilor. Iti doresti sa ramana in viata voastra cat mai mult timp, ca cei mici sa se bucure cat mai mult de prezenta si invatamintele ei.

Petrece cat mai mult timp cu ea

Studiile demonstreaza ca o cale de a creste speranta de viata a mamei tale este sa petreci cat mai mult timp cu ea. Da, da, atat de simplu este! Singuratatea poate insemna inceputul sfarsitului pentru anumite persoane in varsta, iar sentimentul de izolare isi poate pune amprenta chiar si pe cele mai trainice relatii mama - fiica. Izolarea inseamna tristete, uneori poate conduce chiar la depresie, iar in cazul persoanelor in varsta este responsabila de tulburari cognitive si alte probleme de sanatate grave, precum boala coronariana.

Exista un concept in jurul caruia se invarte intreaga noastra existenta: nevoia de a avea in viata noastra oameni care ne cunosc si ne apreciaza, care ne aduc bucurie si ne sunt alaturi orice ar fi. Ca mama careia i-au crescut copiii mari, cand iti da tarcoale sentimentul ca nu mai esti utila in viata cuiva, ca propriul copil isi poate duce existenta bine mersi si fara tine, acolo incepe declinul personal.

Da, uneori te suna prea des si se asteapta sa ai noutati de fiecare data. Alteori ideile ei iti par invechite si nu prea vrei sa le iei in seama invocand ca vremurile s-au schimbat, sau te cocoloseste excesiv uitand ca tu esti mare de acum, ai proprii tai copii chiar. De cate ori iti vine sa ii amintesti ca esti adult de acum, ca ti-ai luat viata in propriile maini, opreste-te si gandeste ca indiferent de varsta, mereu vei fi copilul ei si dorinta ei cea mai mare este sa te protejeze.

Incurajeaza-ti copiii sa dezvolte o relatie armonioasa cu bunica lor si sa pretuiasca timpul petrecut cu ea. La randu-i, implic-o in viata nepotilor, acorda-i sansa de a-ti da o mana de ajutor in educarea lor, invit-o la serbarile scolare, onomastice, mese de Sarbatori, creeaza si imortalizeaza cat mai multe momente memorabile… in definitiv cu amintirile ramanem.

Ajut-o pe mama ta sa aiba o viata sociala activa

Incurajeaz-o sa petreaca timp cu persoane de varsta ei si sa se bucure de anii varstei a treia. Ofera-i tot confortul pentru a nu-i lipsi nimic, ia-o cu tine si cu familia ta in concedii si arata-i lumea. Nu uita ca, la un moment dat, intreaga ei lume ai fost tu!

Sportul si o dieta sanatoasa ii vor adauga ani vietii mamei tale

Un corp imbatranit de cele mai multe ori adaposteste un spirit tanar si o minte ascutita, nu te lasa pacalita de exterior. Incurajeaz-o spre o miscare usoara, zilnica si spre alimente care ii vor oferi doza de energie necesara. Daca inainte, mancarea gatita era cea mai buna optiune, de cele mai multe ori chiar singura optiune, in zilele noastre avem acces la mai multa informatie si ne intoarcem spre alimente neprocesate, mai slabe din punct de vedere caloric, dar pline de vitamine si minerale, necesare mentinerii echilibrului corpului nostru.

Cumpara-i un animal de companie

Apeleaza la un mic siretlic pentru a umple golul cand tu nu ii esti in preajma. Cumpara-i un animal de companie, se va simti iubita si utila, va avea pretextul perfect sa iasa la o plimbare sau pur si simplu sa dea ocol blocului.

Petrecerea timpului impreuna nu ii aduce beneficii doar mamei tale, ci si tie. Simbiotica relatiei voastre va ramane de necontestat - ea primeste cu bratele deschise prezenta ta si se bucura de compania ta si de conversatie, iar tu ramai cu povestile spuse de ea in cel mai duios mod posibil, cu invatamintele ei, cu experientele de viata… si, mai presus de toate, cu dragostea inegalabila de mama!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre