Sexualitatea in cuplu
  

Acest material survine in urma a circa 3 ani de lucru in aria disfunctiilor sexuale. In cabinete, pe mail CPAP -Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie - a primit numeroase solicitari prin care ni se cerea sa ajutam, sa "sfatuim" diferite persoane cum sa depaseasca stari variate. Ca urmare pare logica nevoia unui ghid orientativ pe tema disfunctiilor sexuale, fie ele masculine sau feminine. Acest articol nu epuizeaza sfera disfunctiei pentru aceasta urmand a exista un serviciu online specializat care sa raspunda nevoilor diferitelor persoane.

Rolul sexualitatii in cuplu este important deoarece prin ea, o perosana poate sa aiba acces la stari aparte, inexistente in viata de zi cu zi. Sexualitatea este si un instrument diagnostic a ceea ce se intampla in sufletul si viata persoanei.


Disfunctiile, tulburarile marcheaza o serie de alte probleme care pot fi localizate la diferite niveluri astfel:

 • Probleme de cuplu, tulburari ale dorintei. Cand intre cei doi nu se poate vorbi despre o functionare a relatiei sexuale aceasta presupune ca intre cei doi exista o problema pe care acestia nu si-o asuma. Este necesar ca sa inteleaga ce spune acest simptom despre ei. In acest caz vorbim despre o problema a cuplului la care acesta va raspunde cumva (o va ignora, o va discuta, se va adresa unui psiholog).

 • Absenta orgasmului, ejacularea precoce sau impotenta sunt disfunctiile care nu au nevoie de o prezentare suplimentara ele fiind recunoscute ca atare de toata lumea.

 • Starile de depresie, de pierdere a apetitului sexual, de scadere a dorintei si atractiei fata de partenerul de cuplu, sunt des intalnite. Depresia este boala societatii de consum. Cand aceste momente apar pentru perioade scurte de timp ele sunt stari firesti care nu se constituie intr-un "semnal de alarma" (starea de tristete dupa o pierdere, esec este de asteptat sa se intample). Problemele apar insa atunci cand aceste momente devin o regula.

 • Neasumarea sexualitatii. Exista si persoane care au dificultati generate de stari de anxietate, de neasumare a propriei agresivitati. In acest caz este necesara orientarea spre propria sexualitate, spre propria agresivitate sau pasivitate si spre intelegerea a ceea ce se produce in toate rolurile pe care o persoana le joaca la un moment dat. Am putea numi si timiditate o astfel de stare dar numele cel mai adecvat este de neasumare a sexualitatii. Practic la aceste persoane nu se poate vorbi despre probleme sau disfunctii sexuale, ci de inexisteta vietii sexuale desi aceasta este dorita.

 • Inexistenta satisfactiei. Actul sexual s-a desfasurat. Cei doi resimt o stare de neplacere. Actul sexual a decurs firesc, dar starea este una de tristete. Unde gasim problemele? Intr-o investire emotionala si inconstienta suficient de inadaptata pentru ca starile respective, pentru ca actul sexual sa produca insatisfactie.

  Interventie prin mijloace personale.

  Poate psihoterapia, psihologia sa intervina? In multiplele cazuri pe care le observam in activitatea noastra punctam urmatoarele aspecte:

  Inceputul relatiei de cuplu – Absenta orgasmului la debutul vietii sexuale este o situatie frecvent intalnita. Nu este cazul sa va alarmati daca o persoana nu poate avea un act sexual reusit din primul contact sexual.

  Actul sexual ca si orgasmul se invata sau mai corect spus se descopera, impreuna cu celalalt, intr-un interval de timp. In acest proces, cunoasterea celuilalt, comunicarea cu partenerul, manifestarea libera a spontaneitatii si creativitatii sunt tot atatea componente importante pentru o viata reusita de cuplu.

  Exista tendinta de a vedea actul sexual rezumat strict pe de o parte la actiunea de penetrare si pe de alta parte la finalitatea orgasmica a acestuia, fara a se tine cont de faptul ca – actul sexual se compune dintr-o suma de variabile ce tin de sexualitatea si structura fiecarui partener.

  Si in ceea ce priveste viata sexuala, ca si in celelalte aspecte ale vietii, este important sa observam frecventa cu care se produc esecurile (rateurile) cu care ne confruntam precum si contextul in care acestea apar.

  A ne grabi sa spunem "am/ai/avem o problema sexuala" poate sa conduca in plan real la aparitia acesteia, desi initial semnalele disfunciilor sexuale se constituie in semne ce atrag atentia ca in cuplu exista probleme de comunicare.

  Cauze medicale

  Este posibil ca problemele de erectie existente la un moment dat sa aiba cauze medicale. In acest caz medicul de specialitate va poate ajuta si nu psihologul.

