Copilul tau are un parinte preferat? Iata cum poti gestiona astfel de situatii

/ / Modificat: 2023-02-23
Copilul tau are un parinte preferat? Iata cum poti gestiona astfel de situatii

Toti avem persoane favorite, iar copiii nu fac exceptie in raport cu parintii. Nu este deloc neasteptat ca un copil sa aiba un parinte preferat. Dar cum gestionezi situatia? Plangi cand duci copilul la culcare si el iti spune ca vrea sa vina tati? Te necajesti cand, oricat te-ai ruga de el sa se incalte, nu vrea sa o faca in ruptul capului fara parintele lui favorit?

Probabil nu exista familie in lume care sa nu fi trecut prin etapa in care copilul avea un parinte favorit. Dar de ce isi aleg copiii un parinte si nu ii iubesc mereu pe amandoi in mod egal? Sau de ce parintele favorit al copilului s-ar putea ca peste o saptamana sa cada in dizgratie si sa fie inlocuit de celalalt? Este parintele favorit un parinte mai bun? Daca nu esti parintele favorit inseamna ca propriul copil nu te iubeste? Ei bine, raspunsurile sunt mult mai complexe decat „da” sau „nu”.

De ce au copiii parinti favoriti

In general, cei mici isi aleg un parinte favorit in perioada in care incep sa mearga la cresa sau la gradinita. Este etapa in care copiii incep sa isi manifeste preferintele si sa le sustina cu tarie. De aceea uneori fetitele vor sa poarte rochia de printesa si cand merg la serbare, si cand merg la film, si cand merg la culcare. De aceea sunt baieti care vor sa doarma incaltati cu adidasii cei noi sau sa mearga la scoala cu costumul de Spiderman pe sub uniforma. Copiii au si ei opiniile si preferintele lor si acesta nu este un lucru rau, nici macar atunci cand au un parinte preferat.

Un copil face favoritisme cu un parinte atunci cand se simte foarte apropiat de el. Este pur si simplu o exprimare a atasamentului si, iti vine sau nu sa crezi, o dovada a faptului ca se dezvolta perfect normal: copilul gandeste si mai departe de nevoile sale imediate atunci cand incepe sa aiba un parinte favorit. Cand copilul mai mare de varsta prescolara manifesta o preferinta evidenta fata de unul dintre parinti, inseamna, cel mai probabil, ca simte ca are mai multe in comun cu acesta si mai multa incredere. Alteori, insa, favoritismul poate fi generat de faptul ca parintele preferat este mai permisiv sau il rasfata mai mult, fara a pune, insa, prea mult pe disciplina.

Cum gestionezi etapa in care copilul tau are un parinte preferat

Daca esti fericitul castigator al titlului de „parinte favorit”, incearca sa nu jubilezi prea tare in fata partenerului. Imagineaza-ti cum te-ai simti daca situatia ar fi inversa si vei intelege de ce este o idee neinspirata sa transformi totul intr-un soi de concurs.

Cand copilul are un parinte favorit, nu inseamna ca il iubeste mai mult decat pe celalalt. Preferinta nu este acelasi lucru cu iubirea. Bucura-te, pur si simplu, ca jumatatea ta are toate calitatile pentru a fi parintele favorit al copilului pentru care ai da si ai face orice! Daca tu esti parintele favorit, savureaza momentul, creeaza-ti amintiri din aceasta perioada, profita de tot ceea ce poti face cu puiul tau! E posibil ca situatia sa se schimbe peste un timp si tot ce trebuie sa stii este ca parintele preferat nu este un parinte mai bun, iar celalalt mai rau.

Parintele favorit nu trebuie sa se lase niciodata manipulat de cel mic. Este greu sa-i refuzi ceva copilului cand iti spune ca pe tine te iubeste cel mai mult, insa uneori trebuie sa o faci, chiar si cu riscul de a cadea in dizgratie. Nu uita ca un copil fericit are nevoie de un mediu familial propice din punct de vedere emotional, de reguli si limite, de educatie si de dragoste.

Cand nu esti parintele preferat al copilului tau s-ar putea sa te simti debusolat si trist, poate chiar respins. Tine-ti sentimentele negative sub control, arata-i copilulului aceeasi dragoste, grija si empatie, lucreaza in continuare la legatura pe care o ai cu fiul sau fiica ta. Evita resentimentele si priveste partea buna a lucrurilor, in special acea parte in care ai putin mai mult timp pentru tine.

Daca esti parintele favorit, sa nu crezi ca ai vreun avantaj. Copilul se va astepta sa fii langa el de cate ori simte nevoia, ceea ce la un moment dat ar putea fi epuizant. Nu uita ca trebuie sa ramai echilibrat/a, sa ramai parinte, nu doar sa fii cel mai bun prieten pentru copilul tau. Sustine-ti partenerul, pentru ca s-ar putea sa treaca printr-o perioada confuza; asta inseamna ca ar trebui sa il prezinti intr-o lumina buna in fata copilului si sa il asiguri, totodata, ca este un parinte excelent, chiar daca in prezent puiul vostru te prefera pe tine.

Citeste si aceste articole:

Parintii au un copil favorit, orice ar spune, iar acest lucru este normal

Esti parintele mai putin placut de copil! Ce faci?

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Parinti buni Parinti copii

Articole recomandate

Citeste si despre