Craciunul este o perioada a anului dedicata bucuriilor, reunirilor de familie si, desigur, delicioaselor mancaruri traditionale. Cozonaci, sarmale, piftie, fripturi si multe altele ne ademenesc cu mirosul lor apetisant, dar sunt si capcane pentru silueta noastra si pentru starea generala de bine. Cum sa ne bucuram de toate aceste preparate traditionale de Craciun fara sa acumulam kilograme in plus sau sa suferim de disconfort alimentar?
Iata cateva sfaturi si trucuri care te vor ajuta sa mananci tot ce iti doresti, pastrand in acelasi timp greutatea si sanatatea.
1. Mananca cu moderatie si planifica mesele
Primul pas pentru a te bucura de mesele de Craciun fara a adauga kilograme este sa te abtii de la supraalimentare. In perioada sarbatorilor, adesea mancam mai mult decat avem nevoie, doar pentru ca sunt pe masa atat de multe preparate tentante.
Sfaturi utile:
-
Portii mici si frecvente: In loc sa mananci o portie mare de sarmale sau friptura la o singura masa, imparte mesele in portii mai mici pe parcursul zilei. In acest fel, iti vei satisface pofta de mancare fara a te simti ingreunat.
-
Mananca incet: Fa o pauza intre inghitituri, mesteca bine si savureaza fiecare preparat. Asta iti va permite sa iti asculti corpul si sa te opresti din mancat inainte de a te simti prea plin.
-
Gaseste un echilibru intre alimentele bogate si cele usoare: Daca la pranz ai mancat friptura si cartofi, incearca sa alegi o cina mai usoara, cu salata sau o supa de legume. Astfel, iti vei mentine aportul de calorii sub control, dar fara a-ti neglija poftele.
2. Combinatiile conteaza!
Cum sunt combinate alimentele pe masa joaca un rol important in mentinerea unei digestii bune si evitarea senzatiei de balonare sau disconfort.
Reguli de combinatie alimentara:
-
Carne cu legume, nu cu carbohidrati: Daca vrei sa te simti bine dupa o masa de Craciun, combina carnea (indiferent ca e friptura de porc, pui sau vita) cu legume, nu cu cartofi, paine sau orez. Carbohidratii si proteinele au nevoie de un timp diferit pentru a fi digerate, iar combinatiile gresite pot duce la disconfort.
-
Consumă carbohidrati complecși si nu rafinati: In loc sa optezi pentru paine alba sau cartofi prajiti, alege paine integrala sau cartofi fierti. Acestea sunt mult mai usor de digerat si iti vor oferi energie pe termen lung fara sa te faca sa te simti obosit si balonat.
-
Fii atent la sosuri si grasimi: Sosurile grele, bogate in grasimi, pot adauga multe calorii inutile. Incearca sa limitezi cantitatea de smantana sau maioneza folosita in preparate si opteaza pentru ierburi aromate si condimente naturale pentru a da gust.
3. Alege alternative mai usoare la mancarurile traditionale
Nu trebuie sa renunti complet la mancarurile traditionale de Craciun, dar poti face unele ajustari pentru a le face mai usor digerabile si mai prietenoase cu silueta.
Cum poti ajusta retetele traditionale:
-
Cozonacul: Cozonacul este un desert traditional greu de refuzat, dar poti sa incerci o varianta cu faina integrala sau sa reduci cantitatea de zahar. Poti, de asemenea, sa folosesti mai putina umplutura de nuci si cacao si sa adaugi fructe uscate pentru o aroma naturala.
-
Sarmale: Poti opta pentru sarmale facute cu carne de pui sau curcan, care sunt mai usor digerabile decat cele cu porc. Inlocuieste o parte din carne cu orez brun sau legume, pentru a reduce continutul de grasimi.
-
Piftia: Daca iti place piftia, incearca sa o prepari cu mai putina carne grasa si mai multe legume, pentru un aport mai mic de calorii.
-
Friptura: Alege carnea slaba si prepar-o la cuptor sau la gratar, evitand prajirea in ulei. Acesta va adauga multe calorii si va face digestia mai grea.
4. Consumă mai multe legume si fructe
Legumele si fructele sunt bogate in fibre si nutrienti, iar consumul lor va ajuta la mentinerea unei digestii sanatoase, previne balonarea si te ajuta sa te simti satul fara sa adaugi multe calorii. In plus, acestea sunt o sursa excelenta de vitamine si minerale, necesare pentru un sistem imunitar puternic in timpul iernii.
Sfaturi:
-
Gateste mai multe legume la cuptor: Incearca sa adaugi legume coapte (morcovi, cartofi dulci, dovleac, broccoli) la mesele tale. Acestea sunt mai usor de digerat decat legumele fierte si vor completa perfect orice preparat de Craciun.
-
Salate proaspete: Incearca sa adaugi o salata proaspata de vara sau de iarna pe langa sarmale sau friptura. Acestea sunt o sursa excelenta de fibre si te vor ajuta sa iti mentii greutatea sub control.
5. Bea suficienta apa si evita bauturile alcoolice excesive
Alcoolul si bauturile bogate in zahar (precum sucurile sau bauturile carbogazoase) adauga multe calorii inutile, iar combinarea lor cu alimentele grele de Craciun poate duce la disconfort alimentar si la acumularea de kilograme.
Sfaturi utile:
-
Hidratare: Bea multa apa pe tot parcursul zilei. Apa te ajuta sa te simti satul si ajuta la digestia alimentelor.
-
Limiteaza alcoolul: Daca vrei sa te bucuri de un pahar de vin sau de un pahar de tuica, opteaza pentru unul mic si bea-l treptat. De asemenea, bea multa apa intre paharele de alcool pentru a evita deshidratarea si pentru a reduce aportul de calorii.
6. Mananca inainte sa mergi la masa
Daca stii ca vei fi tentat sa mananci mult de Craciun, poti sa iti controlezi pofta de mancare printr-o gustare usoara inainte de masa. Alege un snack sanatos, precum un iaurt simplu, o mana de nuci sau cateva legume crude. Acestea iti vor reduce senzatia de foame si te vor ajuta sa nu exagerezi cu portiile.
Craciunul nu trebuie sa fie o perioada de abandon al regimului alimentar sanatos. Cu putina atentie si planificare, poti sa te bucuri de toate preparatele traditionale fara sa iti adaugi kilograme in plus sau sa te simti balonat si obosit. Cheia este sa te bucuri cu moderatie, sa alegi combinatiile alimentare corecte si sa inlocuiesti unele ingrediente pentru a face mancarurile mai sanatoase. Astfel, vei reusi sa iti mentii silueta si sa te simti bine in ianuarie, fara sa renunti la savoarea Craciunului.
Foto: freepik.com