Descantece si obiceiuri care alunga deochiul

/ / Modificat: 2022-11-02
Descantece si obiceiuri care alunga deochiul

Deochiul este o stare neplacuta ce poate fi indusa si de o simpla privire a cuiva. De obicei se manifesta prin dureri puternice de cap si de stomac, greata, valuri de caldura in tot corpul, transpiratie abundenta si un disconfort general, ba chiar o agitatie inexplicabila. Simptome si mai grave ale deochiului pot fi tiuitul urechilor, febra puternica sau hemoragiile nazale.

Cat este superstitie si cat este realitate in deochi? Cat este magie, cat este autosugestie in descantece? Si cei care cred in deochi, si cei care il considera doar un obicei fara sustinere stiintifica au argumentele lor. Cert este ca toata lumea a auzit de el si multi isi descanta copiii atunci cand par deocheati.

Deochiul la copii poate fi foarte periculos si starile de rau pot fi atat de grave, incat se ajunge cu ei la spital, fara ca medicii sa le poata pune diagnostice clare. Tocmai de aceea, inca de la nastere, mamele au grija sa le puna la mana sau sa agate de carucior un snur rosu, ori sa ii imbrace mereu cu ceva care contine si putin rosu. Motivul: culoarea rosie se spune ca te apara de deochi prin energia sa, care favorizeaza pulsul, creste tensiunea si stabilizeaza temperatura corpului.

Descantecul este o arta si un har, se spune in popor

Nu oricine "are leac" contra deochiului, chiar daca a invatat de la altii cum sa descante.

Printre cele mai cunoscute obiceiuri care tin la distanta deochiul este sa "scuipi" un copil sau o persoana atunci cand te minunezi de ea in orice fel ("ptiu, ptiu, ptiu, sa nu-ti fie de deochi). Acelasi obicei se spune ca ar si alunga deochiul atunci cand s-a instalat: scuipi copilul de trei ori pe frunte, iar intre "episoade" numeri invers de la 10 la 1. La finalul ritualului, se trece limba peste frunte, iar daca gustul simtit este sarat, inseamna ca a fost deochi, iar daca nu, nu.

Cea mai practicata metoda anti-deochi este, insa, rostirea rugaciunii "Tatal nostru", in timp ce faci cruci cu degetul pe fruntea sau pe mana "bolnavului".

Un alt ritual cunoscut este stinsul carbunilor sau al chibritelor. Se pune apa intr-o cana, se acopera cu mana si se spune "Tatal nostru"; apoi se pune un carbune aprins sau un bat de chibrit in apa, se acopera cana cu mana si se numara invers de la 10 la 1. Se repeta operatiunea de doua ori, iar la final se spune inca o data "Tatal nostru". Daca la finalul ritualului carbunii se lasa pe fundul apei, inseamna ca persoana a fost deocheata, caz in care trebuie sa se bea trei guri din apa cu carbune, iar apoi sa i se faca o cruce cu apa pe frunte si in dreptul inimii. Din apa respectiva se toarna putin la balamalele usii, iar restul se arunca undeva unde nu se va calca.

Iata cateva dintre cele mai cunoscute descantece rostite pentru a alunga deochiul la copii:

Pasăre albă

Codalbă

Sus te suiși

Jos plesniși.

Plesnească ochii râmnitorilor,

Plesnească ochii deochetorilor!

Cine a râmnit

A plesnit

și a rămas ... (numele de botez al persoanei descantate) curat,

Lumânat,

Ca argintul strecurat.

Descântecul meu

Leacul i-l dă Dumnezeu.

*

Fugi deochi dintre ochi,

Dintre gene si sprancene,

Din fata, din corp si mana,

Din picioare, mate si oase,

Duceti-va peste noua mari si noua tari,

Ca acolo va asteapta

Noua fete de imparat

Cu mese intinse

Si cu fripturi aprinse,

Si cand s-o deochea mata si cainele

Atunci sa se mai deoache ... (numele de botez al persoanei descantate),

Atunci si nici atunci.

*

Sting toate strigarile,

Toate pociturile

Cum se sting taciunii

Sa se stinga deochiul

Toate cascaturile,

Toate uitaturile

Sting ochii cei rai din cale

Si gurile cele rele

Sa n-aiba la ce se uita

Sa n-aiba la ce striga

Sa treaca de grija lui .... (numele de botez al persoanei descantate)

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre