Cum iti poti alapta copilul cat mai mult timp. 4 solutii recomandate de experti

/ / Modificat: 2017-08-01
Cum iti poti alapta copilul cat mai mult timp. 4 solutii recomandate de experti

Asociatiile de pediatri recomanda alaptarea bebelusilor pana la varsta de 1 an, insa putine sunt mamicile care reusesc sa le dea micutilor lapte matern pana la aceasta varsta. Doar 16% dintre mame mai alapteaza in momentul in care bebelusul a implinit un an.

Motivele pentru care alaptarea se incheie dupa 3 sau 6 luni sunt diverse: societatea descurajeaza alaptarea in locuri publice, mamele se vad nevoite sa revina la serviciu inainte ca bebelusul sa implineasca un an, nu exista suficienta informare cu privire la beneficiile laptelui matern sau, in numeroase cazuri, mama nu are destul lapte pentru a-si hrani bebelusul pana la aceasta varsta. Daca vrei sa iti alaptezi micutul cat mai mult, iata ce e de facut:

Solutia ideala pentru a-ti hrani bebelusul cu lapte matern oricand

Mamicile care nu au timp sa stea acasa cu bebelusul au de suferit din doua motive: in primul rand, pentru ele este foarte important sa dezvolte o relatie apropiata cu micutul si sa ii fie alaturi tot timpul, pe de alta parte, se vad nevoite sa recurga la solutia alimentarii cu lapte praf. Femeile care din diverse motive nu au optiunea de a sta acasa cu bebelusul pana la un an sau doi ani au la indemana doua variante: fie sa se invoiasca de la serviciu pentru a-si alapta copilul, fie sa ii pregateasca din timp mai multe recipiente cu lapte matern. De cele mai multe ori, prima optiune este de-a dreptul nerealista: fie locuiesc prea departe de locul de munca, fie nu se pot invoi sau isi creeaza un program haotic care le dauneaza atat lor, cat si bebelusului.

Daca te afli intr-o situatie in care nu esti mereu acasa sa iti alaptezi micutul din 3 in 3 ore, poti apela la o astfel de pompa de san, care te ajuta sa ii pregatesti din timp mesele bebelusului si, in plus, stimuleaza productia de lapte, astfel incat sa iti poti alapta exclusiv copilul cat mai mult timp. Dupa cum vezi, exista atat pompe manuale, cat si electrice, deci ai de unde alege varianta ideala pentru tine.

Obisnuieste-te sa alaptezi in public

Alaptarea este un lucru cat se poate de normal, insa inca exista o stigmatizare a femeilor care isi hranesc copiii in public. Din fericire, unele restaurante sau cafenele au amenajate spatii destinate exclusiv alaptarii, asa ca te poti interesa din timp de locurile pe care le poti frecventa fara grija ca vei fi privita cu ochi rai de cei din jur. Pentru a te simti cat mai confortabil cand alaptezi in public, poarta bluze mai largi, care sa ii ofere celui mic acces usor la san si sa te acopere suficient incat sa te simti pe deplin in largul tau.

Fii tu cea care ii stabileste mesele micutului

Pediatrii recomanda alaptarea la cererea bebelusului, insa exista cazuri in care micutii mananca mult mai putin decat ar fi indicat. Daca te regasesti intr-o astfel de situatie, asigura-te intai ca cel mic este perfect sanatos. Un pediatru iti va spune daca exista motive de ingrijorare cu privire la refuzul copilului de a manca, iar daca nu este vorba despre o problema medicala, ce iti ramane de facut este sa ii creezi un program fix de mese. Asta inseamna ca va trebui sa il alaptezi din trei in trei ore, cu multa rabdare, pentru ca este posibil ca in prima faza bebelusul sa refuze. Poti, de asemenea, sa consulti un specialist in lactatie, care iti va arata cele mai usoare moduri prin care il poti face pe cel mic sa prinda sanul, dar si modalitati prin care iti poti spori productia de lapte sau un plan de alimentatie care sa incurajeze lactatia si sa ii asigure bebelusului toti nutrientii de care are nevoie.

Limiteaza utilizarea suzetei

Desi exista mitul ca suzeta il obisnuieste pe bebelus cu alaptarea, potrivit La Leche League, suzetele pot avea efectul advers. Copilul se obisnuieste atat de mult cu suzeta, incat alaptarea la san nu ii mai vine in mod natural. Iata ce spune La Leche League, o organizatie internationala non-profit, dedicata educarii, informarii si sprijinirii femeilor care doresc sa alapteze: „Suzetele sunt substituenti artificiali pentru ceea ce sanul face in mod natural. Copiii alaptati la san adorm, de obicei, dupa ce termina de mancat si nu mai cer suzeta. Utilizarea suzetelor poate cauza inclusiv o reducere a lactatiei, intrucat sanul nu mai este la fel de stimulat sa produca lapte”.

Sursa foto: Shutterstock/Copyright: polya_olya

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alaptarea Alaptare prelungita Stimulare lactatie Alaptare public

Articole recomandate

Citeste si despre