Cum alegi cel mai bun videoproiector pentru acasa?

/ / Modificat: 2021-08-23
Cum alegi cel mai bun videoproiector pentru acasa?

Videoproiectoarele castiga din ce in ce mai mult teren in preferintele utilizatorilor, de multe ori fiind preferate in detrimentul televizoarelor. Avantajele pe care le ofera acestea sunt considerabile:

  • Ofera o foarte mare flexibilitate in ceea ce priveste dimensiunea imaginii;

  • Nu ocupa mult spatiu. Atunci cand nu sunt folosite, videoproiectoarele pot fi depozitate intr-un sertar;

  • Pot fi transportate cu usurinta oriunde si pot fi folosite atat in interior, cat si in aer liber;

  • Sunt accesibile din punct de vedere al costului. Un televizor cu ecran ce iti poate oferi dimensiuni decente ale imaginii poate fi mult mai costisitor decat un videoproiector de calitate. 

Ce trebuie sa iei in considerare la alegerea unui videoproiector?

Daca ai luat decizia sa achizitionezi un videoproiector, inainte de a intra intr-un magazin electronice este bine sa iti faci temele si sa stii ce specificatii sa cauti.

Exista cateva detalii care pot decide calitatea videoproiectorului:

1. Luminozitatea.

Numarul de lumeni ai unui videoproiector pot decide calitatea imaginii afisata de acesta. In general, este bine sa fie cautat un proiector cu cat mai multi lumeni. Intr-un spatiu inchis, valoarea ideala este de 2000-2500 de lumeni. Cu cat iti doresti ca imaginea sa fie mai mare insa, cu atat aceasta valoare trebuie sa creasca. In spatiu deschis, numarul de lumeni ar trebui sa depaseasca 5000.

2. Contrastul de culori.

Este preferabil un contrast de tip static, chiar daca contrastul dinamic poate sa impresioneze in specificatii. In general, vei gasi videoproiectoare cu contrast intre 2000/1 si 4000/1. Diferenta nu este perceputa foarte bine de ochiul uman, asadar, nu cauta cele mai mari valori;

3. Rezolutia videoproiectorului.

 In functie de continutul ce urmeaza a fi proiectat, rezolutia poate sa difere intre 720 x 1080 pixeli si 1280 x 768 pixeli. O rezolutie mai buna inseamna mai multe detalii si in mod firesc, o calitate mai buna a imaginii.

4. Zoom-ul.

 Este un detaliu pe care producatorii pun destul de mult accent, insa care nu conteaza atat de mult. Daca proiectorul este montat la distanta corecta, functia de zoom este inutila;

5. Lampa videoproiectorului.

Este foarte importanta, deoarece este cel mai scump consumabil al acestui aparat. Este esential sa te informezi in legatura cu lampa pe care o are proiectorul pe care vrei sa il achizitionezi, deoarece durata de viata a acesteia este de cateva mii de ore si la un moment dat, va ajunge sa fie schimbata. In functie de tipul de lampa ales pot creste sau pot scadea costurile de intretinere ale proiectorului.

Pe lista detaliilor care conteaza se numara si Throw Ratio (raportul dintre distanta de la lentila proiectorului pana la ecran), corectia trapezului (modul in care este administrata pozitia incorecta a proiectorului fata de ecran) sau deplasarea lentilei, care poate corecta erorile de afisare.

Inainte de a achizitiona un videoproiector, asigura-te ca ai un loc perfect pentru el! Daca nu ai un perete liber pe care sa poti afisa imaginile, cauta sa achizitionezi un ecran de proiectie de buna calitate. Acesta va imbunatati considerabil experienta fiecarei vizionari.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Televizor

Articole recomandate

Citeste si despre