Cum protejam copiii cu autism de Revelion

/ / Modificat: 2021-12-30
Cum protejam copiii cu autism de Revelion

Revelionul se apropie cu pasi repezi si odata cu el s-a intetit deja sunetul pocnitorilor si al artificiilor. Desi sunt ilegale si toata lumea stie asta, cei care le lanseaza se scuza spunand ca asa e sezonul Sarbatorilor de iarna, iar autoritatile ridica aproape nepasatoare din umeri. Pe retelele de socializare apar tot mai multe postari legate de protejarea animalelor de companie de zgomotul asurzitor al petardelor si artificiilor, insa aproape nimeni nu se gandeste la o categorie foarte vulnerabila in noaptea dintre ani si in aceste zile deosebit de zgomotoase: copiii cu tulburari din spectrul autist. Cum protejam copiii cu autism de Revelion?

De ce au nevoie copiii cu TSA de atentie speciala in sezonul petardelor

Este bine stiut faptul ca un copil cu autism poate fi teribil de deranjat de zgomotele puternice si de lumini. Prin urmare, pentru acestia perioada pocnitorilor, a petardelor asurzitoare si a artificiilor lansate fara drept si fara pregatire cam din fiecare bloc din tara, este foarte greu de suportat.

Este greu de crezut ca autoritatile vor reusi vreodata sa opreasca definitiv comercializarea materialelor pirotehnice in perioada premergatoare Sarbatorilor. Prin urmare, fiecare trebuie sa gaseasca cele mai bune solutii pentru el; asta poate fi, insa, o provocare majora pentru parintii cu copii diagnosticati cu TSA.

Cum protejezi un copil cu autism

Pentru parintii cu copii cu TSA pregatirea Revelionului este bine sa inceapa mai din timp decat in alte familii. Acestia trebuie sa aleaga cu mare atentie locul in care vor petrece in noaptea dintre ani, sa pregateasca din vreme copilul pentru o petrecere la care este posibil sa fie un zgomot mai mare decat este el obisnuit, sa ii explice ca este o noapte in care ne putem culca mai tarziu decat de obicei si ca pe cer vor aparea luminite colorate, iar zgomotul pe care acestea il fac nu reprezinta niciun pericol. Este, insa, destul de dificil sa crezi ca daca de obicei copilul cu autism este deranjat de zgomote puternice se va schimba ceva in noaptea de Revelion. Ce poti face, concret, pentru el?

Pregatiti terenul din vreme

Spuneti-i copilului ce veti face in noaptea de Revelion, unde mergeti, cu cine va intalniti, cine vine in vizita, daca organizati o petrecere acasa, de ce va trebui sa se culce mai tarziu.

Folositi inclusiv materiale video gasite online pentru a-l ajuta sa se familiarizeze cu atmosfera traditionala din noaptea dintre ani

Creati un spatiu in care copilul sa se simta in siguranta

Agitatia si zarva din noaptea de Anul Nou poate fi coplesitoare si suprastimulanta pentru un copil cu TSA. Daca este posibil, incercati sa petreceti intr-un loc cu care copilul este familiarizat, cu persoane cu care el este deja obisnuit, cum ar fi prietenii sau familia. Asigurati-va ca exista un loc linistit, in care copilul sa se poata retrage daca simte nevoia.

Implicati-l in pregatiri

Daca aveti musafiri de Revelion, incercati sa implicati copilul in pregatiri. Il puteti ruga sa va ajute sa asezati masa sau decoratiunile. Puteti face cateva obiecte de decor hand made, cum ar fi lantisoare din hartie glasata colorata. Cat de putin va avea rabdare sa va ajute, copilul va avea ocazia sa asimileze schimbarea de decor si va fi mai putin anxios.

Asigurati-i tot confortul

Din pregatirea pentru Revelion trebuie sa faca parte si tot ceea ce inseamna pentru copilul cu autism confort si familiaritate. Alegeti-i haine in care nu se va simti incorsetat, asigurati-va ca are la dispozitie mancaruri si bauturi preferate. Daca obisnuieste sa asculte muzica sau povesti, luati cu voi o tableta sau un iPod la care poate conecta o pereche de casti, astfel incat sa se poata "retrage" in aceasta lume care ii este deja familiara.

Nu-l fortati sa isi schimbe programul

Daca locul in care va aflati o permite, lasati copilul sa mearga la culcare daca devine prea agitat sau prea obosit. Nu il fortati sa stea treaz pana la miezul noptii; eventual, puteti devansa miezul noptii doar pentru el, pentru a nu rata momentul festiv de schimbare a anului, chiar daca asta se intampla cu 2-3 ore mai devreme.

Pregatiti impreuna un playlist

Multi copii cu TSA sunt fascinati de muzica; daca un copil are un stil muzical favorit sau anumite piese "de confort", asigurati-va ca le introduceti in playlist-ul pentru seara de Revelion, mai ales pentru miezul noptii, cand zgomotul petardelor si al artificiilor se inteteste si poate deveni deranjant chiar si pentru persoane care nu sufera de autism.

FOTO: Unsplash.com

Articole recomandate

Citeste si despre