Tu ce amintiri le construiesti copiilor de Sarbatori? Doua lucruri vor ramane cu ei toata viata

/ / Modificat: 2021-12-24
Tu ce amintiri le construiesti copiilor de Sarbatori? Doua lucruri vor ramane cu ei toata viata

Goana dupa cadouri s-a incheiat, dar cele mai importante daruri pe care le poti face copiilor tai abia acum vin cu adevarat: amintirile! Chiar daca puneti multe pachete sub brad, chiar daca ati impodobit frumos casa de Sarbatori, chiar daca veti face zeci de poze la care va veti uita mai tarziu si pe care le veti impartasi cu alte persoane dragi, amintirile cele mai de pret nu se pot atinge sau palpa. Ele sunt amintiri emotionale si amintiri cu miros de sarbatoare, care si peste ani vor starni ceva in copiii ce vor fi crescut. De fapt acesta este adevaratul spiritul Sarbatorilor!

De ce sa incerci sa gatesti acasa de Sarbatori

Multi prefera sa cumpere de-a gata produsele traditionale de Craciun, altii le primesc de la parinti, pentru care nu ar fi Craciun fara de gatitul bunatatilor din porc, al sarmalelor si al cozonacilor. Putini dintre parintii cu copii mici de azi mai au timp sa prepare acasa masa de Craciun, multi nici nu au facut-o vreodata pentru ca nu au dorit sa invete sau pentru ca au stiut ca totul va fi preparat de mama sau bunica. Si nici macar nu realizeaza ca, astfel, le interzic, practic, propriilor urmasi amintirile pe care ei le au si despre care, poate, le povestesc.

Stii acel moment in care simti parfum de portocala si exclami "miroase a Craciun"? Cand spui cozonac, parca simti cum ti se umplu narile de aroma pufosilor proaspat scosi de mama e la cuptor? Aroma de brad si de scortisoara apasa butonul de "play" care da drumul la colinde in mintea ta? Si atunci, de ce nu vrei ca si copiii tai sa aiba parte de aceeasi nostalgie care iti incalzeste sufletul?

Psihologii spun ca mirosurile sunt cele mai rezistente amintiri ale oamenilor si de ele se leaga si celelalte, legate de oameni si intamplari si, mai ales, de experiente emotionale. Prin urmare, macar unele dintre bunatatile de Sarbatori merita sa fie gatite acasa, pentru ca ai vostri copii sa poata spune si ei, candva, "miroase a Craciun", "miroase a mama si a tata", "miroase a iubire"!

Amintirile emotionale sunt cele care conteaza

Aromele nu sunt, practic, amintiri concrete. Si atunci de ce ne fac nostalgici si ne aduc in minte imagini? Pentru ca ele sunt asociate, de fapt, cu experientele emotionale traite atunci cand percepeam anumite mirosuri. Bradul nu miroase frumos sau urat, ci declanseaza in creier amintiri legate de parfumul lui. Portocalele erau in Romania fructe care, pana la un moment dat, existau in casa doar de Craciun, cu putin noroc. Acum ele sunt peste tot, in tot timpul anului, si poate aroma lor nu mai spune atatde multe. Merele coapte, cu nuci si scortisoara, le trezesc multora nostalgii. Mirosurile de sarbatori te pot face sa simti bucurie daca aceasta perioada era una placuta in copilarie; dar daca ea nu a fost chiar cea mai frumoasa, pot declansa si tristete ori senzatia ca iti lipseste ceva, pentru ca activeaza amintiri dureroase.

FOTO: Pixabay.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre