5 greseli periculoase pe care le poate face o mamica atunci cand spala hainele bebelusului

/ / Modificat: 2018-03-21
5 greseli periculoase pe care le poate face o mamica atunci cand spala hainele bebelusului

Oricat de multe hainute i-ai cumpara bebelusului tau, iti va fi greu sa tii ritmul cu cat de repede se murdareste imbracamintea micutului tau. Insa cand vine vorba despre spalarea hainelor unui nou-nascut, lucrurile nu sunt atat de simple precum par.

5 greseli pe care le faci cand speli hainele bebelusului

De la amestecarea hainutelor cu obiectele vestimentare ale adultilor pana la folosirea unui detergent nepotrivit, exista mai multe greseli pe care multe mamici le fac, fara sa isi dea seama cum pot afecta acestea sanatatea micutului lor. Iata care sunt cele mai frecvente astfel de greseli si ce poti face pentru a le evita:

Speli hainutele la o temperatura nepotrivita

Temperatura ideala pentru a curata hainele bebelusului este cuprinsa intre 30 si 40 de grade Celsius. Aceasta temperatura asigura indepartarea eficienta a murdariei si distruge bacteriile periculoase pentru copilul tau. Insa din dorinta de a curata hainele mai repede sau a fi sigure ca acestea sunt perfect igienizate, multe mamici aleg un program de spalare la temperaturi foarte inalte.

Acest lucru nu numai ca poate distruge tesaturile, dar se va vedea si pe factura la curent electric sau la apa, mai ales daca bagi haine la spalat de cateva ori pe saptamana. Cel mai bine este sa verifici daca masina ta de spalat are un program special conceput pentru curatarea hainelor de bebelusi, asa cum are aceasta masina de spalat.

Dupa cum vezi, un astfel de model te poate ajuta sa economisesti timp si energie si sa te asiguri ca hainele micutului tau sunt mereu curate, pentru ca senzorii de umiditate si temperatura permit spalarea in cele mai bune conditii.

Folosesti prea mult detergent sau balsam de rufe

Nu toti detergentii de pe piata sunt potriviti pentru spalarea hainelor nou-nascutilor. Unii dintre acesti detergenti pot cauza dermatite si alergii, care nu apar imediat cum l-ai imbracat pe cel mic, ci in timp. Aceste iritatii pot aparea chiar si dupa o saptamana si sunt vizibile mai ales in zonele unde contactul cu pielea este mai mare: in zona subratului ori in zona inghinala.

In principiu, detergentul pe care il folosesti ar trebui sa fie lipsit de coloranti, vopseluri, miros, parfum sau arome, iar clatirea hainelor sa fie riguroasa, astfel incat pe imbracaminte sa nu ramana reziduuri de detergent.

Atentie mare trebuie sa ai si la cantitatea pe care o folosesti. Masinile de spalat moderne nu mai necesita mari cantitati de detergent pentru a curata bine hainele. In plus, ai grija sa nu schimbi detergentul, mai ales daca observi ca acesta nu i-a cauzat copilului alergii sau iritatii.

Supraincarci masina de spalat

Oricat de tentata ai fi sa bagi mai multe haine in cuva masinii de spalat, pentru a face economie de timp, supraincarcarea masinii face ca hainele micutului tau sa nu se spele la fel de bine. In plus, cu cat acestea sunt mai inghesuite in cuva, cu atat este mai mare riscul ca detergentul sa se depuna pe acele haine aflate la suprafata, in timp ce altele sa fie doar udate si rostogolite in masina de spalat, fara sa fie curatate eficient.

Nu speli hainutele noi inainte de purtare

Orice haina pe care i-o cumperi celui mic sau pe care o primesti trebuie spalata inainte ca bebelusul sa o poarte. Pentru a proteja tesaturile de umiditate si mucegai, multi producatori trateaza hainele cu substante care pot ajunge apoi pe pielea sensibila a bebelusului si pot provoca reactii alergice. O spalare normala este suficienta pentru a indeparta aceste substante periculoase din profunzimea tesaturii.

Amesteci hainele bebelusului cu cele ale adultilor

Evita sa speli hainutele micutului tau impreuna cu ale voastre sau, daca vrei sa ajungi la un compromis, testeaza inainte, aruncand in cuva un body al bebelusului impreuna cu cateva bluze pe care le porti de obicei.

Daca micutul tau nu da semne ale unei alergii, inseamna ca este sigur sa iti speli hainele impreuna cu cele ale copilului. In principiu, pe lucrurile noastre se regasesc mai multe bacterii si alergeni, unii adusi de afara, iar la contactul cu acestia, pielea bebelusului ar putea reactiona.

Sursa foto: Shutterstock/Copyright: Luca Lorenzelli

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre