Trucuri pentru gestionarea timpului atunci cand esti mama

/ / Modificat: 2016-04-13
Trucuri pentru gestionarea timpului atunci cand esti mama

Trucuri pentru gestionarea timpului atunci cand esti mama

Noi, mamele, stim  ca nimic nu se  compara  cu bucuria pe  care ne-o aduce o zi petrecuta in compania  micutilor nostri.

Uneori, insa, toate activitatile de care suntem responsabile ne lasa prea putin timp la  dispozitie pentru  a  ne  juca si  a  ne  distra  alaturi  de  comorile  noastre  cele mai  de  pret.  

Exista  insa si  modalitati prin care putem sa gestionam mai bine timpul si sa avem parte de mai multe clipe impreuna cu cei dragi.

Iata cateva trucuri simple pentru a-ti gestiona mai bine timpul!

Cate putin in fiecare zi

mama_obosita

Weekendurile sunt facute pentru relaxare, insa de multe ori noi ne umplem sambetele cu activitati de curatenie si duminicile in supermarket si in bucatarie.

In loc sa lasi toate acestre treburi gospodaresti pentru finalul saptamanii, cel mai bine este sa faci cate putin in fiecare zi, astfel incat sa nu se adune toate odata. Luni aspiri, marti stergi praful, miercuri speli rufele si tot asa, pentru fiecare zi a saptamanii.

Utilizeaza-ti aliatii de nadejde pentru a face lucrurile mai repede. Un aspirator  cu care sa faci curat in toata casa in timp record si o masina de spalat rufe se numara printre electrocasnicele de care nu te poti lipsi. 

Gasesti aici masini de spalat cu un consum redus de energie si care lasa rufele intregii familii impecabile.  O idee buna este sa pui rufele la spalat pe timpul noptii, deoarece aceste masini sunt silentioase si nu te vor deranja atunci cand dormi. A doua zi dimineata nu ai nevoie decat de 5 minute pentru a le intinde, iar pana te intorci de la birou hainele s-au si uscat.  

Mancarea congelata, la fel de hranitoare si gustoasa

Un alt truc pentru a avea mai mult timp la dispozitie pentru lucrurile care conteaza cu adevarat este sa  iti folosesti mai mult  congelatorul. Multe mame evita sa  congeleze mancarea  crezand ca ea iti pierde nutrientii. Nimic mai fals! O analiza realizata in Marea Britanie si citata de The Daily Mail a scos la iveala faptul ca unele legume sunt chiar mai bune daca sunt congelate. 

In  loc  sa  prepari  in  fiecare  dimineata  un  suc  natural  pentru  copilul  tau,  prepara  mai  mult odata  si congeleaza-l. Ai mai putine vase de spalat si ai mereu la dispozitie un suc plin de vitamine pentru cel mic. 

Acelasi lucru este valabil si pentru mancarurile gatite, in loc sa mergi saptamanal la supermarket dupa ingrediente pentru cina, iti poti face provizii de legume congelate si ori de cate ori vrei sa prepari ceva, doar scoti ingredientele din congelator. 

O  salata  rapida  si  foarte  sanatoasa  pentru  cina  se  pregateste  in  acteva  clipe  cu  porumb si  mazare decongelate, putina branza, rosii, un avocado si putin ulei de masline!

Imparte foarte clar activitatile

mama_fericita

Un studiu  citat de The Telegraph a relevat faptul  ca intr-o zi, unei mame nu-i raman decat 17 minute pentru ea insasi. Aceeasi analiza releva si faptul  ca o mama este responsabila de 78% dintre treburile casnice si ca nici cand au cateva minute libere nu reusesc sa se relaxeze cu adevarat.

Este  esential  pentru  fericirea  familiei  tale,  dar  si  pentru  sanatatea  ta  fizica  si  mentala, sa imparti treburile  cu  partenerul tau  astfel  incat sa-ti ramana si timp  pentru tine. Daca tabloul  in care tatal se joaca fericit alaturi de copii si tu speli vasele ti se pare familiar, atunci este cazul sa faci o impartire clara a treburilor. 

Asterne pe o foaie tot ce este de rezolvat intr-o saptamana si imparte treburile in mod egal intre tine si partenerul tau. Pune aceasta lista de activitati pe frigider pentru a o avea mereu in fata. Chiar daca ti se pare  ca treburile  nu sunt  bine  facute sau  ca sunt  intarziate,  nu  intra  pe "teritoriul" partenerului,  cu timpul isi va intra in ritm si le va face perfect. 

Relaxeaza-te!

mama_si_fiica

Acesta nu este neaparat un truc, ci mai mult un sfat. Ce inseamna el? Ca trebuie uneori sa te detasezi, sa renunti la obsesia pentru curatenie, ordine si alte lucruri care iti consuma timpul si energia inutil. Copilul tau nu-si va aminti niciodata cat de curata era camera lui sau ca hainele de pe el erau mereu stralucitor de albe, ci isi va aminti de momentele frumoase petrecute cu tine!

A-ti pune familia pe primul loc nu inseamna intotdeauna sa stai ore intregi in bucatarie sa gatesti 5 feluri de mancare, sa freci podelele de dimineata pana seara sau sa-ti petreci weekendurile calcand fiecare  tesatura  din  casa.  Familia ta  are nevoie  de  o  mama  prezenta, zambitoare si  fericita,  chiar  daca  asta inseamna uneori o salata rapida la cina sau prosoape necalcate la dunga. 

Nu  o  spunem  doar  noi,  ci  si  specialistii.  O  analiza realizata  la  Institutul  pentru  Cercetare Sociala  si Economica din Marea Britanie arata ca fericirea copiilor nostri este strans legata de fericirea mamelor. 

Cu alte cuvinte, o mama fericita va avea copii fericiti!

Ce parere ai despre propunerile noastre? Tu  cum reusesti sa gestionezi toate activitatile de mama? Impartaseste-ne din secretele tale in comentarii, in sectiunea de mai jos!

Sursa foto: creativecommons.org, pixabay.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre