90% din copiii de 2-3 ani diagnosticati cu o forma de autism sufera din cauza televizorului si mobilului

/ / Modificat: 2020-01-22
90% din copiii de 2-3 ani diagnosticati cu o forma de autism sufera din cauza televizorului si mobilului

Un studiu realizat de Centrul pentru Copii cu Autism in urma cu trei ani a aratat ca in cazul a 90% dintre copiii de 2-3 ani, care sunt diagnosticati cu o forma de autism, factorul declansator este vizionarea excesiva a programelor TV sau a altor forme de realitatea virtuala.

"Daca aparent 5 ore pe zi de vizionare ar trebui "sa nu fie" un fapt ingrijorator, in cazul copiilor si mai ales al copiilor mici de 0-2 ani, consumul TV este foarte daunator, ajungandu-se in marea majoritate a cazurilor in care cei mici au fost lasati in medie peste 5 ore/zi in fata mediilor virtuale, la diagnostice de intarziere in dezvoltarea psiho-motrica, intarziere in aparitia si dezvoltarea limbajului, tulburare de opozitie si/sau comportament, si, mai grav, de ADHD sau chiar de autism," declara in 2017 Marius Zamfir, psiholog si coordonator Centru pentru Copii cu Autism, potrivit activenews.ro

Diferenta intre autismul clasic si cel virtual

Psihologul a explicat ca acesta este un fenoment in crestere si ca in 90% din cazuri, parintii au recunoscut ca cei mici petrec cate 4-5 ore pe zi in fata televizorului."Acesta este un fenomen de care eu ma lovesc in peste 90% din cazurile noi. Aproape ca nu am mai intalnit parinte - in momentul in care ma suna ca are o problema cu copilul, prima intrebare este cat a stat copilul in mediul virtual in perioada 0-2 ani. La peste 90% din cazuri parintii imi spun peste 4-5 ore. Televizorul poate fi factor declansator sau factor agravant. Diferenta dintre autism clasic si cel virtual este ca acolo vorbim despre o distrugere si o nedezvoltare neurologica cauzata de factori biologici. In general distrugerea este ireversibila pe zonele acelea nu se mai creeaza sinapse pe cand in cazul aceste este vorba despre nestimulare, nedezvoltare corespunzatoare si a ariilor neuronale de aceasta copilul se reface repede," preciza psihologul.

In anul 2008, Academia Americana de Pediatrie a recomandat ca accesul la tehnologiile si dispozitivele multimedia pentru copiii intre 0-2 ani sa fie restrictionat complet, pentru copiii intre 3 si 6 ani, sa fie limitat la maximum o ora pe zi, iar cei intre 6 si 12 ani sa vizualizeze programele TV maximum doua ore pe zi. 

Sursa: activenews.ro

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Autism Televizor

Articole recomandate

Citeste si despre