Spalatul manual al vaselor reduce riscul de alergii si astm la copii

/ / Modificat: 2019-06-10
Spalatul manual al vaselor reduce riscul de alergii si astm la copii

Daca ai acasa o masina de spalat vase probabil ti se pare cea mai tare inventie dupa apa calda, dar pentru copiii tai nu este chiar atat de bun faptul ca o folosesti.

Timpul liber este tot mai pretios in zilele noastre si au aparut tot felul de metode care sa ne ajute sa nu-l mai irosim.

Astfel, in tot mai multe case apar masinile de spalat vase, care nu doar ca fac treaba "murdara" in locul nostru, dar ne si ajuta sa folosim altfel cele cateva zeci de minute pe care le petrecem, de obicei, zilnic, in fata chiuvetei, cu mainile in apa. Insa, un studiu realizat recent arata ca in casele cu copii cel mai indicat ar fi ca vesela sa fie spalata de mana, deoarece reduce riscul ca micutii sa dezvolte astm si alergii.

Este cert faptul ca o igiena corespunzatoare ne ajuta sa fim mai sanatosi si sa evitam infectiile, insa nici sa exagerezi nu este in regula. Expertii avertizeaza de ani de zile ca excesul de curatenie poate influenta negativ functionarea normala a sistemului imunitar, care la copii este in plina dezvoltare.

Prin urmare, daca un copil creste intr-un mediu aseptic si steril, corpul sau nu va fi expus la o multitudine de microorganisme inofensive. Ce se intampla atunci? Atunci cand copilul va intra, in cele din urma, in contact cu ele, pentru ca sunt peste tot, sistemul sau imunitar nu le va recunoaste si le va ataca, iar atunci apar alergiile. Acesta este motivul pentru care copiii trebuie lasati sa se murdareasca, sa se zgarie, sa atinga lucruri si sa le miroasa.

La fel cum cel mic invata culorile, mirosurile, gusturile si numele lucrurilor, organismul sau invata sa cunoasca mediul si sa recunoasca microorganismele pe care trebuie si pe care nu trebuie sa le atace.

Pornind de la acest rationament, o echipa de cercetatori a verificat ipoteza ca spalarea de mana a vaselor implica o mai mare expunere la microbi si stimuleaza sistemul imunitar, ceea ce se traduce in mai putine alergii.

Pentru a testa aceasta teorie, cercetatorii au analizat istoricul de astm, eczeme si alergii la mai mult de o mie de copii cu varste cuprinse intre 7 si 8 ani. Aceste date au fost coroborate cu informatii de la parinti privind felul in care se spala vasele acasa, tipul de alimente care se consuma de obicei, prezenta unui animal de companie sau tipul de alaptare din primele luni de viata.

Rezultatele studiului au indicat ca acei copii care cresc in case in care vasele se spala manual aveau un risc cu 50% mai mic de a dezvolta alergii decat cei ale caror familii folosesc masini de spalat vase.

"Am evaluat doar o asociere intre modalittea de a spala vasele si riscul de aparitie a alergiilor, insa rezultatele se incadreaza perfect in ipoteza privind igiena exagerata. Sunt studii care arata ca spalatul manual al vaselor este mai putin eficient decat folosirea masinilor de spalat vase atunci cand vine vorba despre reducerea numarului de bacterii", a explicat Bill Hesselmar, unul dintre autorii studiului si profesor la Spitalul de copii Regina Silvia din Gotteborg.

Totodata, copiii care consuma mai multe alimente fermentate si produse "de tara" au un risc mai mic de a face alergii, potrivit aceluiasi studiu.

"Rezultatul nu este deloc surprinzator, dat fiind faptul ca multe alte cercetari au aratat ca expunerea la microbi poate reduce riscul de boli alergice la anumite populatii", spune Selina Gierer, alergolog de la Spitalul Universitar din Kansas City. "Acesta este doar un exemplu privind faptul ca eforturile noastre de a dezinfecta mediul in care traim poate reduce expunerea naturala la microbi" de care avem, totusi, atat de mare nevoie, mai arata specialistul.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Masina de spalat vase pericol

Articole recomandate

Citeste si despre