Cadourile in exces “fura” din magia Craciunului

/ / Modificat: 2021-12-24
Cadourile in exces “fura” din magia Craciunului

Nimic nu se compara cu momentul in care copiii desfac darurile de Craciun si cu zambetul de pe chipul lor atunci cand vad ce este inauntru. Atentie, insa, la capcana de a le face copiilor cadouri in exces!

Orice parinte vrea sa ii ofere copilului sau de Craciun tot ce si-a dorit. Dar si in aceasta privinta, ca in multe altele, moderatia trebuie sa fie cuvantul cheie. Motivul: cel mic nu va sti sa aprecieze tot ce a primit si spiritul Craciunului va fi gresit inteles.

Sindromul copilului care primeste daruri in exces

Cand cei mici primesc un exces de jucarii, riscam sa cadem in asa-numitul sindrom al copilului care primeste daruri in exces. Vrem sa le dam o multime de jucarii cu convingerea ca asta ii va face mai fericiti, dar, pe termen lung, rezultatul va fi total opus. Explicatia sta in faptul ca, atunci cand un copil primeste prea multe jucarii, el nu va sti sa pretuiasca lucrurile la adevarata lorvaloare si nici efortul pe care parintii l-au fact

Evident ca trebuie sa ii oferi copilului ce isi doreste, dar masura in care o faci conteaza foarte mult.

Copiii obisnuiti sa primeasca tot ce au cerut devin mai putin toleranti la frustrare si vor fi continuu nemultumiti si avizi de mai mult. Ideal este sa oferi celor mici un numar moderat de cadouri, pe care si le doreste cu adevarat si de care nu va uita in doarcateva ore. Unii experti recomanda regula celor patru cadouri, altii spun ca trei sunt suficiente; important este, insa, ca darurile sa fie bine primite de cei mici.

Bucuria unei jucarii noi si reversul medaliei

Orice copil va fi incantat sa primeasca o jucarie noua, mai ales daca este fix cea pe care si-o dorea de Craciun. Totuşi, fiind inconjurat de prea multe jucarii, copiii tind sa devina individualisti, sa prefere izolarea si sa se refugieze in propria imaginatie si printre numeroasele sale jucarii.

Copilul trebuie sa inteleaga cat de devreme poibil ca sarbatoarea Craciunului nu este doar despre cadouri, ci si despre timpul petrecut cu cei dragi, despre importanta faptelor bune.

FOTO: Pixabay.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre