Cum iti feresti copilul de boli. Cele 8 lucruri pe care fiecare mamica trebuie sa le stie

/ / Modificat: 2016-06-28
Cum iti feresti copilul de boli. Cele 8 lucruri pe care fiecare mamica trebuie sa le stie

Cum iti feresti copilul de boli. Cele 8 lucruri pe care fiecare mamica trebuie sa le stie

Daca vrei sa ai un copil sanatos, pe care bolile il ocolesc constant, trebuie sa stii cateva lucruri simple. Fiecare parinte isi doreste un copil sanatos, iar tu cu siguranta nu esti o exceptie.

Cu toate acestea, nu iti poti feri intotdeauna copilul de boli. In plus, specialistii nu recomanda cresterea copilului intr-un spatiu "steril", in care curatenia este transformata intr-o obsesie. Contactul celui mic cu o cantitate mica de bacterii este normala si, in plus, ajuta organismul copilului sa-si formeze anticorpi, sa-si dezvolte sistemul imunitar si sa devina mai rezistent.

Exista, insa, cateva lucruri simple de care trebuie sa tii cont si pe care trebuie sa le respecti ca parinte!

Hraneste-l sanatos

Daca vrei sa-ti ajuti copilul sa aiba un sistem imunitar foarte puternic, trebuie sa-l hranesti cu alimente sanatoase. In plus, ofera-i alimente recomandate pentru varsta sa. Spre exemplu, exista cereale dedicate copiilor cu varsta mai mica de 6 luni, cereale recomandate pentru varsta cuprinsa intre 6 si 12 luni, cereale recomandate pana la 24 de luni si cereale pe care cel mic le poate consuma dupa varsta de doi ani. Ai aici cateva exemple de cereale pentru fiecare varsta, care nu contin zahar si nici aditivi alimentari, fiind, astfel, o sursa sanatoasa de nutritienti pentru bebelusul tau.

Gaseste un magazin cu produse sanatoase specifice pentru copii

Atunci cand cumperi diferite lucruri necesare copilului tau, ai de ales intre a merge intr-un magazin obisnuit care comercializeaza si astfel de produse si a gasi un magazin dedicat celor mici. Intr-un astfel de magazin vei avea, insa, la dispozitie produse care respecta cele mai inalte standarde de siguranta si calitate. Totodata, magazinele online, precum acest magazin, sunt tot mai cautate dintr-un motiv foarte simplu: preturile sunt mai mici decat in magazinele obisnuite, iar produsele sunt livrate la domiciliu in cel mai scurt tip. Pentru multe mamici, epoca shoppingului clasic si epuizant a apus demult.

Fii atenta la locurile in care te plimbi cu cel mic in primele saptamani de viata

In primele saptamani de viata, incearca sa nu expui copilul la un mediu in care se afla foarte multe persoane. Evita, astfel, mijloacele de transport in comun, restaurantele si magazinele. Nu stii ce boli poarta persoanele din jur, iar multi adulti vor tinde sa se apropie prea mult de copilul tau pentru a-si arata afectiunea sau simpatia fata de el. Spatiile deschise si plimbarile prin parc sunt, insa, recomandate.

Transforma spalatul pe maini intr-un obicei

Se spune ca „hepatita este boala mainilor murdare”. Chiar daca pari paranoica sau ipohondra, este foarte important sa-ti inveti copilul sa se spele pe maini inca din clipa in care incepe sa inteleaga ce ii spui si sa te asculte. In plus, de fiecare data cand un adult vrea sa il ia in brate, roaga-l sa se spele pe maini inainte de a face asta. In acest fel impiedici raspandirea de la adult la copil a gripei si a altor virusi.

Nu opri alaptatul cand esti racita

Daca ai racit, nu sta departe de copilul tau si nu opri alaptatul in perioada racelii. In acest fel, organismul bebelusului va primi anticorpi din partea organismului tau prin intermediul laptelui matern. Prin alaptare chiar si atunci cand esti racita, sistemul imunitar al copilului se va intari semnificativ.

Invata copilul sa fie atent cu propria sa igiena

Atunci cand copilul incepe sa inteleaga ce ii spui, invata-l, treptat, sa fie atent cu propria sa igiena. Nu il certa atunci cand il inveti sa se spele pe maini sau cand uita sa faca asta, ci explica-i, constant si pe intelesul lui, care sunt beneficiile unui astfel de comportament. In acest fel te vei asigura, cu timpul, ca cel mic va fi mereu curat, chiar daca tu nu te afli in preajma pentru a-l supraveghea.

Respecta regulile impuse de gradinita

In majoritatea gradinitelor, un copil racit este trimis acasa. In acest fel, educatoarele si asistentelem medicale din cadrul institutiei se asigura ca o simpla raceala nu se transforma intr-o epidemie. Este foarte important ca fiecare parinte sa respecte aceste reguli simple pentru a evita imbolnavirea celorlalti copii.

Incurajeaza-l sa faca miscare

Multi parinti isi "uita" copiii in fata computerului sau al televizorului si se bucura cand cei mici sunt fascinanti de programele TV, deoarece „sunt cuminti” si usor de supravegheat. Cu toate acestea, miscarea este esentiala pentru o viata sanatoasa. Decat sa lasi copilul ore intregi in fata monitorului, incurajeaza-l sa iasa la joaca in parc sau inscrie-l la un club sportiv. Spre exemplu, majoritatea medicilor pediatri incurajeaza practicarea inotului de catre copiii cu varste de peste 3 sau 4 ani. Cu toate acestea, in Romania exista cluburi de inot care primesc si copii cu varsta de cel putin 6 luni. Copilul se naste cu reflexul de a inota. Nu-l lasa sa uite sa inoate!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre