Care sunt cele 10 lucruri pe care le au in comun parintii copiilor de succes

/ / Modificat: 2016-02-03
Care sunt cele 10 lucruri pe care le au in comun parintii copiilor de succes

Care sunt cele 10 lucruri pe care le au in comun parintii copiilor de succes

Fiecare parinte isi doreste ca cel mic sa evite problemele, sa aiba rezultate scolare bune si multe realizari  la maturitate. Pe scurt, parintii isi doresc copii de succes.

Desi  nu s-a  descoperit  o reteta  clara  pentru  cresterea  unui  copil  care  va  inregistra succese  pe  banda  rulanta,  cercetarile  psihologice  au  demonstrat  ca  exista  cativa  factori  care  pot  prevedea  reusitele  copiilor de astazi si ale adultilor din viitor.

Iata care sunt cele zece lucruri pe care le au in comun parintii copiilor de succes:

Acorda o mare importanta primelor luni de viata

Primele  luni  de  viata sunt  mai  importante  pentru  dezvoltarea  copilului  decat  am  putea  fi tentati sa  credem. Atunci se dezvolta anumite reflexe ale organismului iar copilul poate acumula frustrari care vor  rabufni  dupa  cativa  ani sau  chiar  la  maturitate,  in  diferite  forme. Ingrijirea adecvata  a  copilului  este  esentiala. Din fericire, toate produsele de care parintii au nevoie se gasesc si pe internet, in magazine  pentru copii, si sunt livrate la domiciliu in cel mai scurt timp.

Isi invata copiii sa socializeze

Mai mult, cercetatori de la Pennsylvania State University si Duke University din SUA au studiat 700 de  copii de‐a lungul unei perioade extinse de timp, de cand erau la gradinita pana la varsta de 25 de ani. 

Oamenii de stiinta au descoperit o corelatie intre abilitatile sociale ale copiilor ca prescolari si succesul  lor  din  tinerete.  Copiii  care  puteau  coopera  cu  ceilalti  colegi,  care  erau  dornici sa ajute,  care  aveau  capacitatea  de  a  empatiza  si  puteau  sa-si  rezolve  singuri  problemele au  avut,  ulterior,  rezultate  universitare deosebite si un job full-time pana la varsta de 25 de ani.

Au asteptari mari de la ei

Un studiu realizat la Universitatea din California asupra a 6.600 de copii nascuti in 2001 a aratat cat de  importante sunt asteptarile parintilor pentru viitorul copiilor. Cercetarea a aratat ca parintii a 57% dintre  copiii care nu s‐au descurcat foarte bine in cadrul studiului se asteapta ca tinerii sa intre la facultate, in  timp ce parintii la 96% dintre copiii care s‐au descurcat excelent in cadrul studiului se asteapta ca tinerii  sa termine facultatea cu brio. 

Mamele au un loc de munca

Un studiu realizat la Harvard Business School a demonstrat ca tinerele ale caror mame au lucrat atunci  cand ele erau copii, au studiat mai mult, tind sa ocupe posturi de conducere la locul de munca si castiga cu 23% mai mult decat cele care au locuit in permanenta cu mamele lor.

In cazul baietilor, cei ale caror mame aveau un loc de munca au demonstrat, la varsta adulta, ca sunt mai  dispusi sa se implice in treburile casnice si sa aiba grija de copii.

Au un statut socio-economic peste medie

Conform unui studiu realizat in cadrul Universitatii Stanford, copiii care provin din familii sarace au mai  putine sanse  de  reusita scolara  decat  cei  care  provin  din  familii  instarite.  In  plus, diferentele  dintre  succesele lor scolare sunt cu pana la 40% mai mari in cazul copiilor nascuti in 2001 decat in cazul celor  care s-au nascut cu 25 de ani mai devreme.

Au studii superioare

O  cercetare  efectuata  asupra  a  14.000  de  copii  care  au  intrat  la  gradinita  intre  1998  si 2007  a  demonstrat ca cei ai caror mame i‐au nascut la varsta de cel mult 18 ani au fost mai putin predispusi sa  termine liceul decat ceilalti. Un alt studiu a demonstrat ca nivelul educational pe care parintii l-au atins  atunci  cand  copiii  aveau  varsta  de  8  ani  a  prezis  succesul educational  si  ocupational  pe  care  copiii  respectivi l-au avut dupa 40 de ani.

Ii invata pe copii matematica

O ampla analiza efectuata in SUA, Canada si Marea Britanie asupra a 35.000 de prescolari a aratat  ca  dezvoltarea  abilitatilor matematice  in  cazul  celor mici  ii  va  ajuta sa  obtina, ulterior, rezultate scolare  foarte bune, inclusiv la materiile socio-umane.

Dezvolta o relatie sanatoasa cu copiii

Copiii ai caror parinti au raspuns adecvat si cu promptitudine la nevoile lor in primii trei ani de viata au  dezvoltat relatii mult mai sanatoase cu cei din jur si au avut rezultate scolare superioare pana la varsta  de 30 de ani decat in cazul celorlalti copii, dupa cum a demonstrat un studiu realizat in 2014 asupra a  243 de persoane adulte.

Sunt mai putin stresati

O  cercetare  citata  de  Washington  Post  a  aratat  ca  cei  mici se  molipsesc  cu  reactiile emotionale  ale  mamelor, in special atunci cand acestea sunt stresate.

Valorizeaza efortul

Psihologul  Carol  Dweck  de  la  Universitatea  Stanford  a  descoperit  ca  adultii si  copiii se raporteaza  la  succes in doua feluri:

  • Cu o "mentalitate fixista". Cei care cred asta considera ca inteligenta si creativitatea sunt niste atribute  statice  pe  care  nu  le  putem  schimba,  iar  succesul  este  un  rezultat  al  inteligentei mostenite.  Lupta pentru succes  este o  lupta pentru  pastrarea si dovedirea  avantajului  de  a fi  inteligent "din nastere";
  • Cu o "mentalitate de crestere". Cei care cred asta se ghideaza dupa provocari si privesc esecul  nu ca pe o dovada de non‐inteligenta, ci ca pe o rampa de lansare pentru o dezvoltare viitoare.

Daca parintii  le spun  copiilor  ca au avut un succes datorita faptului  ca sunt inteligenti,  cei mici isi vor  dezvolta  asa‐numita "mentalitate  fixista".  In  schimb,  daca  adultii  le  vor  spune  ca au  reusit  datorita  efortului depus, ei isi vor dezvolta "mentalitatea de crestere", care se dovedeste a fi mult mai prolifica  de-a lungul vietii.

Foto: Creative Commons

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre