5 metode prin care poti fi un parinte mai bun chiar si atunci cand nu poti pleca devreme de la birou

/ / Modificat: 2017-04-12
5 metode prin care poti fi un parinte mai bun chiar si atunci cand nu poti pleca devreme de la birou

A imbina o viata de familie linistita cu o cariera de succes este o provocare pentru orice mama, mai ales atunci cand cei mici cresc, iar nevoile lor sunt tot mai diverse. Vestea buna este ca exista solutii la aceasta problema cu care se confrunta tot mai multe femei de cariera. Iata cinci metode usoare prin care poti fi un parinte mai bun chiar si de la birou.

1. Planifica-ti eficient si din timp fiecare saptamana de lucru

Din pacate, programul de lucru de la 9 la 18 este un vis pentru majoritatea angajatelor din Romania. Statul peste program a devenit sport national in multe cazuri, mai ales daca vrei sa te remarci la locul de munca. Insa, atunci cand apare un copil, risti sa ajungi acasa cand cel mic doarme deja. Tocmai de aceea, planifica-ti din timp saptamana si ai grija ca macar doua zile sa nu mai ramai peste program si sa petreci timp cu acesta.

Daca ai un sef mai dificil care iti da sarcini in ultimul moment, incearca sa pleci la ora 18 si sa lucrezi acasa seara, dupa ce copilul a adormit deja.

2. Cere ajutor angajatorului

Pentru ca tot mai multe companii inteleg astazi ce forta sunt mamele si cat sunt ele de importante in arhitectura si dinamica organizatiei, acestea aleg sa creasca retentia investind in cursuri dedicate acestei categorii de angajati. Un lucru comun si foarte eficient este sa ofere gratuit un curs de parenting mai multor angajati care au, pe langa rolul de profesionisti, si rolul de parinte; pana la urma, nu-i asa, niciodata nu poate fi prea tarziu sa iti evaluezi modul prin care iti pui amprenta asupra copilului si prin care poti sa stabilesti o relatie armonioasa cu acesta.

Daca firma la care lucrezi nu a oferit pana acum un astfel de tip de beneficiu, le poti oricand sugera angajatorilor sa organizeze un curs de parenting, in special daca mai sunt si alti parinti in companie care iti impartasesc curiozitatea.

3. Renunta la sentimentul de vina

Sa iti petreci timpul simtindu-te vinovata pentru ca esti la serviciu si nu alaturi de copilul tau nu este o solutie pentru nimeni. In primul rand, iti afecteaza productivitatea la locul de munca. Incearca in schimb sa te gandesti cate avantaje are copilul tau daca tu ai un serviciu stabil si bine platit.

Cu siguranta ii vei oferi oportunitati pe care multe mamici nu si le permit - de la accesul la o educatie de calitate, pana la tot felul de cursuri si ateliere de dezvoltare personala.

4. Imprieteneste-te cu tehnologia

Daca si copilul tau este inscris la o gradinita sau la scoala dotata cu camere de supraveghere, roaga profesorii sa iti dea acces la aplicatia prin care il poti monitoriza pe cel mic. Multe institutii de invatamant din Romania s-au aliniat deja la standarde occidentale din acest punct de vedere. In acest fel vei sti in orice moment ce face copilul tau, dar mai ales ca este in siguranta.

5. Incearca sa-ti integrezi copilul in viata profesionala

Imaginile cu europarlamentarul Licia Ronzulli au facut inconjurul lumii in 2013. Italianca a fost fotografiata in plen alaturi de fiica ei, Vittoria, pe atunci un bebelus de numai cateva luni. A fost un mesaj puternic pentru mamele de pretutindeni: se poate imbina cu succes maternitatea cu o cariera de succes in politica. O poti face si tu, daca domeniul in care lucrezi iti permite acest lucru.

Viata de mama este presarata de provocari. Ideal ar fi sa iti faci o rutina la serviciu care sa-l includa si pe cel mic. Fie ca pleci mai repede de la birou in anumite zile sau te implici de la distanta in educatia lui, chiar si printr-un curs care sa te invete cum sa excelezi in cariera de parinte, important e ca cel mic sa simta ca faci tot ce iti sta in putinta ca sa fii cea mai buna mama pentru el.

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Parenting Serviciu mamici

Articole recomandate

Citeste si despre