8 sfaturi ca sa te bucuri de o vacanta de vis alaturi cu copiii tai

/ / Modificat: 2016-03-02
8 sfaturi ca sa te bucuri de o vacanta de vis alaturi cu copiii tai

8 sfaturi ca sa te bucuri de o vacanta de vis alaturi cu copiii tai

Transforma vacanta de vara in cea mai frumoasa amintire a copiilor tai. Cu putina documentare si planificare, te poti bucura de momente cu adevarat speciale. Am pregatit din timp cateva idei, astfel incat sa incepi sa-ti faci cele mai bune planuri pentru vara lui 2016.

Planifica niste amintiri grozave alaturi de ei

Orice destinatie de vacanta ai alege, suntem siguri ca vei gasi ceva cu totul atipic si interesant de facut impreuna cu cei mici. Un traseu de calarit pe munte, o zi pe biciclete, o competitie sportiva - ai atat de multe optiuni de incercat!

Ideea esentiala este sa creezi niste activitati comune, in care sa va antrenati spiritul de echipa si sa va bucurati din plin unii de ceilalti. Ca sa te ajutam, am facut si o lista cu lucruri indispensabile pentru bagajul copiilor.

vacanta_calatorie_copii

Nu-ti fie frica de actiune

Din ce in ce mai putini parinti isi mai lasa copiii acasa si pleaca singuri in vacante. Iar asta intrucat au descoperit ca pot sa se bucure de timpul liber si alaturi de cei mici. Nu-ti fie frica sa-i iei cu tine intr-o destinatie indepartata, necunoscuta tie, pentru ca iti vor umple zilele si te vor face sa descoperi mult mai multe lucruri carora, in alte conditii nu le-ai acorda atata importanta. Profita de creativitatea si de entuziasmul lor.

Ofera-le libertate si autonomie

Asa cum tu, ca adult, ai nevoie sa stii ca nu esti constrans de nimic si de nimeni, si cei mici isi doresc sa stie ca au un cuvant de spus in ceea ce li se intampla. Asa ca, cel mai bine, invata-i sa faca alegeri pe care sa si le asume fara revolte sau obiectii. Cum faci asta? Ofera-le senzatia de independenta lasandu-i pe ei sa decida ce urmeaza sa faceti, insa din variante pre-stabilite de tine. Vor ramane astfel cu impresia ca detin si ei controlul.

planificare_vacanta_copii_familie

Inchiriaza o casa doar pentru voi

Inchide ochii si imagineaza-ti ca, timp de o saptamana, casa voastra se muta la mare, intr-o zona pitoreasca, cu terasa pentru cei mari si spatii de joaca pentru cei mici. Aceasta imagine poate deveni realitate daca alegi sa-ti inchiriezi o casa in loc sa stai la hotel.  

Posibil sa te coste putin mai mult, insa gandeste-te la avantajele pe care le vei avea: iti vei putea lasa copiii sa se joace in jurul casei, te vei putea relaxa in intimitate, fara prea multa lume in jur, vei putea organiza petreceri in aer liber. Iar bonusul este ca, per total, veti avea parte de o experienta cat se poate de autentica.  

Mergeti intr-un road trip

Orice weekend poate fi transformat intr-o aventura. Intreaba-i ce le starneste curiozitatea, apoi planifica un traseu care sa va multumeasca pe toti.

Am aruncat un ochi pe ce poti face in Romania si ne-au cucerit niste idei: un tur al castelelor, care ii vor fascina pe cei mici, o plimbare prin satele transilvanene, unde pot invata mai multe despre viata la tara sau o plimbare prin locurile despre care au citit in cartile copilariei - puteti, de exemplu, sa faceti un traseu care sa contina si un popas la casa lui Ion Creanga. 

Inainte sa pleci la drum insa, nu uita sa-ti iei o masura de siguranta esentiala: scaunul auto. Pe Shopidoki.ro exista modele anatomice, foarte confortabile, care se potrivesc copiilor pana in 6 ani. In cazul in care copiii tai sunt mai mari, educa-i cu privire la importanta centurii de siguranta. 

Transforma vacanta intr-o experienta completa de invatare

O vacanta poate sa fie o oportunitate de invatare absolut uimitoare pentru cei mici. Din muzee, biblioteci si locuri incarcate de istorie, pot invata mult mai multe decat de la televizor sau din manualele scolare.

Afla ce domenii ii pasioneaza si incearca sa le gasesti locuri care sa le hraneasca curiozitatea si sa le raspunda la intrebari esentiale. Se vor intoarce din vacanta absolut fascinati de lucrurile noi pe care le-au descoperit. 

Incurajeaza-i sa-si faca prieteni noi

Copiii sunt foarte sociabili, poate chiar mai sociabili decat adultii. Incurajeaza-i sa se apropie de alti copii, sa se joace impreuna si sa se descopere unii pe altii.

Le vei da o lectie extraordinara de viata. Si nu te speria daca exista o bariera a limbii - copiii o depasesc foarte usor. Am auzit in jurul nostru numeroase exemple de copii care s-au apropiat extraordinar de mult, in ciuda faptului ca vorbeau limbi diferite. 

Creeaza un album foto pentru fiecare vacanta

Amintirile sunt cel mai de pret dar pe care il poti oferi copiilor tai. Asa ca nu uita sa imortalizezi cele mai speciale momente din viata voastra, in special vacantele.

Asigura-te ca ii surprinzi in cele mai fericite sau amuzante ipostaze, dar lasa-i si pe ei sa treaca in spatele obiectivului.  Cine stie, poate ii vei ajuta sa-si dezvolte un hobby pentru o viata intreaga.  

Foto: Pixabay.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre