5 lucruri interesante despre iaurt

/ / Modificat: 2017-03-23
5 lucruri interesante despre iaurt

Calitatile terapeutice ale iaurtului sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri, acesta fiind un aliment extrem de popular pe vremea Imperiului Persan. In Europa secolului trecut, iaurtul era comercializat doar in farmacii, pe baza de reteta medicala si era destinat persoanelor care sufereau de infectii intestinale.

Primul savant care a studiat efectele benefice ale iaurtului asupra sanatatii a fost Metchnicoff, laureat al premiului Nobel. El a atribuit longevitatea locuitorilor din Caucaz proprietatilor exceptionale ale fermentilor vii continuti de iaurtul pe care acestia il consumau regulat.

5 lucruri interesante despre iaurt

1. Este bogat in bacterii si asta este un lucru bun

Pentru a-si merita numele de iaurt, acesta trebuie sa contina anumite culturi vii si active, precum Lactobacillus bulgaricus si Streptococcus thermophiles. Aceste bacterii sunt cele care convertesc laptele pasteurizat in iaurt, in timpul unui proces numit fermentare. Anumite marci de iaurt comercializate pe piata contin culturi precum Lactobacillus acidophilus sau Bifidus.

Studiile de specialitate au aratat ca aceste bacterii pot juca un rol in prevenirea infectiilor gastrointestinale si in intarirea sistemului imunitar. Desigur, este nevoie de mai multe studii pentru a demonstra definitiv legatura dintre culturile de iaurt si efectele lor benefice asupra sanatatii, insa primele cercetari se dovedesc promitatoare.

Un alt argument in favoarea consumului de iaurt este faptul ca acesta reprezinta o bogata sursa de calciu, proteine si vitamina B-12.

2. Nu toate iaurturile sunt create dupa aceeasi reteta

La ora actuala exista pe piata sute de tipuri de iaurt: iaurt clasic, iaurt cu aroma de fructe, iaurt cu indulcitori artificiali, iaurt grecesc si elvetian, iaurt produs dupa reteta islandeza si multe altele. De aceea, este important sa citesti valorile nutritionale ale tipului de iaurt pe care il cumperi. Anumite varietati de iaurt contin multe calorii, grasimi saturate si zahar, ceea ce le transforma dintr-un aliment plin de nutrienti intr-un desert nesanatos.

In timp ce iaurtul natural contine glucide de tipul lactozei provenita din lapte, anumite marci contin zahar alb rafinat in cantitati mai mari de 20 de grame. Asigura-te ca iaurtul pe care il consumi este sarac in grasimi si nu contine mai mult de 15% zahar.

3. Iaurtul grecesc este de doua ori mai bogat in proteine

Iaurtul preparat dupa metoda greceasca contine 10% proteine pe 100 de grame, de doua ori mai mult decat iaurtul obisnuit, motiv pentru care te si mentine satul mai mult timp. Totodata, este mai sarac in glucide si nu contine zer, fiind mai cremos si mai gros decat iaurtul traditional.

Iaurtul grecesc reprezinta gustarea perfecta dintre mese. Amesteca o ceasca de iaurt grecesc fara grasimi, cu fructe de padure proaspete, 2 linguri fulgi de ovaz si 1 miere lingurita, pentru a obtine o gustare deliciosa si sanatoasa.

4. Te ajuta sa slabesti

Daca esti in cautarea unei modalitati de a reduce consumul de calorii si de grasimi saturate, inlocuieste untul, smantana si uleiul pe care le folosesti la prajituri cu iaurt simplu degresat sau cu iaurt grecesc fara grasime. Acesta creste umiditatea aluatului pentru briosele, negresele si prajiturile tale, fara sa il incarce cu grasimi.

Iata cateva sfaturi de care sa tii cont, atunci cand adaugi iaurt in retete tale:

- Inlocuieste jumatate din cantatitea de ulei cu echivalentul in iaurt a trei sferturi din necesarul pentru prepararea retetei. De exemplu, daca ai nevoie de 100 ml de ulei, poti folosi doar 50 ml de ulei si 75 gr de iaurt degresat. -

In cazul untului, inlocuieste jumatate din necesar cu echivalentul in iaurt a unui sfert din cantitatea de unt trecuta in retata. De exemplu, 100 gr de unt se inlocuiesc cu 50 gr de unt si 25 gr de iaurt.

- Un ou poate fi inlocui cu 60 gr de iaurt.

5. Iaurtul este consumat de mii de ani

Chiar daca pe piata apar mereu marci noi de iaurt, iaurtul in sine nu este deloc o inventie recenta. Dovezile istorice sugereaza ca oamenii consumau iaurt inca din anii 5.000 - 6.000 I.Hr. Ciobanii din Asia Centrala carau laptele in recipiente create din stomacul animalelor.

Laptele pastrat astfel se inchega si se transforma in iaurtul fara de care multi dintre noi nu si-ar putea inchipui in ziua de azi micul dejun. Iaurtul ar fi fost consumat si de armatele lui Genghis Khan, indienii, persanii si turcii din vechime.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Iaurt

Articole recomandate

Citeste si despre