Cat de importanta este rutina in viata copilului tau. 4 reguli pe care trebuie sa il inveti sa le respecte

/ / Modificat: 2018-03-30
Cat de importanta este rutina in viata copilului tau. 4 reguli pe care trebuie sa il inveti sa le respecte

Obiceiurile sanatoase pe care copilul si le formeaza in momentul in care este mic vor avea un impact major in viitor. Iar rutina implementata de parinti in educatia copilului joaca un rol foarte important in aceasta privinta. 

Potrivit jurnalistilor de la The Guardian, rutina reprezinta un capitol care imparte parintii in doua mari categorii: cei care o considera benefica si cei care se feresc de rutina atunci cand vine vorba despre cresterea copilului lor. 

Cat de importanta este rutina in viata copilului tau. 4 reguli pe care trebuie sa il inveti sa le respecte

1. Lucrurile de baza pe care copilul trebuie sa le faca dimineata

Trezitul dis-de-dimineata poate fi o provocare atat pentru adulti, dar si pentru copii. Specialistii recomanda ca cel mic sa deprinda notiuni despre structura si organizare inca de la primele ore ale zilei, iar pentru ca acest lucru sa fie posibil e important sa se trezeasca zilnic la aceeasi ora si sa se obisnuiasca in timp cu rutina de dimineata.

Aici, igiena este foarte importanta, aceasta fiind perioada in care un copil asimileaza foarte usor informatiile si obiceiurile noi. Ca parinte, e indicat sa-i asiguri copilului tau cea mai buna solutie pentru o igiena dentara completa, eficienta si personalizata perfect pentru copii.

2. Mesele pot fi un moment important ca sa-l inveti obiceiuri sanatoase

Foloseste-te de mesele principale ale zilei pentru a putea sa-l obisnuiesti pe cel mic cu importanta alimentatiei echilibrate. De asemenea, cel mic trebuie sa se acomodeze cu ideea celor 3 mese de baza si a doua gustari zilnice, din care organismul sau sa primeasca toti nutrientii necesari pentru o crestere sanatoasa. Laptele, pestele si legumele sunt trei elemente care nu trebuie sa lipseasca din meniul copilului tau, recomanda specialistii. Organizeaza mesele astfel incat cel mic sa nu se trezeasca niciodata infometat, pentru ca in acest fel exista riscul de a dezvolta excese alimentare.

3. Ora de somn, cea mai mare provocare pentru parinti

Pentru ca uneori sunt prea energici, alteori incapatanati, cei mici vor fi greu de stapanit de fiecare data cand vei incerca sa-i convingi ca este timpul de somn. Primii ani sunt foarte importanti pentru a-i obisnui cu o rutina corecta din acest punct de vedere, altfel cel mic se va obisnui cu diminetile tarzii si insomniile, ceea ce ar putea reprezenta un cosmar chiar si pentru tine ca parinte.

Poti sa-l lasi sa se culce mai tarziu, doar daca intelege clar ca este o exceptie. Curatarea dintilor, baia de seara si poate o lectura inainte de culcare sunt trei dintre elementele care stau la baza rutinei de seara.

4. Joaca si efectele benefice pentru copil

Copiii trebuie sa fie activi si sa se manifeste activ in momentele de varf ale zilei. Miscarea, prin joaca, ajuta la cresterea sanatoasa a copilului, explica specialistii, si contribuie la dezvoltarea aptidudinilor si inteligentei celui mic.

De aceasta data, rutina va trebui stabilita atat pentru el, cat si pentru tine sau partenerul tau. Cel mic trebuie sa fie obisnuit cu atentia si timpul dedicat exclusiv pentru ideile sale creative. Orele de calitate petrecute alaturi de copil vor stabili pe termen lung o relatie mai stransa de afectiune si intelegere.

Sursa foto: Shutterstock / Copyright: Syda Productions

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Rutina copii Crestere copii Rutina zilnica

Articole recomandate

Citeste si despre