6 sfaturi de organizare de la mamici

/ / Modificat: 2014-12-05
6 sfaturi de organizare de la mamici

Ordinea si disciplina sunt doua dintre regulile de comportament pe care multi parinti trebuie sa le invete odata cu copiii, chiar daca diferenta de varsta dintre ei este semnificativa. Pentru a creste un copil ordonat sau organizat, este important ca tu, la randul tau, sa stapanesti aceste aptitudini. Daca ai restante la acest capitol, iar viata ta este adesea un haos caruia nu-i poti pune capat, autodisciplineaza-te cu ajutorul catorva sfaturi pertinente si eficiente de la mamici cu experienta!

Tabla magica cu responsabilitatile zilnice ale familiei

Pentru o organizare mai buna, dar si mai transparenta a casei, o mamica a venit cu o idee ingenioasa: tabla cu creta, montata intr-un spatiu neutru al casei, pe care se noteaza, seara, responsabilitatile de a doua zi ale fiecarui membru al familiei.

In acest fel, nimeni nu uita ce are de facut, iar seara, se trage linie si se bifeaza tot ce s-a indeplinit si ce nu, in ziua respectiva. Este un mod istet de a tine sub control responsabilitatile familiei, dar si de a imparti cat mai corect atributiile.  

Stenderul pentru pastrarea ordonata a hainelor de pe umeras

In loc sa creezi un munte de haine pe fotoliu ori sa le mototolesti in fundul dulapului si apoi sa uiti de ele, apeleaza la un truc ingenios al unei mamici: achizitionarea stenderului pentru haine cu umeras. Este acel cadru metalic simplu, care permite pastrarea organizata a hainelor, fara riscul sifonarii lor. Un avantaj este ca nici nu ocupa la fel de mult spatiu precum un dulap.  

Cosurile si cutiile decorative pentru evitarea dezordinii

Cosurile si cutiile decorative, din rafie, lemn sau bambus, sunt extrem de utile pentru mentinerea laolalta a obiectelor mici, care au tendinta de a fi imprastiate prin toata casa. Pot fi tinute "la vedere", facand parte din decorul casei, iar daca sunt de mari dimensiuni, pot adaposti nu doar jucariile copilului, ci si hainute sau alimente, ori carti si caiete.  

Compartimentarea dulapului si a biroului

Ofera-i copilului tau o mana de ajutor pentru a pastra mai usor curatenia in camera. Daca nu reuseste sa puna intotdeauna lucrurile la locul lor, ofera-i un "impuls". Imprima fiecare sertar sau usa a dulapului ori biroului cu numele obiectelor care sunt depozitate in el: un sertar cu ciorapi, o usa cu caiete si carti, alta cu jucarii, astfel incat cel mic sa faca mai usor curatenie in dormitor si sa se obisnuiasca sa-si puna lucrurile la loc.  

Mentinerea laolalta a desenelor copilului in carti si albume create manual

Organizarea si mentinerea ordonata a desenelor pe care le face copilul este o adevarata provocare in momentul in care cel mic vrea sa le aiba pe toate la vedere. Desi ai lipit cateva pe pereti si ai inramat unele "capodopere", nu poti umple camera cu toate desenele.

Propune-i prichindelului tau o varianta simpatica si utila pentru a le mentine pe toate la un loc, fara riscul pierderii sau imprastierii lor: albume create manual sau carticele cu desene, pe care sa le confectionati impreuna.  

Regula mancatului in bucatarie

Nu permite niciunui membru al casei sa manance in alta incapere decat in bucatarie. In acest fel, vei restrange aria dezordinii si firimiturilor doar la spatiul acesteia, fara a fi nevoita sa bagi aspiratorul zilnic, prin toata casa.  

Care este trucul tau cel mai eficient de organizare? Impartaseste-l cu noi, in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Organizare mamici Curatenie casa Ordine casa

Articole recomandate

Citeste si despre