Cum eviti ca strainii sa-ti atinga copilul, fara sa pari nepoliticoasa

/ / Modificat: 2023-12-05
Cum eviti ca strainii sa-ti atinga copilul, fara sa pari nepoliticoasa

Cand iesi cu copilul din casa este imposibil sa nu atraga atentia cuiva care sa incerce sa-l atinga pe fata, pe cap sau pe manute. Ti se pre normal sa fie admirat, la cat e de dragalas, insa nu iti convine sa fie atins de straini, oricat de bine intentionati ar fi? Iata cum poti evita ca strainii sa-ti atinga copilul, fara sa pari nepoliticoasa.

Orice mamica este mandra cand copilul ei este admirat, insa e greu sa tolerezi atingerile nepotrivte din partea strainilor. Stii doar ca bebelusii sunt sensibili la orice microb din mediul inconjurator si nu mereu imunitatea lor este foarte puternica. Daca pui la socoteala si faptul ca isi folosesc foarte mult manutele pentru a explora, dar si pentru a le baga in gurita, o atingere aparent nevinovata din partea unui strain poate fi un gest periculos.

Cum tii strainii la distanta de bebe

Omenilor s-ar putea sa nu li se para nepotrivit sa atinga un bebelus din senin, insa depinde de tine sa stabilesti limitele. Ca sa opresti oamenii sa-ti atinga copilul ai nevoie de metode politicoase, dar ferme.

Intreaba-i daca s-au spalat pe maini cand observi ca vor sa atinga bebelusul sau sa-l ia in brate. Sugereaza-le sa foloseasca un dezinfectant inainte de a atinge copilul sau sa se abina. Cand primesti musafiri care nu-si pot tine mainile departe de cel mic, din momentul in care au intrat pe usa arata-le unde este baia, pentru a-si igieniza mainile.

Fii ferma cand spui ca nu vrei ca oamenii sa atinga copilul, fie ca sunt straini, fie ca sunt apropiati, dar nu chiar atat de apropiati. Chiar daca li se va parea ciudat, cu siguranta nu vor mangaia bebelusul.

Explica de ce nu te simti confortabil sa iti atinga cineva copilul. Chiar daca in definitiv nu datorezi nimanui explicatii, daca o persoana insista sa il mangaie pe cel mic explica-i ca bebeusiis unt foarte sensibili si se pot imbolnavi usor cand intra in contact cu germeni cu care sistemul lui imunitar nu este familiarizat.

Creeaza o bariera intre bebelus si oamenii straini. O poti face foarte simplu cu o panza care sa acopere caruciorul, dar care nu blocheaza circulatia aerului. Bebe se va simti la fel de confortabil, in timp ce strainii vor fi descurajati.

Este firesc sa iti protejezi copilul

Nu te invinovati ca esti, poate, prea dura cand interzici oamenilor sa-ti atinga bebelusul. Spune-le ce ai de spus cu un zambet larg pe figura si oamenii vor intelege si vor respecta ceea ce le spui.

Daca cineva necunoscut vrea sa mangaie sau sa ia in brate bebelusul este absolut firesc sa e opui. Copilul nu este expus doar la germeni care il pot imbolnvi, ci poate sa se sperie. Strainii trebuie sa va respecte dorinta si sa pastreze distata.

Unele persoane vor fi, desigur, foarte insistente in a atinge un copil si, orice ai face, e greu sa-i faci sa inteleaga ca trebuie sa-si tina mainile acasa. Ei bine, ai oricand optiunea sa te indepartezi de acesti oameni si nici macar nu trebuie sa le dai vreo explicatie.

Cand vrei sa-ti protejezi copilul nu trebuie sa te justfici si nici sa-ti faci griji pentru reactiile  celor din jur. Singura ta datorie este fata de copilul tau, aceea de a-l proteja.

FOTO: Pixabay

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Atingeri bebelus Importanta atingere bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre