5 atitudini ale mamelor care slabesc legatura emotionala cu copiii

/ / Modificat: 2021-10-04
5 atitudini ale mamelor care slabesc legatura emotionala cu copiii

Legatura dintre mama si copil este esentiala pentru dezvoltarea si bunastarea acestora. Responsabilitatea de a fi mama nu este deloc usoara, deoarece maternitatea este un proces care necesita multa invatare, mai ales in plan emotional.

Ca mama trebuie sa-i asiguri copilului protectie, siguranta, afectiune si bunastare. Prin urmare este important sa te asiguri ca micutul tau stie si simte aceste lucruri. Doar asa se poate dezvolta o relatie emotionala stransa intre mama si copil.

Desigur, in ceea ce priveste cresterea copilului, toate mamele iau decizii gresite care au un impact mai mic sau mai mare asupra dezvoltarii acestuia. Iata insa, cinci greseli pe care mamele le fac frecvent fara sa-si dea seama, dar care duc la pierderea legaturii emotionale dintre ele si copii. 

1. Tipete

Tipetele provoaca teama si frustrare copiilor, afectandu-le sanatatea emotionala.  De asemenea, ii face sa se simta nesiguri si ajung sa creada ca fac totul gresit, deoarece sunt inferiori celorlalti.

Aceasta actiune provoaca, de asemenea, mult stres deoarece copiii cred ca in orice moment cineva ii poate ataca. 

In plus, tipetele afecteaza educatia emotionala a copiilor: ii umple de rebeliune, resentimente si agresivitate.

2. Pedepse excesive

Educatia autoritara scade stima de sine a copiilor, deoarece il face sa creada ca toata lumea are o imagine proasta despre ei. Prin urmare, isi pierd increderea in sine si chiar se indeparteaza de mama de teama unei pedepse severe. 

De multe ori, cei mici nu pot intelege de ce au fost gresite actiunile lor si incep sa-si ascunda emotiile pentru a preveni umilinta.

3. Nu acorda atentie copiilor

In ciuda obligatiilor zilnice este esential ca mamele sa-si aloce timp si pentru copii. In caz contrar acestia pot ajunge sa creada ca nimeni nu ii iubeste si ca parintii lui nu sunt disponibili pentru ei.

4. Nu isi asculta copiii

Copiii vorbesc mult si gasesc in orice lucru ceva interesant si atractiv. Ei abia acum descopera lumea si totul li se pare interesant. Prin urmare este important sa impartaseasca noile descoperiri cu parintii lor, dar in special cu mamele. Insa, in momentul in care nu li se acorda suficienta atentie, li se spuna sa taca sau sunt intrerupti in timp ce vorbesc, cei mici considera ca parerea lor nu este importanta si vor invata sa-ti tina entuziasmul in frau si se vor indeparta de mamele lor, scunzadu-si sentimentele cat de mult pot. 

5. Fac comparatii cu alti copii

Cand mamele isi compara copiii cu alti copii nu fac decat sa ii faca pe cei mici sa se simta inferiori si sa le transmita ca nu sunt suficienti de buni. Nu este de mirare ca legatura emotionala dintre copii si mame care fac comparatii este una slaba. Cei mici prefera sa se indeparteze pentru a evita sa se simta din nou raniti. 

Sursa foto: pexels.com

Taguri Schimbari de atitudine Mama bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre