Copiii sunt afectati de relatia toxica dintre parinti mai rau decat de despartire

/ / Modificat: 2023-12-05
Copiii sunt afectati de relatia toxica dintre parinti mai rau decat de despartire

Atunci cand intre parinti exista o relatie toxica, primul care are de suferit este copilul.

Conflictele intre parinti nu sunt ceva neobsnuit. Diferendele pot sa apara de la orice, insa important este sa se gaseasca o rezolvare. Cand nu certurile sunt o raritate in familie, ci momentele de acalmie, avem de a face, cel mai probabil, cu o relatie toxica. Cine sufera cel mai mult? Copilul sau copiii. Chiar si cand ai crede ca sunt, poate, prea mici sa inteleaga, ei resimt din plin toxicitatea din casa. Chiar si cand parintii cred ca vor reusi sa musamalizeze lucrurile si cel mic sa nu simta, copilul recunmoaste mediul ostil si durerea emotionala. Mai mult, cu cat este mai mic copilul, deci in stadiul de dezvoltare a egocetrismului, copilul simte durerea parintilor ca si cand ar fi a lui, la fel si vina pentru tensiunile din casa.

Cum ii afecteaza toxicitatea relatiei parintilor pe copii

Parintii s-ar putea sa nu fie mereu constienti de toxicitatea relatiei lor. Sau, daca sunt, se gandesc ca obisnuinta este mai puternica si mai mare decat nevoia de a schimba ceva, de a gasi o cale sanatoasa de a relationa cu partenerul. Totul se rasfrange, insa, asupra copilului sau copiilor, pe termen scurt si lung.

Copiii care nu se bucura de siguranta emotionala acasa tind sa devina adulti carora le este greu sa aiba incredere intr-un partener, vir fi retrasi si lipsiti de incredere de sine sau in altii. In rarele cazuri in care vor reusi sa aiba incredere in cineva, vor deveni dependenti emotional, investind mai multa incredere in celalalalt decat in propria persoana.

Copiii care asista des la certuri intre parinti sunt confuzi si au tendinta sa creada ca normalitatea intr-o relatie inseamna sa strigi, sa insulti,sa te porti urat, sa fii agresiv verbal, poate chiar si fizic. In plus, ca adulti ajung sa creada ca iubirea inseamna o permanenta stare de conflict, ceea ce ii a impiedica sa aiba relatii stbile.

Copiii care cresc in medii ostile pot dezvolta probleme psihologice, de la nesiguranta, pana la anxietate si chiar depresie. Vor avea, de asemenea, probleme de concentrare si totul se va reflecta in parcursul lor academic. Unii profesori si chiar parintii ar putea confunda rezultatele scolare slabe cu lenea sau deficitul de atentie, cand, de fapt, problemele pornesc de la santatea lor emotionala.

Raul facut, chiar involuntar, de parintii cu relatii toxice propriilor copii poate fi ireparabil, daca nu se iau masuri la timp.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Relatie cuplu parinti Despartire parinti Copii afectati

Articole recomandate

Citeste si despre