Gestionarea planificata a bugetului familiei

/ / Modificat: 2023-05-02
Gestionarea planificata a bugetului familiei

Am constatat de a lungul multor ani de practica medicala ca oamenii pe langa lipsuri serioase in educatia sanitara au si lipsuri in educatia financiara.

Pentru aceste lipsuri sunt de vina cei care au construit sistemul educational scolar si nu noi. Referitor la educatia sanitara, principala preocupare trebuie sa fie preventia. Preventia este cea care ajuta sa gestionati riscurile si incertitudinile viitorului. Educatia medicala si cea financiara se aseamana in anumite privinte.

Un exemplu de rotujire a veniturilor, prin care puteti face bani in timpul liber este  platforma Duo Life, aici aveti o Invitatie la Club Duolife. Daca sunteti sociabil(a) si iubiti domeniul de sanatate si ingrijire personala atunci veti avea succes pe masura ce va implicati mai mult si veniti in contact cu mai multi oameni.

Dar haideti sa trecem direct la subiect.

Tot ce scriu aici are scop informativ. Nu ofer sfaturi in scop financiar. Investitiile pot fi riscante si puteti pierde bani.

Sa presupunem ca in Romania exista trei clase din punct de vedere al veniturilor.

- Clasa cu venituri mici-modeste, adica pana la 5000 de lei pe familie lunar.

- Clasa cu venituri medii, adica 10000 de lei  pe familie lunar.

- Clasa cu venituri mari, adica mai mult de 10000 de lei pe luna.

O sa constatati ca gestionarea acestor bani este mai importanta decat suma lor absoluta. Fiecare familie se poate bucura exact cu cat castiga. Poate cunoasteti dictonul vechi care spune ca daca vrei sa fii bogat, ori incearca sa castigi mai mult ori fii multumit cu cat ai. Nu neg faptul ca lipsa banilor poate aduce nefericire dar de asemenea nici banii nu aduc garantat fericirea (oricat de multi).

Pentru familia cu venituri mici-modeste as aplica regula de 80-20. Cheltuielile curente (mancare, utilitati, rate, consumabile, ingrijire medicala, sportul, meditatia la copii) se vor acoperi cu 80% din acesti bani. Adica cu 4000 de lei pe luna se acopera strictul necesar. Daca acesti bani nu ajung din pacate va trebui sa renuntati unde se poate renunta. Nicidecum insa sa nu renuntati la meditatia copiilor sau la sport (abonament la o sala de fitness, club de tenis etc.). Este dovedit ca cele mai bune investii si care platesc cele mai mari dividente sunt educatia si sanatatea. Sportul fiind o mare componenta a sanatatii cu conditia ca se face prudent si regulat, fara exagerari-concursuri. Daca nu doriti sa renuntati la nimic va trebui fie sa gasiti o munca mai bine platita, fie sa obtineti venituri pasive.

Veniturile pasive sunt banii care se castiga fara sa vindeti timpul dumneavoastra pentru bani. Voi ajunge acolo la sfarsitul articolului. Cei 1000 de lei care raman ar trebui sa mearga  la un depozit bancar la o banca serioasa (cred ca urmariti colapsul bancar in SUA si Elvetia). Continuati sa depuneti bani in banca pana ajungeti la suma de 7xcheltuieli lunare, adica 28000 de lei. Acesti bani sunt siguranta dumneavoastra in caz de apare o boala, un accident sau o alta situatie nefericita si imprevizibila care va impiedica sa lucrati pentru o vreme. 1 din 7 din acesti bani se pot cheltui anual pentru vacante-excursii, adica 4000 de lei pe vacanta. Stiu ca poate sa ia ani de zile pana sa constituiti acest depozit de 28000 de lei dar trebuie sa ganditi in timp, exact cum gandeste un investitor si nu sa va lasati purtati dupa pofte-placeri efemere.

Pentru familia cu venituri medii aplic aceeasi regula de 80-20 cu diferenta ca cel 20%, adica 2000 de lei se duc o parte la banca pana construiti o perna de siguranta si o parte  se investesc.

