Cum sa negociezi cu copiii cand cer anumite avantaje

/ / Modificat: 2022-11-02
Cum sa negociezi cu copiii cand cer anumite avantaje

Relatia parinte-copil nu este usor de gestionat uneori, iar atunci trebuie sa ai adevarate abilitati de negociator. Copilul vrea sa iasa mai mult cu prietenii? Vrea sa intre mai tarziu in casa sau sa nu se mai culce atat de cefreme? Vrea sa ramana peste noapte la un prieten sau o prietena? Pentru toate acestea si multe altele trebuie sa stii cum sa pui problema.

Cum sa negociezi cu copiii

E normal sa nu fie de acord cu absolut tot ce isi doreste copilul Altfel nu ai fi parinte nu? Iar atunci trebuie sa negociezi, daca nu vrei sa te transformi intr-un „bau-bau”. Negocierea te ajuta si pe tine sa nu pari foarte dur, dar sip e copil, care invata cum sa isi sustina punctul de vedere si cum sa argumenteze.

Important cand negociezi este sa dai atentie tuturor detaliilor. Copilul ar putea fi mai bine pregatit decat ai crede si te poate „face” din vorbe. Asigura-te ca tonul discutiei ramane calm, politicos, trebuie sa fii dispus/a sa asculti ce au de spus si a pastrezi o atitudine relaxata.

Orice negociere inseamna sa si oferi, nu doar sa pretinzi, asa ca pregateste-te sa pui anumite lucruri pe masa. De exemplu, daca vrea sa petreeca noaptea acasa la prietenul cel mai bun sau la prietena cea mai buna, fa-l sa promita ca isi va face toate temele pentru luni inca de vineri, ca weekendul sa fie complet liber.

Cere-i toate informatiile importante despre locul in care vrea sa mearga, despre cartea sau jocul pe care ar vrea sa i le cumperi, despre prietenii cu care vrea sa petreaca mai mult timp.

Aminteste-i ca un avantaj vine si cu responsabilitati. Daca vrea, de exemplu, un animal de companie, dcumentati-va despre ce inseamna asta. Un catel sau o pisica nu are nevoie doar de joaca si iubire, ci si de hrana, controale la veterinar, vaccinuri, curatenie si igiena. Subliniaza-I responsabilitatile pe care va trebui sa si le asume, dar si costurile pe care le poate presupune un animal de casa.

Secretul in negociere este sa fii convingator

Incearca sa uiti de oboseala, stress si nervi.

Pastreaza un ton calm cand discuti cu copilul.

Nu oferi un raspuns pe loc. Astfel vei avea ocazia sa iti dai seama cat de mult isi doreste un anumit avantaj..

Explica-i copilului de ce ai decis intr-un anumit fel.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Negocierea cu copiii

Articole recomandate

Citeste si despre