Cum depistezi tulburarile alimentare la copii si adolescenti. Semne care ar trebui sa iti dea de gandit

/ / Modificat: 2023-09-26
Cum depistezi tulburarile alimentare la copii si adolescenti. Semne care ar trebui sa iti dea de gandit

Intr-o lume din ce in ce mai preocupata de aspectul fizic, tot mai multi copii si adolescenti ajung sa dezvolte tulburari alimentare. Cele mai cunoscute dintre acestea sunt bulimia si anorexia, insa exista si alte probleme care ar trebui sa ii puna pe ganduri pe parinti. Potrivit unui studiu din 2023, efectuat de JAMA Pediatrics, 1 din 5 copii sufera de tulburari alimentare, la nivel mondial. La acest procent ingrijorator se adauga si cazurile care nu au fost diagnosticate inca.

Relatia unui copil si, mai apoi, a unui adolescent cu propriul corp este foarte importanta. De aici se pot dezvolta diverse comportamente obsesive si tulburari alimentare. Parintii ar trebui sa fie foarte atenti la copiii lor si sa ii puna pe ganduri orice schimbare. Daca adolescentul sau pre-adolescentul a inceput brusc sa fie foarte preocupat de alimentatie, exclude sau refuza vehement anumite alimente, pe care le catalogheaza drept calorice, acest lucru ar putea fi un semnal de alarma. Copiii nu ar trebui sa tina niciodata diete din proprie initiativa. Regimurile alimentare sunt recomandate doar in cazul unor probleme de sanatate, sub atenta supraveghere a unui medic.

Tulburarile alimentare reprezinta o problema complexa

Tulburarile alimentare tin atat de sanatatea fizica, cat si de cea mentala si trebuie sa fie tratate pe toate planurile. Anumite gesturi precum privitul obsesiv in oglinda, saritul peste mese, purtarea de haine largi sau obsesia pentru a merge la sala de fitness sunt semne care ar trebui sa le dea parintilor de gandit.

Atunci cand copiii nu se alimenteaza cum trebuie, apar si anumite semne fizice care ar trebui sa traga un semnal de alarma. Printre acestea se numara:

  • slabiciune musculara
  • pierderea in greutate
  • oboseala si lipsa de energie
  • dereglari hormonale
  • caderea parului
  • sensibilitate crescuta la frig si caldura

Daca parintii nu actioneaza la timp, se poate ajunge la probleme mai grave, precum: ritm cardiac scazut, dezechilibru electrolitic, probleme cu articulatiile si oasele.

Ce pot face parintii

Pentru a preveni tulburarile alimentare la copii, ar trebui ca parintii sa nu faca niciodata comentarii legate de corpul copiilor, nici macar in gluma. Discutii precum cele despre alimente care ingrasa sau exercitii fizice pentru a arde caloriile nu ar trebui sa se regaseasca intr-o casa cu un copil norma-ponderal. Parintii ar trebui sa lucreze permanent la a-i consolida copilului increderea in sine, astfel incat acesta sa nu ajunga la extreme.

Daca parintii observa schimbari precum cele descrise anterior in comportamentul copiilor, ar trebui sa ceara imediat ajutor de specialitate. Tulburarile alimentare reprezinta o problema complexa, care se trateaza atat psihologic, cat si fiziologic.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Tulburari alimentare copii Alimentatia copilului

Articole recomandate

Citeste si despre