Cum influenteza temperatura din locuinta sanatatea copilului tau

/ / Modificat: 2016-03-24
Cum influenteza temperatura din locuinta sanatatea copilului tau

Sanatatea  noastra  generala  depinde  de  o  multitudine  de  factori,  iar  unii  dintre  ei sunt trecuti  cu  vederea. Avem grija sa le pregatim micutilor nostri cele mai sanatoase mese, sa‐i imbracam bine cand iesim la plimbare si vremea nu e prea prietenoasa, dar uitam uneori chiar de locul in care isi petrece cel mai mult timp: camera si locuinta sa.

Crearea unui mediu sanatos in casa incepe in primul rand cu temperatura, mai ales daca vorbim despre bebelusi,  care  nu  ne  pot  explica  daca  le  este  cald sau  frig si  care sunt si  mult  mai sensibili  in  fata afectiunilor.  Temperatura din casa nu il afecteaza pe cel mic doar atunci cand este prea joasa si duce la aparitia racelilor, ci si atunci cand este cald, iar somnul copilului devin agitat.

Pentru pastrarea unei temperaturi constante in casa, vara te poti baza pe aerul conditionat, iar iarna pe centrala termica. Un termostat amplasat in camera copilului si care sa fie conectat la centrala este o idee buna daca vrei sa controlezi cat mai bine temperatura din incaperea in care doarme. Centrala termica Ferolli iti poate fi de ajutor daca vrei sa mentii o temperatura constanta in locuinta ta si te va ajuta si atunci cand te vei pregati sa‐i faci baie, deoarece poti seta temperatura de incalzire a apei. 

Obsesia frigului si temperatura optima pentru copii

Multe mamici  au fost sfatuite  de  bunici, mame sau soacre sa  incalzeasca  bine  camera copilului,  insa  acest lucru se datoreaza faptului ca ele nu dispuneau de solutiile moderne de incalzire si temperatura din camera nu ramanea constanta pe parcursul noptii. In prezent, avem la indemana solutii de ultima generatie pentru controlarea temperaturii din locuinta, asa ca nu mai trebuie sa ne preocupam mereu de incalzirea camerei copilului. 

Majoritatea mamelor  au  o  grija  permanenta  legata  de senzatia  de frig  pe  care  ar  putea sa o resimta copilul,  mai  ales  daca  avem  de‐a  face  cu  un  bebelus.  Din  luna  octombrie si  pana  in mai,  copilul  are cateva straturi de hainute pe el si e mereu "infofolit" de teama unei raceli, iar in camera temperatura este  adesea  mai ridicata  decat  ar  fi  indicat.  Apoi,  cand  il  iei  cu tine  in  living sau  in  bucatarie,  brusc temperatura se schimba. 

Medicii pediatri le atrag parintilor atentia ca bebelusii nu trebuie sa fie prea bine imbracati si nu trebuie sa  petreaca timpul  intr‐o  camera supra‐incalzita.  Iarna,  in  intreaga  casa,  inclusiv  in camera  copilului, temperatura  ar trebui sa fie  cuprinsa  intre  22 si  24  de  grade  Celsius. Odata  cu  cresterea  in  varsta  a copilului,  putem  sa  scadem  temperatura  in  camera.  Copiii  prescolari  au  nevoie  de  o  temperatura  cuprinsa intre 17 si 20 de grade. 

Noaptea,  lucrurile se schimba  putin,  insa  temperatura  nu  trebuie sa  fie  mai  ridicata,  asa cum  multi parinti cred, ci trebuie sa fie mai scazuta. Ideal ar fi sa fie cuprinsa intre 17 si 20 de grade Celsius. Daca in camera in care sta copilul este prea cald, acesta va deveni agitat, va avea stari de insomnie si chiar stari febrile, mai ales daca il imbraci si cu niste pijamale foarte groase. 

temperatura_camera_optima_bebelusi

Probleme de sanatate asociate temperaturii neadecvate

Suntem tentati sa  credem  ca probleme provocate de temperatura pot fi doar racelile. Nimic mai fals! Copiii pot sa sufere si din cauza temperaturilor prea ridicate, nu doar de frig. De altfel, supra‐incalzirea este chiar mai periculoasa pentru copii decat o camera racoroasa. Un alt aspect important il reprezinta diferentele de temperaturi dintre camere, dar si cele de la pat la sol. Diferentele de temperatura sunt principalele motive pentru aparitia racelilor. Temperatura in intreaga locuinta ar trebui sa fie constanta pe interg parcursul zilei si al noptii.

Daca  locuinta este  incalzita peste masura,  copilul  va deveni nelinistit,  agitat si  va aparea  cu siguranta lacrimarea, un fapt absolut normal, prin care trecem si noi, adultii, atunci cand ne este prea cald si nu ne simtim  confrotabil.  Pulsul copilului  va  creste  din  cauza  caldurii, si  ei  vor simti senzantia  de respiratie greoaie, de sufocare. De asemenea, exista posibilitatea ca cei mici sa devina apatici, molesiti din cauza caldurii.  Caldura  poate  duce  la  deshidratare,  care  la randul sau  genereaza febra.  Totodata,  o  camera supraincalzita poate declansa unele probleme respiratorii. 

Bebelusii nu transpira, astfel incat ne este destul de greu sa ne dam seama daca le este cald sau nu. Doar observam  ca plange sau este agitat si nici nu realizam  ca poate fi de la  caldura din casa.  Aerisirea in camera copilului este importanta indiferent de temperatura de afara. Chiar daca sunt ‐10 grade Celsius si ne afla in plina iarna, asta nu inseamna ca nu este indicata aerisirea. Dimineata si seara lasa cateva minute fereastra deschisa pentru a permite aerului curat sa intre in camera.

Bineinteles, aceste argumente nu sunt in favoarea unui mediu prea racoros pentru copil, iar extremele nu sunt niciodata benefice. Recomandarea medicilor pediatri este ca locuinta sa aiba o temperatura la care si noi, parintii, sa ne simtim confortabil. 

Stiai cat de importanta este temperatura pentru sanatatea copiilor? Cate grade sunt de obicei in camera micutului tau?

Sursa foto: creativecommons.org

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre