Coaching pentru cariera

/ / Modificat: 2024-05-23
Coaching  pentru  cariera

Coachingul pentru cariera devine din ce in ce mai des folosit in organizatiile din intreaga lume si asta nu intamplator.

Sesiunile de coaching pentru cariera sau performanta se aplica fiecarei persoane care-si doreste mai mult de la ea. Indiferent ca discutam despre cei care au un rol de conducere sau despre cei care se afla pe o pozitie de executie sau de implementare.

Complexitatea pe care astazi o regasim la locul de munca ne forteaza sa ne depasim limitele. Sa invatam lucruri noi sau sa aplicam tehnici dintre cele mai variate de leadership sau de management. Chiar si pentru cei care nu au in subordine o echipa dar care fac parte din una, lucrurile devin din ce in ce mai complexe. 

De ce ar vrea cineva sa lucreze la anumite aspecte legate de cariera lui, care este motivatia din spate?

In primul rand datorita nevoilor primare. Si putem aduce in discutie faptul ca din venitul pe care-l primim ne acoperim hrana, imbracamintea si adapostul pentru noi si familia noastra. 

Mai apoi, munca ofera si promovari, prestigiu, ierarhii si beneficii materiale care de multe ori atrage aprecierea celorlalti. Apartenenta la grup dar si un scop comun alaturi de persoanele cu care ne desfasuram activitatea la locul de munca ne ajuta sa ne crestem stima de sine, desigur, fara sa uitam de realizarile personale.

Rolul coach-ului este acela de a te insoti in calatoria pe care ti-o planifici. Iti ofera posibilitatea de a explora anumite zone sau un potential inca necunoscut tie. O calatorie care are la final recompensa mult dorita. De ce recompensa? Pentru ca fara aceasta, si anume ’’care este scopul final sau ce am eu de castigat din asta?’’, nu suntem dispusi sa ne implicam sau sa fim responsabili pentru calatoria despre care discutam.

Pe parcursul acestui articol am sa aduc in discutie anumite aspecte legate de cultura si mediu. Despre constientizare si responsabilitate, auto motivare si potential. De asemenea vei afla si despre comunicare, despre zona de confort si zona de invatare. Despre curiozitate si alte aspecte relevante. Sper ca pana la final sa descoperi care sunt beneficiile pe care le ofera sesiunile de coaching pentru performanta si sa te convingi daca ai si tu nevoie de ele.

Dezvoltarea este o calatorie, nu o destinatie

Probabil ca ai mai auzit aceasta afirmatie. Cu toate acestea, te intreb de cate ori ai stat sa te gandesti cu adevarat la sensul acesteia? In parteneriatul sau colaborarea dintre tine si coach vei avea sansa sa te cunosti mai bine. Vei maximiza potentialul tau si te vei pune in valoare, te vei dezvolta si vei invata lucruri noi.

Cultura si mediul la locul de munca

A devenit un aspect destul de important sa ai sansa sa lucrezi intr-o organizatie in care, atat cultura cat si mediul sa fie unul propice dezvoltarii. Atunci cand ne referim la cultura organizationala ne referim la cum decurg lucrurile la locul de munca (valori, procese, proceduri, practici), adica ’’cum se face pe la noi’’. In schimb, mediul se refera la cum se simt oamenii in acea organizatie sau cum privesc acestia jobul pe care-l au.

Spuneam ca este important sa ai sansa sa lucrezi intr-o organizatie concentrata pe dezvoltarea angajatilor si asa este. Faptul ca te trimite compania sau managerul la un training, intern sau extern, nu inseamna ca este axata  neaparat pe dezvoltare. Este un pas, dar unul mic si insuficient.

Daca in timpul cursului sau in pauza ai fost nevoit sa raspunzi la un mail sau sa faci repede un raport, asta nu este sanatos pentru tine. La fel, daca dupa ce ai revenit din sala de curs nu poti aplica ceea ce ai invatat, atunci atat timpul tau cat si banii companiei au fost aruncati pe fereastra. 

Cand lucrurile se intampla diferit si anume poti aplica cele invatate acolo, atunci da, atat tu cat si compania sunteti pe un drum bun, pe unul al dezvoltarii, al progresului.

Necesitatea schimbarii culturii in vremurile noastre este extrem de necesara.

Daca acum putin timp discutam despre cantitate acum discutam despre calitate. Trecem de la teama la incredere, de la crestere la sustenabilitate. De la un manager sau un profesor care preda la unul care ii invata pe cei din jurul lor.

Toate acestea se intampla nu doar datorita concurentei sau a competitiei cat datorita evolutiei. De aceea companiile se bat pe angajatii cei mai buni, mai performanti si mai competenti, iar asta duce la atragerea acestora si la retentia lor.  

Dar ce faci atunci cand simti ca bati pasul pe loc? Ca te-ai poticnit si ca nu mai gasesti o cale de iesire, ca lucrurile nu se misca in directia dorita de tine. Sunt momente in care apar anumite blocaje. Prin sesiunile de coaching pentru performanta poti identifica care sunt resursele necesare pentru a depasi eventualele obstacole, teama, dubiile sau presupunerile care limiteaza performanta.

Prin aceste sesiuni poti diminua stresul, atat de des intalnit in zilele noastre, sau sentimentul ca lucrurile iti scapa de sub control. Toate acestea pot duce, daca nu cumva deja au facut-o, la scaderea increderii in sine. Iti recomand sa citesti si acest articol legat de increderea in sine

Constientizarea prin sesiunile de coaching pentru cariera

Cat de constient esti de faptul ca respiri? Sau ca ai clipit, sau de felul in care te simti chiar acum citind acest articol?

Nu prea o facem, nu? Suntem pe pilot automat si asta fara sa vrem.

La fel putem spune si despre nivelul nostru de dezvoltare, nu prea suntem constienti de el. Doar atunci cand suntem pusi in anumite ipostaze ne putem evalua nivelul de cunostinte sau de abilitati. Cat de usor ne adaptam la schimbare sau cat de usor putem asimila noi deprinderi specifice jobului nostru.

Te invit sa analizezi unde te afli in raport cu nivelul tau de dezvoltare. 

Te afli in zona de ’’dependenta’’? Respecti cu strictete ce ti se spune, sau daca esti liderul unei echipe asta ceri de la echipa ta? Aceasta varianta de comanda si control poate aduce rezultate pozitive sau performanta, insa pe o perioada foarte scurta de timp, si cu multe minusuri pe o perioada mai lunga.

Indiferent ca faci parte dintr-o astfel de echipa sau chiar conduci in aceasta maniera, ia in calcul urmatoarele intrebari. Sper sa te ajute sa constientizezi beneficiile sau minusurile acestei metode:

  • Cum este relatia in echipa?
  • Responsabilitatea fiecarui individ, la ce nivel este?
  • Ai sentimentul sau teama de un posibil esec?
  • Cata incredere ai in tine?
  • Se blameaza mult in cadrul echipei?
  • Toti sunteti implicati in scopul comun, aveti o directie clara?
  • Nivelul de entuziasm si de energie la cel nivel se afla?

Dependenta la locul de munca nu ajuta decat la inceput, atunci cand nu prea stii ce si cum sa faci lucrurile.

Nu ai cum sa te dezvolti intr-o echipa in care lucrurile se fac sub aceasta forma. Acest stil limiteaza dezvoltarea, invatarea, implicarea, responsabilizarea, chiar si relatiile.

De cele mai multe ori, aceste relatii sunt tranzactionale. Dai asta si primesti asta sau nu faci asta ti se intampla asta… Iar performanta s-ar putea nici sa nu fie una remarcabila, cel putin pe termen lung. 

Pentru a trece de la zona de ’’dependenta’’ la zona de ’’independenta’’ este nevoie de sa iti reamintesc de cultura si de mediul organizational. Tine atat de tine cat si de echipa din care faci parte. De dorinta de a evolua si de a te dezvolta.

Atunci cand esti independent lucrurile se desfasoara altfel. Simti ca ai succes, atat tu cat si echipa din care faci parte. Nivelul comunicarii si al interactiunii este unul eficient. Te simti responsabil pentru activitatea sau rezultatul pe care trebuie sa-l livrezi. Ai incredere in tine si in abilitatile/competentele tale. Simti ca te dezvolti si ca inveti din fiecare experienta sau activitate noua.

Sesiunile de coaching pentru performanta te pot ajuta sa intelegi ce iti doresti de la tine. Este important sa intelegi unde esti in acel moment in legatura cu cele de mai sus, realitatea in care te afli. Fara aceasta etapa, iti va fi greu sa gasesti solutii pentru acele sincope din cariera ta. Iti reamintesc faptul ca dezvoltarea este una continua, iar pentru asta este nevoie de implicare si de responsabilitate.

Responsabilitatea 

Singura persoana responsabila de dezvoltarea ta esti tu! Chiar daca este si sarcina managerului sau a companiei, fara a-ti dori sa faci un pas in fata, acest lucru este imposibil. De aceea, pe langa responsabilitatile fata de familia noastra si semenii nostri,  companie si colegi, noi trebuie sa fim o prioritate constanta in viata noastra.

Iar aceasta abilitate o putem dezvolta cu timpul, necesita disciplina si efort. Inseamna ca suntem asumati pentru ceea ce facem, ca ne intelegem rolul si realizam ca lucrurile sunt in controlul nostru.

Primul lucru pe care trebuie sa-l facem este acela de a nu mai da vina pe ceilalti. Incearca sa faci parte din solutie nu din problema! Ne este mai usor sa dam vina pe altii. Cu toate acestea stim bine ca nu aceasta este solutia eficienta, care sa rezolve problema. 

Al doilea lucru este acela de a iesi din zona de confort. Atunci cand esti dispus sa inveti lucruri noi sau macar sa le incerci, este  important sa lucrezi la vointa. Chiar daca ai un obiectiv clar si ai reusit sa intelegi realitatea in care te afli, fara vointa actiunile sau optiunile gasite de tine nu se vor concretiza.

Colaborarea cu un coach te va ajuta sa intelegi cat de dispus esti, sau cata vointa ai, pentru a duce la bun sfarsit respectivul plan.

In acest articol ai aflat cateva aspecte despre cultura si mediu, despre constientizare si responsabilitate. Pentru a face pasi importanti in cariera, ai nevoie de fiecare dintre acestea. 

Mai sunt cateva ingrediente necesare, iar despre acestea voi vorbi in articolul urmator, pe care-l gasesti aici.

Aduc in discutie aspecte legate de blamare, potential, auto motivare, comunicare dar si despre beneficiile pe care le au sesiunile de coaching pentru performanta.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Cariera mame Mama cariera

Articole recomandate

Citeste si despre