Alimente pe care ar trebuie sa le consume un copil in timpul verii

/ / Modificat: 2019-06-25
Alimente pe care ar trebuie sa le consume un copil in timpul verii

In timpul verii, caldura produce schimbari in apetitul copiilor. Multi dintre ei vor sa bea mai mult decat mananca, de aceea, alimentatia este la fel de importanta ca si orele de somn si sport, pentru ca micutii sa se bucure de o sanatate de fier.

Foarte important de stiut este si faptul ca alimentele si lichidele pe care le consuma copiii pot crea o senzatie de cald sau de rece organismului nostru.

Si pentru ca soarele agita si oboseste, este important ca alimentele din dieta de vara sa fie nu numai racoroase, ci si usoare si sa aiba o actiune calmanta, explica Lygia Alexandrescu, presedinte al Societatii Romane de Educatie Nutritionala.

Produse racoroase pentru copii

Fructe de sezon

fructe-vara

Acestea ii ajuta pe cei mici sa se hidrateze. Taiate bucati, in salate de fructe sau in iaurt, sunt foarte atragatoare pentru copii in timpul verii. Ele contin o cantitate mare de vitamine si minerale, foarte necesare pentru dezvoltarea celor mici. Lista ar trebuie sa contina pepene, cirese, capsune, nectarine, piersici sau kiwi.

Legume de sezon

legume

In supe creme reci sau calde, insotite de branza, in ciorbe sau crude, legumele de sezon sunt o prima farfurie completa si nutritiva pentru ambele mese, cea de pranz si cina, pentru copilul tau. Sunt foarte buni castravetii, ardeii, rosiile si vinetele.

Inghetate

inghetata

Mai ales cele facuta acasa. Combinatiile de fructe, lapte si iaurturi pentru inghetata sunt foarte atractive pentru copii si foarte hranitoare. Si se prepara si foarte repede. Ai nevoie doar de un blender, o forma si un congelator.

Smoothiuri si piureuri

smoothie

Gata intr-un moment, dulci si apetisante. Ele se pregatesc cat ai clipi din ochi si ar trebui consumate chiar atunci, pentru a nu-si piarde vitaminele si mineralele. Daca le pastrezi in frigider, acestea vor fi proaspete in momentul consumarii si vor fi pe placul celor mici. Sunt bogate in calorii si sunt pline de substante nutritive.

Sfaturi pentru alimentatia copiilor in timpul verii

Vara ofera multe posibilitati pentru o dieta sanatoasa si echilibrata. Iata care sunt cele mai importante recomandari pentru ca micutul tau sa se bucure de o alimentatie buna si in sezonul cald:

- Profita de fructele si legumele de sezon. Acestea sunt o sursa importanta de vitamine si minerale pentru toata lumea, dar sunt deosebit de importante in cresterea celor mici. Sunt bogate in fibre si au un continut redus de calorii, astfel incat acestea sunt bune pentru evitarea constipatiei si obezitatii.

- Respecta orarele si in timpul verii. Este recomandat sa respecti programul de alimentatie al copilului, deoarece aceasta rutina este foarte importanta pentru a-i regla apetitul. Nu trebuie sa manance in graba si la ore diferite in fiecare zi. O buna mestecare ajuta digestia, previne gazele si alte probleme intestinale.

- Copilul trebuie sa inceapa ziua cu un mic dejun bun, care sa includa lapte, cereale, sucuri sau fructe.

- Nu-i da celui mic alimente prajite. Inlocuieste aceste preparate cu cele la gratar. Retine ca este mai bine sa consume produse fierte sau fripte.

- Da-i o gustare. La mijlocul dupa-amiezii este esentiala pentru a nu-i fi foarte foame la cina si astfel impiedica pierderile de glucoza, in special in timpul verii, cand copiii dezvolta mai multa activitate fizica. Gustarile si sandvisurile, insotite de lapte, iaurturi sau sucuri de fructe, reprezinta alternative bune pentru a completa dieta de vara a celor mici.

Din ce trebuie sa fie compusa dieta unui copil

Grasimi. Ele nu ar trebui sa depaseasca niciodata 30% din consumul caloric zilnic al unui copil. Acestea sunt concentrate in uleiuri vegetale, unt, smantana, iaurt, oua, margarina si grasimi animale.

Carbohidrati. Majoritatea aportului de calorii trebuie luat din carbohidrati si ar trebuie sa reprezinte 60% din consumul alimentar. Paine, cereale, faina, paste, orez, cartofi, fasole, linte si nuci sunt cele mai bogate produse in carbohidrati.

Proteine. Acestea sunt esentiale pentru buna dezvoltare si crestere a celui mic si ar trebui sa reprezinte 30-35% din totalul caloriilor din dieta. Proteinele animale se gasesc in principal in carne, peste si oua.

Piscina, dusul, hainele din bumbac de culoare deschisa si aerul conditionat sunt cateva elemente externe care usureaza zilele toride de vara, atat tie cat si copilului.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimente Alimente vara copii Alimente vara soare

Articole recomandate

Citeste si despre