  Principala forma prin care puteti sa evaluati starea este data de existenta sau absenta erectiei de dimineata. In cazul in care constatati ca exista cu adevarat o problema, dupa o perioada suficient de mare de timp si simtiti ca exista ceva in voi care nu este controlabil de catre propria ratiune, ca nu este ceva medical este necesar sa intreprindeti cate ceva.

  Ce poti face?

  In primul rand va fi necesar sa plecati de la premisa ca insatisfactia din viata sexuala nu este ceva paralel cu viata de zi cu zi. Atunci o analiza simpla va va ajuta sa va faceti o idee despre ce se intampla si cum simtiti ceea ce se intampla zilnic. Anxietate, tristete, pierdere interesului pentru diferite trairi, timiditate, dominanta sunt trasaturi pe care le puteti gasi si in alte roluri din viata dvs. De asemenea un bun subiect de meditatie este dat de ceea ce simtiti pentru partenerul sexual. Cum il intelegeti, cum il simtiti, ce simtiti negativ fata de el.

  Daca nimic din toate acestea nu se poate realiza atunci este necesar sa actionati pentru a depasi momentul.

  Ceea ce este de facut nu este in a cauta sa faci ceva ci sa intelegi ceea ce este in tine, ceea ce se intampla cu tine si cu relatia pe care o ai cu celalalt. In acest moment a face ceva efectiv, a apela la o tehnica speciala, exercitii de vreun fel sau altul, a incepe sa citesti tot ceea ce iti pica in mana pe tema sexualitatii este o fuga de ceea ce este cu adevarat problema. Tendinta spre ceva concret este suficient de mare.

  Mersul la psiholog

  Inainte de a merge la psiholog este necesar sa mai raspundeti la cateva intrebari:

 • Sunt pregatit sa rezolv aceasta latura a vietii mele in sensul – constituie cu adevarat pentru mine o problema sau din moment ce nu ma deranjeaza prea tare nu vad de ar fi nevoie de prea multa agitatie pe acest subiect.

 • Am eu capacitatea de a intelege ceea ce este in mine?

 • Pot sa-mi depasesc starea de inhibitie si sa imi incredintez lucruri care tin de intimitatea mea, unei alte persoane. Ea asigura confidentialitatea dar… pot sa fac asta?

 • Prefer o solutie simpla – gen tratament farmaceutic sau este de preferat sa patrund in sufletul meu pentru a cauta solutii?

  Cand una din aceste intrebari nu are un rezultat optim, solutia psihologului nu este de luat in calcul.

  Interventii profesioniste

  Daca toate aceste conditii sunt indeplinite atunci ma pot adresa unui psiholog pentru a vedea una din optiuni:

  CPAP – Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie propune 3 tipuri de interventie in aceste cazuri:

 • In cadrul Scolii Parintilor – Family Studio ca forma de interventie si de deyvoltare a relatiilor de cuplu.

 • Prin terapie de lunga durata avand ca obiect de activitate cunoasterea laturilor profunde ale personalitatii si a investiilor emotionale, inconstiente in sexualitate.

 • Prin interventie de actiune, combinand sedintele de psihoterapie individuala, cu cele de grup, si privind corporalitatea. Astfel sedintele individuale urmaresc straturile profunde ale personalitatii data de avantajele relatiei unice cu un psiholog. Mediul grupului reuneste persoane cu probleme diverse iar principala problema si principalul avantaj il creeaza mediul numit de Moreno terapeutic deoarece este un instrument activ al schimbarii.

  Interventia are o durata variabila. Aceasta trasatura inerenta si care in general creeaza dificultati dar este data de 2 trasaturi inerente: psihologia si psihoterpaie presupun colaborarea  a doua persoane – psihoterapeut si pacient in realizarea unui obiectiv comun. Aceasta inseamna ca timpul nu depinde numai de psiholog ci de relatia psiholog - pacient. Cealalta trasatura este data de asezarea piramidala a cauzelor unei probleme. Pe masura ce un strat este scos la lumina, apare un alt strat astfel incat ramane la latitudinea pacientului cand sa opreasca relatia cu psihologul.

  Psiholog Stefania D. Nita

  Psiholog Claudiu Ganciu


  CPAP – Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie

  Departament psihoterapie: Bucuresti - str. Cpt. Pavel Zaganescu, nr. 5, etaj 2 (sector 6 - Regie)

  Psihoterapie individuala - (021) 316 26 94 - orele 9 - 13; Consiliere de cuplu, disfunctii sexuale - (021) 316 26 82; Psihoterapie de grup, psihodrama - (021) - 316 26 82; Copii, adolescenti si parinti - 0722 453 906. Timisoara - Str. Sanatatii, nr. 15; (adulti) 0722 453 906; (copii) 0721 242 540. Bacau - Informatii si programari la telefon 0722 453 906.


 • Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

  Taguri

  Citeste si despre

  Articole de la parteneri

  Aplicatii pentru copii

  DESCARCA
  DESCARCA

  Inainte sa pleci,

  Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:  Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

  Trimite articolul catre prietenii tai

  Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

  Trimite mesajul