Cei cu venituri mari pot aplica regula de 50/50. Traiesc bine acoperind toate nevoile curente si isi permit placeri sau bunuri de lux (vacante in destinatii mai privilegiate, bunuri de calitate etc.) cheltuind 50% din suma de bani. Cu restul banilor recomand celor mai instariti sa ii depuna tot la banca (partial-pentru siguranta) dar si sa ii investeasca. Puteti investi in imobiliare, actiuni, cripto, etc. Este bine sa va documentati si sa va educati financiar inainte de a investi. Majoritatea investesc si apoi se documenteaza…

In felul acesta reduceti riscul de a pierde bani, dar sa  tineti cont ca investitiile bursiere si criptomonedele poarta riscuri implicite. Va descurajez sa faceti tradind sau sa folositi instrumente financiare destinate profesionistilor, ca de exemplu CFDs, etc. Mai mult ca sigur veti pierde bani.

Alegeti cu mult discernamamt brokerul cu care veti tranzactiona la bursa. Daca alegeti bursa din Romania va pun la dispozitia lista de top brokerii sa alegeti singur(a). Pentru Wall street si burse internationale (peste 80) sunt trei brokeri de top (dupa mine, evident) si anume TRADING 212, XTB, Interactive brokers.

Fiecare este bine reglementat financiar dar XTB-ul este mai potrivit investitorilor incepatori care au totusi niste sume ceva mai mari pentru investitii. Trading 212 il gasesc potrivit incepatorilor fara experienta si cu buget limitat (dar repet, stati departe de leverage si CFDs). International Brokers este cel mai complex cu instrumente financiare sofisticate si poate intimida prin complexitatea sa.

Va sfatuiesc sa stati departe de tranzactionarea FOREX, INDICI, COMMODITIES (toate sunt CFDs) si sa nu vandeti actiunile prin CFDs. Mai mult ca sigur, veti pierde bani. Recomand sa nu cumparati actiuni singur(a) ci sa recurgeti la un consilier financiar care este in masura sa evalueze actiunile companiilor respective si companiile in sine (actiunile trebuiesc privite ca o parte din compania). Atunci  riscul este minim si puteti estima la o dublare a valorii actiunilor dupa 10 ani (insa nimeni nu poate sa prezica acest lucru cu exactitate-bursa este imprevizibila-salbatica pe termen scurt si devine mai “domesticita”cu cat tineti mai mult actiunile respective).

Revenind familiilor cu venituri mici-modeste, le recomand sa isi creasca capacitatea de socializare, educatia financiara dar si abilitatea de a vinde. Gasesc toate aceste aptitudini absolut esentiale pentru succes. Referitor la capacitatea de a socializa bine cu oamenii (real sau virtual) va sfatuiesc sa stabiliti relatii ceva mai profunde cu ei. Referitor la educatia financiara va recomand cartile din seria Rich Dad-Poor Dad scrise de miliardarul Robert Kiyosaki. Gasesc utile si cursurile de la udemy.com.

Referitor la aptitudinea de a vinde si a percepe un comision din vanzari va recomand sa va alaturati echipei Duolife inscriindu-va aici: Invitatie la club Duolife. Au produse absolut fantastice, din domeniul de sanatate, wellness (fabricate in Uniunea Europeana) si pe masura ce va implicati in promovarea lor, veti genera venituri.

Linkul de mai sus duce la un produs inedit, colagen in forma lichida pentru intinerirea pielii, regenerarea articulatiilor si nu numai. Colagenul face parte din toate tesuturile corpului uman si se oxideaza (glicozilare oxidativa) odata cu varsta, de aceea este important sa-l suplimentam odata cu trecerea anilor. Colagenul lichid de la DUO LIFE  este special prin faptul ca, pe langa colagenul marin si acidul hialuronic in forma lichida (cea mai benefica forma pentru organism) contine si alti constituenti importanti ai articulatiilor precum, glucozamina din crustacee si codroitina din carilaje de rechin. Pentru a intari propria capacitate de producere a colagenului s-a adaugat si piure de mango, suc de acerola, extract de urzica si de coada calului. Deci vorbim de un adevarat elixir de frumusete si sanatate.

Aceste venituri la un moment dat pot devini pasive in sensul ca persoanele participante care au fost inscrise de catre dumveavostra vor incepe sa genereze venituri pentru ei dar si pentru dumneavoastra. Cei invitati de dumneavoastra si care cumpara un produs va dau in prima parte dreptul sa cumparati dumneavoastra cu o mai mare reducere iar mai apoi, sa castigati si bani.

Daca sunteti sociabil(a) si iubiti domeniul de sanatate si ingrijire personala atunci veti avea succes pe masura ce va implicati mai mult si veniti in contact cu mai multi oameni.

Succes!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Familie Educatie financiara

Articole recomandate

Citeste si despre