Te gandesti sa te muti la tara? Iata 5 lucruri pe care trebuie sa le ai in vedere

/ / Modificat: 2022-02-18
Te gandesti sa te muti la tara? Iata 5 lucruri pe care trebuie sa le ai in vedere

Ritmul vietii cotidiene si aglomeratia oraselor au determinat multe familii sa ia in calcul varianta de a se reloca la tara sau de a achizitiona o casa de vacanta intr-un sat pitoresc, unde sa se deconecteze de agitatia orasului timp de cateva luni pe an.

O astfel de schimbare este binevenita atunci cand nu gasesti iesirea din rutina cotidiana sau cand doresti sa schimbi stilul de viata cu unul mai sustenabil si mai sanatos. Insa va trebui sa fii pregatita pentru multe provocari, care te vor scoate cu siguranta din zona de confort.

Iata cinci lucruri pe care trebuie sa le stii despre relocarea la tara si despre cum iti poti face viata mai usoara odata ce ai hotarat sa te muti.

1. Alege o zona cu potential turistic

Daca iti doresti sa te bucuri de natura impreuna cu familia si decideti sa va relocati la sat, ar fi indicat sa iti indrepti atentia catre localitati cu potential turistic sau care se afla la mica distanta de obiective turistice. Comunitatile din astfel de localitati tind sa ramana devotate traditiilor si imaginii satului romanesc, asa cum era descris de Liviu Rebreanu sau Ion Creanga. Astfel vei avea ocazia sa traiesti experienta extrem de placuta de a interactiona cu o comunitate rurala autentica, care se dezvolta armonios.

De asemenea, este important sa optezi pentru un imobil aflat la o distanta de maxim 50 km de oras. Chiar daca decizia de a te muta la tara a aparut ca reactie la stresul generat de jungla urbana, nu trebuie sa te indrepti catre cealalta extrema. In masura in care acest lucru este posibil, alege sa nu te indepartezi mai mult de 50 de kilometri de oras. In acest fel vei putea, la sfarsit de saptamana, sa mergi impreuna cu familia la un film sau sa mergeti la teatru, fara a fi nevoita sa petreci doua ore pe drum pentru o astfel de activitate.

2. Opteaza pentru o casa batraneasca in locul uneia deja modernizate

Daca ai decis sa faci pasul de a te muta la sat, atunci probabil iti doresti o resetare a stilului de viata. Pentru a regasi bucuria implicarii fizice intr-un proiect creativ, alege sa achizitionezi o casa batraneasca ce pastreaza arhitectura specifica locului, pe care sa o consolidezi. Un astfel de proiect de renovare iti da ocazia sa te implici fizic in decorarea casei si chiar in efectuarea finisajelor (vopsit tocuri ferestre, activitati de upcycling pentru decorarea camerelor etc.). Astfel de activitati iti pot oferi o satisfactie aparte.

Totodata, asigura-te ca zona dispune de utilitatile de baza si de internet. Localitati racordate la toate utilitatile sunt putine, asa ca ar trebui sa renunti la cate ceva pentru a-ti face cautarea mai usoara. Insa electricitatea si semnalul decent la internet ar trebui sa fie conditii de baza. Pentru incalzirea locuintei probabil erai obisnuita cu centrala pe gaz, insa in satele romanesti incalzirea cu lemne este inca foarte comuna. La nevoie, poti apela cu incredere la un calorifer electric atunci cand conditiile o cer, asa ca nu trebuie sa iti faci griji despre acest aspect.

3. Amenajeaza-ti o gradina

Ce poate fi mai benefic pentru stilul de viata si, de ce nu, pentru stima de sine, decat sa stii ca alimentele pe care le consumi sunt rezultatele muncii tale si ca ai posibilitatea de a oferi familiei legume si fructe cu adevarat ecologice? Viata la tara iti ofera acest „lux”. Un lux pe care in oras il vanezi prin supermarketuri ori de cate ori iti sare in ochi o eticheta pe care scrie „BIO”. De aceea, urmatorul pas dupa amenajarea locuintei ar trebui sa fie amenajarea unei gradini, unde sa cultivi cateva legume si sa plantezi cativa puieti de pomi fructiferi.

4. Intoarce-te la natura, dar nu te izola

Viata la sat nu inseamna liniste deplina si izolare fata de tot ce iti era cunoscut. Un astfel de stil de viata ar putea functiona o perioada, insa in final te vei convinge ca ai nevoie de interactiune umana. Ideal ar fi sa gasesti un echilibru intre linistea pe care o cautai si modul de viata rural. Asadar, nu te indeparta prea tare de „vatra satului” si cauta o locuinta pozitionata in apropierea unui drum circulat, care sa dispuna de o curte generoasa. Iti poti amenaja curtea in asa fel incat sa te poti inconjura de natura si sa te poti retrage in liniste atunci cand simti nevoia.

5. Nu exclude preocuparile antreprenoriale locale

Odata cu relocarea s-ar putea sa descoperi noi lucruri care iti fac placere, pentru ca intr-adevar viata la tara are un farmec aparte, care te inspira si iti stimuleaza creativitatea. S-ar putea sa descoperi ca iti place sa faci dulceturi si mancaruri specifice de toamna sau ca ingrijirea rasadurilor iti ofera un sentiment de satisfactie ce te-ar putea inspira sa duci aceasta activitate la nivelul urmator si sa castigi cativa bani din asta. Imbratiseaza traiul in mediul rural cu tot ce are el de oferit, inclusiv potentiale idei de afaceri.

In concluzie, indiferent de motivul pentru care ai decis sa te muti la tara, important este sa fii pregatita pentru perioada de acomodare. Este posibil ca, pana iti vei gasi cu adevarat locul in noua locuinta, sa intampini provocari pe care nu le-ai prevazut initial. Insa odata ce le-ai depasit, vei avea ocazia sa te relaxezi si sa te detasezi de stilul de viata agitat specific orasului si sa te bucuri de linistea si farmecul vietii la tara.

Sursa foto: Shutterstock.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Casa si gradina

Articole recomandate

Citeste si despre