5 activitati amuzante si educative, ideale pentru interior

/ / Modificat: 2018-02-13
5 activitati amuzante si educative, ideale pentru interior

Vremea de afara nu le permite inca celor mici sa se joace in voie in aer liber. Desi soarele isi arata tot mai des razele, facand posibile scurte iesiri in parc, copiii isi petrec inca majoritatea timpului la interior.

Chiar si asa, exista nenumarate activitati potrivite pentru acasa, perfecte pentru alungarea monotoniei. Iar daca utilul se poate imbina cu placutul, cu atat mai bine. In cele ce urmeaza gasesti descrierea a cinci activitati cu rol educativ, care vor umple casa de voie buna.

Ora de desen

Organizeaza din cand in cand ore de colorat. Scoate din dulap lucrurile necesare si da startul la tot felul de concursuri. Pe langa alungarea plictiselii celui mic, te vei amuza si tu copios. Pentru ca jocul sa fie cat mai placut, alege creioane colorate de calitate, cu cat mai multe nuante. Cartile de colorat vor prinde viata, devenind mici opere de arta.

In plus, coloratul aduce foarte multe beneficii copiilor. Fiind o activitate atat de obisnuita in randul celor mici, parintii se gandesc rareori la acest aspect. Pe langa faptul ca incurajeaza creativitatea si dezvolta imaginatia, folosirea creioanelor cu regularitate contribuie la cresterea dexteritatii copilului.

Apoi, coloratul creste nivelul de concentrare si ajuta la invatarea lucrurilor noi. Totodata, aceasta activitatea are si un efect terapeutic. Copiii invata sa se exprime prin arta si isi descarca astfel sentimentele negative, precum furia.

Distractie in bucatarie

Copiii sunt foarte fericiti atunci cand reusesc sa realizeze ceva singuri. Din acest motiv, o buna idee este sa il lasi uneori pe cel mic sa-si arate indemanarea in bucatarie. Exista foarte multe retete simplu de realizat, pe care le poate prepara cu usurinta, bineinteles sub supravegherea ta. In primul rand, stabiliti ce anume i-ar placea sa pregateasca. Poate vrea sa prepare pizza, sau, de ce nu, un tort delicios.

Apoi, faceti o lista de cumparaturi si mergeti impreuna la aupermarket. Incurajeaza-l sa-si foloseasca imaginatia in combinarea aromelor si a culorilor ingredientelor. Odata intorsi acasa, echipati-va cu sorturi de bucatarie si dati startul distractiei. La final, pentru ca satisfactia sa fie si mai mare, invitati la masa intreaga familie, sau cativa dintre prietenii lui.

Vanatoare de comori

Cei mici iubesc misterul si provocarile, iar un joc care ii transforma in cautatori de comori va deveni repede preferatul lor. Aceasta activitate este perfecta pentru putina distractie, intr-o dupa-amiaza racoroasa. In functie de varsta copilului tau, creeaza regulile si asigura-te ca le-a inteles.

Apoi, deseneaza o harta care sa cuprinda opriri in locuri pline de mister si diferite indicii. Poti folosi ghicitori, texte din care lipsesc cuvinte pe care trebuie sa le gaseasca prin casa, strofe care indica directia. Daca jocul este complex, il va tine ocupat pentru cateva ore.

Nu uita ca la final, dupa ce descopera comoara, sa il rasplatesti pentru efortul depus. Fie comoara cuprinde un micut cadou, fie ii acorzi o diploma si o medalie de explorator, alaturi de un mic premiu.

Amuzament cu baloane colorate

Ce copil nu iubeste baloanele? Colorate, in diferite forme si marimi, acestea nu sunt ideale doar pentru petreceri, ci si pentru diferite activitati. Pentru copiii mai mici poti pune in aplicare cu usurinta un joc educativ distractiv de invatare a culorilor. Umfla mai multe baloane, de diferite culori si arunca-i-le pustiului tau pe rand, numind culoarea pe care o are balonul. Apoi, dupa ce observi ca incepe sa le tina minte, roaga-l sa-ti aduca pe rand balonul galben, albastru, rosu etc.

Un alt joculet, potrivit tot pentru copiii mai mici, este sa pui in fiecare balon dulciuri precum dropsuri, ciocolate, caramele sau jeleuri. Odata umflate baloanele, pune-l sa-si aleaga ce culori vrea si sa le sparga pentru a-si putea savura micul desert.

Cu copiii putin mai mari poti juca volei cu mai multe baloane deodata. Stabileste mici reguli si incepeti jocul. Pe langa doza de amuzament, vor face si putina miscare.

Petrecere tematica

Petrecerile tematice sunt o alta idee amuzanta cu rol educativ. Pe langa distractia garantata, reprezinta un bun prilej de socializare cu ceilalti copii invitati. Stabileste o zi pe luna in care dati o astfel de mini-petrecere. Alege tema dintre domeniile sale de interes si nu-ti limita imaginatia.

Poti opta pentru petrecere in pijamale, petrecerea papusilor Barbie, petrecere de armata, petrecere-circ, cowboy, cu dinozauri sau cu inghetata. Planuiti impreuna detaliile, decorati si apoi stabiliti invitatii. Pastrati toate obiectele folosite intr-o cutie, de unde vor putea fi refolosite macar partial pentru urmatoarele petreceri.

Cu putina imaginatie poti crea nenumarate activitati pentru cei mici, care vor umple casa de ras si voie buna. Vremea rece de afara va fi mai placuta ca niciodata.

Sursa foto: Shutterstock

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Jocuri copil in casa

Articole recomandate

Citeste si despre