Periuta de dinti iti poate afecta sanatatea

/ / Modificat: 2013-01-14
Periuta de dinti iti poate afecta sanatatea

Periuta de dinti este recunoscuta si laudata ca fiind unul dintre cei mai puternici aliati ai sanatatii orale. Specialistii avertizeaza insa ca, in anumite situatii, poate avea si efecte adverse asupra sanatatii. Descopera cand devine periuta dusmanul sanatatii tale! Periuta de dinti este cel mai eficient instrument de curatare a dintilor si contribuie din plin la mentinerea unei bune igiene orale. Este cea care indeparteaza rapid si cu usurinta resturile de mancare dintre dinti si "matura" si bacteriile care se depun constant pe suprafata lor.

Cand este periuta de dinti periculoasa pentru sanatate?

Desi principalul rol al periutei de dinti este de a indeparta placa dentara, unele bacterii se depoziteaza pe suprafata perilor ei. Umezeala creeaza un mediu propice pentru inmultirea microorganismelor deja existente pe ea, dar si pentru atragerea altora din aer sau din suportul pentru periuta.

Astfel, de fiecare data cand bagi periuta in cavitatea bucala, adaugi si mai multe bacterii in gura si cresti riscul de aparitie a problemelor de sanatate. In general, chiar daca periuta introduce in cavitatea bucala bacterii si microorganisme, nu apar probleme de sanatate, deoarece in gura exista un echilibru intre bacteriile sanatoase si cele nesanatoase.

Abia atunci cand balanta se inclina in favoarea bacteriilor patogene, apare si riscul de declansare a diverselor boli.

Specialistii au observat ca multe persoane tin periuta de dinti pe raftul de deasupra chiuvetei, in apropierea vasului de toaleta. Este un obicei nesanatos, sustin expertii. De fiecare data cand tragi apa la toaleta, unele dintre bacteriile din interiorul vasului se imprastie in aer. Daca periuta ta se afla in proximitate, atunci va deveni un magnet pentru respectivii germeni. Odata introduse in organism, prin intermediul periajului, acestea iti pot afecta sanatatea.

Pe o periuta de dinti tinuta neacoperita, specialistii britanici au descoperit, in urma unei analize de laborator, nu mai putin de 100 de milioane de bacterii. Printre acestea se numarau si E. Coli sau stafilococi, care pot cauza diaree si infectii severe ale pielii sau stomacului.

Cum ingrijesti corect periuta de dinti?

Pastreaza periuta de dinti curata, astfel incat sa mentii sanatatea orala si a organismului tau. Nu este suficient doar sa o clatesti bine si sa o depozitezi in suport. Iata cateva trucuri utile de a-ti mentine periuta curata si igienizata:

  • clateste-o bine dupa fiecare folosire, pentru a indeparta bacteriile depuse pe ea; nu este nevoie sa folosesti produse speciale, apa este suficienta pentru a o curata corespunzator;
  • mentine periuta uscata; dupa ce ai clatit-o cu apa, usuc-o bine cu un prosop curat; umezeala este un mediu propice pentru acumularea de bacterii si alte microorganisme;
  • tine periuta in pozitie verticala, indiferent ca este sau nu introdusa intr-un suport special;
  • nu imparti periuta de dinti cu nimeni, indiferent ca este vorba de partenerul de viata sau o ruda; nu vei face decat sa preiei si bacteriile respectivei persoane si sa te imbolnavesti mai usor; nu o tine nici macar in apropierea periutei altei persoane, cu atat mai putin nu permite ca acestea sa se atinga intre ele.

Au aparut pe piata o multime de dispozitive speciale pentru sterilizarea periutelor de dinti. Unele dintre ele folosesc caldura in acest scop, iar altele lumina ultravioleta. Poti folosi in siguranta astfel de produse, al caror principal rol este de a distruge o mare parte dintre bacteriile de pe ele.

Niciun dispozitiv de sterilizare nu poate ucide complet germenii de pe periuta de dinti. Deci, chiar si cu folosirea lor, tot exista riscul ca cei ramasi sa te imbolnaveasca. De aceea, medicii si specialistii sunt rezervati cand vine vorba de folosirea acestor dispozitive. Ei sustin ca daca urmezi pasii corespunzatori de clatire, uscare si depozitare, atunci vei fi protejata de riscul de imbolnavire si nu mai este nevoie sa investesti sume destul de mari in astfel de produse.

Tu cum iti ingrijesti periuta de dinti? Spune-ne si noua trucurile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre