De ce e important sa cresti copiii cu un animal de companie in preajma

/ / Modificat: 2016-04-05
De ce e important sa cresti copiii cu un animal de companie in preajma

De ce e important sa cresti copiii cu un animal de companie in preajma

Discutia despre crestera unui animal de companie in preajma bebelusilor si copiilor a nascut o multime de polemici. Unii parinti sunt de parere ca un catelus il va responsabiliza pe copil, in vreme ce  altii considera ca animalele sunt o sursa de microbi si de bacterii patogene.

Pentru a lua decizia cea mai buna pentru tine si familia ta, noi te ajutam sa afli care sunt beneficiile pe  care le are un copil daca va creste alaturi de un animal de companie. 

Un sistem imunitar mai puternic

Un copil cu un sistem imunitar puternic va fi ocolit de bolile de sezon si nu va fi la fel de sensibil in fata  afectiunilor. Un studiu realizat in Finlanda si citat de revista Time a aratat ca micutii care cresc  alaturi de  un caine sau o pisica au un risc cu 44% mai scazut de a dezvolta o infectie la nivelul urechilor, si cu 31%  mai mic pentru o  infectie  a  cailor respiratorii, fata de  cei  care nu au  avut un  animal de  companie.  

Si administrarea de antibiotice a fost mai scazuta in randul celor care au avut un animal de companie in  primii ani de viata. Bineinteles, aceste rezultate s‐au inregistrat in cazurile in care s‐a avut in vedere si  sanatatea animalului de companie. 

Printre cei mai periculosi inamici atat ai sanatatii animalului, cat si a copilului care creste alaturi de el se  numara  parazitii  externi,  precum  puricii sau  capusele.  

Este recomandat sa  acordam  o atentie sporita  deparazitarii externe  corecte si totale  a animalului de  companie. Pe acest site poti  gasi solutii pentru  animalul tau de companie, caine sau pisica, astfel incat si el, dar si familia ta sa fie in siguranta.

Intreaga  familie  are de suferit daca  animalul de companie nu este deparazitat, motiv pentru care trebuie sa  ii acordam importanta cuvenita.

Copilul invata ce este responsabilitatea

Placerea  de  a  avea  un  animal  de  companie  vine  la  pachet  si  cu  numeroase  sarcini pentru fiecare  membru  al  familiei.  Vizite  saptamanale  la  pet  shop  pentru  mancare  si  alte accesorii,  ingrijirea  lui, plimbarea,  precum  si programarile  la  veterinar  sunt  doar  cateva dintre  ele.  

Copilul  nu  poate  fi responsabil de animalutul sau pana la o anumita varsta, insa odata ce creste el poate contribui in mod activ  la ingrijirea  lui. Plimbarea  catelului dis de dimineata, precum si hranirea  lui pot fi indatoririle  lui legate de prietenul patruped.  

In acest fel copilul invata sa fie responsabil si sa aiba grija de animalul sau de companie. El invata treptat ca  amicul  sau  are  nevoie  de  atentie  si  cu  cat  este  mai  mic,  cu  atat  mai  usor  ii vor  intra  in  reflex obiceiurile  acestea. Va  intelege  ca  de  el  depinde sanatatea  animalului  de companie si se  va  purta  ca  atare, dezvoltandu‐si in acest fel simtul raspunderii. 

pisica_beneficii_copii

Mai multa miscare si mai mult timp petrecut in aer liber

Copiii nostri cresc in vremuri foarte diferite fata de noi. Asta inseamna ca bucuriile pe care noi le aveam  cand  alergam  prin  parc  si  ne  plimbam  cu  bicicleta  au  fost  inlocuite  pentru  ei  cu jocurile  video  sau numeroasele programe de desene animate de  la televizor. Un  catelus  ii  va da prilejul sa  iasa mai des afara,  sa  alerge  impreuna  cu  el  si  sa  se  joace  in  aer  liber, ceea ce  este  extrem  de  benefic  pentru dezvoltarea sa fizica. 

Tinerele generatii sunt mai predispuse la sedentarism decat eram noi, deoarece acum au atat de multe distractii de care se pot bucura doar stand pe canapea, in living. Un animal de companie va scadea acest risc si va face ca micutul tau sa petreaca mai mult timp afara.

Altruism si empatie

Din punct de  vedere  emotional, un  animal de  companie  are un  impact deosebit de  important asupra  copilului. Altruismul, empatia si loialitatea sunt doar cateva dintre virtutile pe care un copil le dezvolta atunci cand creste alaturi de un animal de casa. 

Cateii  si  pisicile  sunt  un  real  sprijin  emotional  pentru  copil,  ajutandu‐l  sa  gaseasca  un refugiu  in momentele cu incarcatura  emotionala  puternica. Acest lucru functioneaza  de  ambele parti, si  copilul invatand sa ofere aceeasi afectiune tovarasului sau necuvantator.

Un studiu la  care  au  contribuit specialisti  de  la Centrul Medical  Basse, Universitatea  din Oklahoma si Facultatea de Medicina Dartmouth a evidentiat faptul ca starile de anxietate si depresie se intalnesc mai rar in cazul copiilor care cresc alaturi de un caine. 

Dar animalele de companie nu le aduc beneficii doar copiilor, ci si parintilor. Desi multi dintre adulti se gandesc ca pe langa multitudinea de sarcini pe care le au un caine sau o pisica nu va face decat sa le incarce si mai mult zilele, realitatea este ca patrupedul ii va ajuta mult mai mult decat ar putea crede. 

Cateva minute de joaca sau doar privitul la giumbuslucurile animalutului tau reduc nivelul de cortizol - hormonul stresului - din organism. 

Copilul tau are un animal de companie? Care este influenta pe care o are acesta asupra micutului?

Sursa foto: picjumbo.com, creativecommons.org

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre