Cum sa amenajezi corect un dormitor?

/ / Modificat: 2022-08-29
Cum sa amenajezi corect un dormitor?

Daca doresti sa iti imbunatatesti calitatea somnului, exista cateva modificari de baza pe care le poti face in amenajarea dormitorului. O modalitate de a-ti imbunatati aranjamentul de dormit este pur si simplu sa il abordezi din prisma a patru din cele cinci simturi, deoarece gustul nu are o influenta in acest caz. Iata cum, in ordinea importantei.

Vaz

Lumina afecteaza in mod direct capacitatea ta de a dormi, asa ca, daca faci o singura schimbare in configuratia dormitorului tau, angajeaza-te sa abordezi problemele legate de lumina mai presus de orice. Este foarte important sa reduci intensitatea luminii in dormitor, si o poti face folosindu-te de draperii black-out, de folosirea unor lampi cu lumina calda si de excluderea ecranelor din camera in care dormi.

Auz

Cercetatorii considera ca zgomotul este cel mai mare perturbator al somnului. Creierul continua sa proceseze sunetul in timp ce doarme si, in timp ce anumite sunete te pot trezi, altele pot fi linistitoare si chiar te pot ajuta sa adormi. Trebuie sa te asiguri ca ferestrele sunt eficiente si izoleaza fonic la un nivel inalt, precum si ca elimini sursele de zgomot din camera ta. Evita sa adormi cu televizorul sau radio pornit. De asemenea, daca consideri ca anumite sunete te ajuta sa dormi, cum ar fi sunetele albe, poti apela la dispozitive care sa redea aceste sunete.

Simt tactil

Ceea ce ne atinge pielea in timp ce dormim are un efect semnificativ asupra experientei noastre de somn, dar cel mai mare factor aici este temperatura, nu textura. Ritmurile noastre de somn urmeaza ritmurile temperaturii corpului nostru de baza, care, de asemenea, fluctueaza. in general, temperaturile in crestere ne fac mai atenti, iar temperaturile mai scazute ne fac somnorosi. Alege lenjerii si pijamale din materiale naturale care vor lasa corpul sa respire si sa isi regleze temperatura. in plus, alege o saltea cu memorie, care tot influentata de temperatura corpului iti va asigura o sustinere optima pe timpul noptii.

Miros

Comparativ, cel mai putin important, mirosul este ceva la care multi oameni nu se gandesc in legatura cu calitatea somnului, dar el are totusi un impact. Mirosul este unul dintre cele mai puternice simturi ale noastre. Se hraneste direct in sistemul limbic, care este responsabil de impulsurile noastre si de emotii, iar toate acestea pot afecta calitatea somnului. Anumite arome pot stimula vigilenta, in timp ce altele promoveaza calmul. Foloseste-te de aromaterie si alege variante precum lavanda pentru a obtine un somn odihnitor. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Amenajare camera copii Dormitor copil

Articole recomandate

Citeste si despre