Cum sa umpli intr‐un mod constructiv timpul liber al copiilor

/ / Modificat: 2016-03-25
Cum sa umpli intr‐un mod constructiv timpul liber al copiilor

Timpul  ramas  dupa  orele  petrecute  la  scoala  si  efectuarea  temelor,  precum  si  zilele  libere din weekend si din timpul vacantei reprezinta ocazii perfecte pentru ca micutii tai sa deprinda noi abilitati sau sa se distreze in compania altor copii. Daca inca nu stii ce activitati i s‐ar potrivi copilului tau, noi iti dam cateva idei in acest sens.

Ateliere creative

ateliere_creative_pentru_copii

Artele si  atelierele creative sunt modalitati prin care  copiii  isi dezvolta  imaginatia si indemanarea. Nu vorbim neaparat despre inceperea unei cariere intr‐un domeniu artistic, ci despre o solutie folositoare si placuta pentru timpul liber al copilului. 

In locul jocurilor video sau a privitului ore in sir la desene animate, un atelier de Arts and Crafts sau de fotografie poate reprezenta o solutie mult mai benefica de a petrece weekendurile si vacantele. Ele vor contribui in mare masura la dezvoltarea  cognitiva, dar si emotionala a copilului si sunt in acelasi timp extrem de distractive. 

Poti gasi pe acest site mai multe ateliere dedicate copiilor, de la bricolaj si modelaj in lut, pana la ateliere de astronomie, in care cei mici vor descoperi misterele constelatiilor. Daca fiul tau priveste fascinat la spectacolele de magie, poate descoperi ce se ascunde in spatele lor la un atelier special dedicat acestei arte. 


Un sport de echipa

Este extrem de important sa ne invatam copiii sa iubeasca sportul. Exercitiile fizice regulate ne ajuta sa ne pastram un corp frumos si sanatos si contribuie la dezvoltarea armonioasa a celor mici. Trebuie sa acorzi o atentie sporita acestui aspect, deoarece obiceiurile pe care i le creezi la varste fragede dainuie toata viata.

Inscriindu-l la un sport de echipa nu il ajuti doar sa se dezvolte din punct de vedere fizic, ci si social. Va intalni o multime de copii acolo, va trebui sa colaboreze cu ei pentru ca echipa sa sa obtina victoria, iar el se va distra, cu siguranta. 

Medicii atrag atentia ca miscarea il va tine departe pe micutul tau de boli cronice precum diabetul, dar si de kilogramele in plus si toate afectiunile care deriva din ele. Mai mult decat atat, un studiu efectuat la Universitatea din Illinois a relevat faptul ca elevii care fac regulat exercitii fizice au performante scolare mai  bune.  Baschetul,  fotbalul si  handbalul sunt  doar  cateva  exemple  de sporturi  de  echipa  potrivite pentru copii de la 8 ani in sus. 

copil_timp_liber

Dans modern

Fetitele au fost mereu mai atrase de aceasta forma de arta fata de baieti, asa ca fiica ta isi poate petrece timpul  liber  la  un  curs  de  dans  modern.  Dansul  are  o  multime  de  beneficii  asupra organismului. Dezvoltarea fizica, postura, coordonarea - toate acestea se vor imbunatati odata ce incepe sa mearga la dansuri. 

Las-o pe ea sa aleaga stilul de dans pe care doreste sa-l studieze, fie ca e vorba despre streetdance sau latino. In acest fel stii sigur ca se simte bine si ca nu merge la cursuri doar pentru ca ai obligat‐o tu. 

Un alt aspect important este reprezentat de faptul ca dansul reprezinta si o modalitate pentru exersarea memoriei. Copiii vor trebui sa memoreze ordinea pasilor, iar acest lucru le va fi  cu siguranta de mare ajutor. Exista si cursuri de dans dedicate parintilor si copiilor, asa ca poti sa mergi si tu alaturi de copiii tai pentru o zi plina de miscare, muzica si relaxare. 

Inotul

lectii_de_inot

Acest sport este printre singurele care se recomanda indiferent de varsta. Chiar si bebelusii pot merge la inot, fiind deja obisnuiti cu mediul lichid din burtica mamei. Inotul solicita toti muschii si contribuie la o dezvoltare sanatoasa si armonioasa. 

Copilul tau va avea numai de castigat daca invata sa inoate de la o varsta frageda. Nu va avea teama de apa pe care multi adulti o experimenteaza, iar corpul sau se va dezvolta mai frumos. Nu trebuie sa te temi si sa crezi ca este pre mic sa se balaceasca in piscina, cu cat este mai mic, cu atat va deprinde mai repede miscarile si se va simti ca un peste in apa. 

Alege un club sportiv cu un instructor rabdator si un bazin incalzit si curat. Urmareste cu atentie daca se respecta regulile de igiena atat in jurul bazinului, cat si la vestiare. Fii atenta si la mirosul din interiorul salii, un iz puternic de clor nu este un semn bun!

Cursuri de muzica

Muzica este o forma de arta cu un puternic impact asupra dezvoltarii copiilor, mult mai important decat ai putea  crede. Cercetatorii de la Universitatea din California au efectuat o analiza pe elevi de  clasa a doua si au concluzionat ca cei care au mers la lectii de muzica au avut performante cu 27% mai bune la un test de matematica fata de colegii lor care nu participasera la cursuri de muzica. 

Daca observi ca micutul tau are inclinatii muzicale, nu ezita sa-l inscrii  la cursuri de muzica. Fie ca este vorba despre  canto sau despre  invatarea  unui  instrument,  el  va  avea numai de castigat.  Incepand  cu varsta de 7-8 ani, odata cu inscrierea la scoala, el este destul de mare incat sa invete sa stapaneasca un instrument precum pianul sau vioara. 

Cel mai important factor in gasirea unei activitati pentru copilul tau il reprezinta parerea lui! Daca nu‐i face  placere,  nu‐l  forta sa mearga  la  anumite cursuri  pentru  ca  va  dezvolta  o aversiune pentru acea activitate. Pune‐i in fata mai multe optiuni si lasa‐l sa aleaga singur.

Copilul tau cum obisnuieste sa-si petreaca timpul liber? Participa la ateliere sau  cursuri? Scrie‐ne in sectiunea de comentarii de mai jos!

Sursa foto: creativecommons.org

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre