7 locuri cu potential alergen in casa ta

/ / Modificat: 2023-07-15
7 locuri cu potential alergen in casa ta

Daca stii ca esti o persoana alergica sau ca ai in familie persoane care sufera de alergii de interior, atunci casa ta poate fi un pericol pentru sanatatea lor, deoarece ascunde o multime de potentiali alergeni.

Descopera care sunt locurile din casa in care se ascund cei mai multi alergeni care-ti pot provoca tie si familiei tale simptomele neplacute si incomode ale alergiilor si ce masuri poti lua impotriva lor!  

 

Covoarele gazduiesc cei mai multi factori alergeni

Covoarele sunt elementele decorative din casa care gazduiesc cei mai multi factori alergeni. In covoare se ascunde o cantitate impresionanta de acarieni de praf, organisme microscopice care pot declansa oricand simptomele alergiilor de interior.

Oricat de mult ai aspira covoarele sau le-ai curata, intotdeauna praful isi va gasi un loc de cazare comod printre tesaturile lui. Recomandat este sa scapi de covoarele din casa, in special daca ai copii si stii ca exista persoane cu astfel de alergii.

Dar daca nu doresti sa scapi de covoare, atunci foloseste aspiratoare ultraperformante, care au filtru de ultima generatie si absorb cantitati mari de praf din acestea.

Biblioteca - magnet pentru praf si mucegai

Cartile din biblioteca sunt ca un magnet pentru praf si mucegai, doi dintre cei mai importanti factori alergeni din casa. In cazul in care nu vrei sa renunti la carti, atunci ai grija sa le stergi frecvent de praf si sa folosesti solutii speciale, care tin cat mai mult acarienii la distanta de ele.  

Jucariile de plus pot declansa reactii alergice

La fel ca si covoarele, jucariile de plus absorb o cantitate impresionanta de praf din casa si declanseaza reactii alergice la copii si membri ai familiei care sufera de alergii de interior. Jucariile de plus sunt preferatele copiilor si nu poti renunta la ele.

Specialistii recomanda curatarea lor frecventa cu apa calda si sapun. Uscarea lor atenta este la fel de importanta pentru tinerea la distanta a acarienilor si pentru prevenirea alergiilor. Daca raman umezi in interior, atrag mai mult praf, dar si alte microorganisme periculoase pentru sanatate.  

Ghivecele de flori si acarienii de pe frunze

Plantele de apartament nu sunt doar obiecte decorative in caminul tau. Multe tipuri de plante au un rol important in curatarea aerului din incaperi si in tratarea diverselor afectiuni. Ghivecele in care sunt tinute florile de apartament pot ascunde o multime de spori de mucegai, iar frunzele acestora "cazeaza" o multime de acarieni de praf.

Pentru diminuarea riscului de producere a alergiilor, este important sa ingrijesti cu atentie ghivecele. Nu este importanta doar udarea corespunzatoare a plantelor, ci si spalarea ocazionala a farfuriutelor ghivecelor sau a frunzelor florilor, pentru indepartarea factorilor alergeni.    

Baia si bucataria

Baia si bucataria sunt doua dintre locurile din casa cu cel mai crescut risc de alergii. Ambele incaperi ale caminului atrag cu usurinta sporii de mucegai si devin factori declansatori ai alergiilor de interior.

Pentru diminuarea riscului de mucegai, este important sa mentii baia si bucataria cat mai aerisite si curate cu putinta. Evita sa lasi umezeala in astfel de spatii, deoarece favorizeaza dezvoltarea mucegaiului.  

Aerul conditionat

Indiferent ca este vara sau iarna, daca folosesti aerul conditionat, exista riscul declansarilor reactiilor alergice la membrii familiei care sufera de astfel de afectiuni. Nu doar acarienii din praf sunt vinovati de reactiile alergice, ci si ciuperca Cladosporium, care se formeaza frecvent pe bobinele de racire ale acestor aparate.

Acesti factori alergeni sunt imprastiati in aerul din toata casa, crescand semnificativ riscul declansarii reactiilor alergice.

Salteaua si lenjeria de pat

Salteaua si lenjeria de pat sunt alte lucruri din casa care absorb foarte mult praf si favorizeaza declansarea alergiilor de interior. Specialisti recomanda aspirarea ocazionala a saltelei cu un aparat performant si spalarea saptamanala a lenjeriei de pat la temperaturi ridicate.  

Mai cunosti si alte locuri din casa in care se ascund alergeni? Ce masuri eficiente de indepartare a alergenilor din casa cunosti? Impartaseste-ne secretele tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Foto: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alergii copii

Articole recomandate

Citeste si despre