Petele de cerneala, cosmarul mamelor de elevi. Cum cureti cerneala de pe haine

/ / Modificat: 2021-10-03
Petele de cerneala, cosmarul mamelor de elevi. Cum cureti cerneala de pe haine

Petele de cerneala de pe hainele copiilor sunt cosmarul oricarei mame. Inainte de a te lua cu mainile de cap si de a arunca bluzele cu care juniorul vine murdare de la scoala, testeaza macar unul dintre cele cateva trucuri care fac minuni in lupta cu cerneala.

Cum scoti petele de cerneala de pe haine

Cerneala este foarte greu de curatat de pe haine, chiar si dupa mai multe spalari. Dar poate ca pana acum ai abordat situatia gresit.

Cerneala are o multime de ingrediente, iar cele mai "capoase" in lupta cu detergetul sunt pigmentii sau chiar vopseaua dizolvata sau suspendata intr-un solvent. Vopseaua este un compus alcatuit in principal din rasini de vinil, glicerol, negru de fum, acid tanic, aditivi si coloranti, pe langa alte substante pe baza de apa sau ulei.

De obicei, uleiul este folosit ca solvent pentru a da vascozitate si consistenta si pentru a face ca cerneala să se usuce mai repede. De aceea, indepărtarea petelor de cerneala de pe haine este o misiune aproape imposibila.

Daca actionezi cat mai repede, pata ar putea fi mai usor de indepartat. Cand ea este proaspata poti folosi un prosop de hartie pentru a absorbi din lichid cat pata este inca umeda.

Nu spala imediat obiectul vestimentar. Daca nu ai reusit sa indepartezi pata, pigmentul si rasina se vor fixa in material, iar misiunea ta va fi si mai dificila.

Nu freca pata, pentru ca nu vei reusi decat sa faci ca materialul sa absoarba si mai bine cerneala. Aplica presiune pe pata cand este proaspata si freaca zona doar daca ea este uscata.

Inalbitorul sau clorul functioneaza doar pe rufe de culoare alba, daca materialul permite folosirea lor.

Solutii la indemana pentru petele de cerneala

Desi instinctul iti spune sa fugi la chiuveta si sa speli pata cu apa, detergent sau sapun, exista alte ingrediente mult mai eficiente.

Laptele indeparteaza cerneala de pe haine pentru ca aciditatea sa va dizolva petele, chiar daca sunt deja uscate. Inmoaie articolul patat in lapte cald timp de 5-6 ore, iar acesta va absorbi pigmentul. Spala apoi hainuta normal si pata ar trebui sa dispara.

Daca, totusi, cerneala este inca acolo, poti trece la inalbitor (daca hainuta este alba sau deschisa la culaore, din bumbac sau lana); clateste si spala din nou.

Alcoolul metilic este un bun solvent pentru cerneala. Metanolul poate fi, prin urmare, cel mai bun prieten al tau in lupta cu petele. Pune o carpa curata inmuiata in metanol sub pata, iar deasupra pune o bucata de vata. Cerneala odata umezita va fi absorbita de vata, iar procesul trebuie repetat pana cand pata dispare. Daca urmele persista, poti spala hainuta cu apa si sapun, pentru a indeparta si ultimele reziduuri.

Acetona sau dizolvantul de unghii indeparteaza petele de cerneala la fel ca alcoolul metilic. Atentie, insa, pentru ca poate fi mult mai agresiva cu materialele.

Sucul de lamaie proaspat este un agent de albire foarte eficient in lupta cu petele de cerneala. Inmoaie o bucata de vata in suc de lamaie si aplica tamponul pe pata timp de cateva secunde; repeta procedeul pana cand pata dispare si apoi spala obiectul ca de obicei.

Articole recomandate

Citeste si despre