4 ingrediente sanatoase ca sa prepari variantele cu putine calorii ale mancarurilor clasice

/ / Modificat: 2016-12-19
4 ingrediente sanatoase ca sa prepari variantele cu putine calorii ale mancarurilor clasice

Preparatele sanatoase pot fi adevarate delicii, daca stii ce ingrediente sa inlocuiesti si ce sa folosesti in loc. Toata familia se va bucura de ele.

Nu este deloc greu sa prepari mese delicioase si sanatoase. Tot ce trebuie sa faci este sa renunti la ideea ca mancarea sanatoasa este lipsita de gust, sa renunti la anumite ingrediente si sa-ti dotezi bucataria cu unele pline de nutrienti, dar sarace in calorii. Iata care sunt super-alimentele pe care le poti folosi in locul celor clasice si mai putin sanatoase:

1. Mai putine calorii, mai multi nutrienti si un gust de tinut minte, cu acest tip de faina

Faina de grau este utilizata in o multime de preparate, insa nu este si cea mai sanatoasa varianta. Mai mult, daca vrei sa eviti glutenul, faina de grau este prima pe care trebuie sa o tai din lista ingredientelor pe care le folosesti. Poti uita complet de ea, mai ales ca ea contribuie si la acumularea kilogramelor.

Varianta mult mai sanatoasa pentru a prepara placinte, prajituri si paine este inlocuirea ei cu aceasta faina din pulpa de nuca de cocos, care, dupa cum vezi, este un ingredient bio. Aceasta faina nu contine gluten, hipoalergeni, are putini carbohidrati si un nivel ridicate de fibre si proteine.

Poti gati retetele clasice doar facand aceasta mica schimbare. Atentie, cand faci inlocuirea, trebuie sa pui un sfert de cana de faina de cocos la fiecare cana de faina de grau pe care ai fi folosit-o in mod normal in reteta. Faina de cocos absoarbe mai mult lichid, asa ca nu poti folosi aceeasi cantitate ca in cazul in care gateai cu faina de grau.

2. Uita de zahar si foloseste siropul de agave

Zaharul este unul dintre cele mai nesanatoase ingrediente din produsele pe care le consumam zi de zi. De fapt, el nu este atat de daunator, insa noi il consumam in exces, pentru ca este adaugat in aproape orice produs pe care il mancam, de la covrigi pana la bulionul pe care il pui in sosul pentru paste.

Cand gatesti acasa, in ceai sau in laptele pentru copil foloseste sirop de agave in locul zaharului. Inlocuirea se face foarte simplu. Daca in reteta se specifica o cana de zahar, trebuie folosite doua treimi de cana din siropul de agave.

3. Renunta la pesmet si foloseste seminte de chia

Pesmetul se foloseste in bucataria romaneasca la o multime de mancaruri. Nu trebuie, insa, sa uiti ca nu este un ingredient foarte bogat in nutrienti. In locul pesmetului, poti folosi cu incredere seminte de chia, un adevarat super-aliment al zilelor noastre cu mai multe fibre, proteine, dar cu mult mai putin sodiu. Daca planuiesti sa inlocuiesti pesmetul cu semintele de chia, poti pastra proportiile fara probleme.

4. Lapte de migdale in loc de lapte de vaca

Laptele de vaca nu este nici pe departe atat de sanatos precum este cel de migdale. In plus, dupa o anumita varsta, organismul nostru nu mai secreta enzimele necesare pentru a descompune lactoza din laptele de vaca, asa ca apar o multime de efecte neplacute – balonare, senzatia da plin etc. Poti folosi cu incredere laptele de migdale, este o varianta plina de nutrienti, satioasa si potrivita pentru orice varsta.

Mai mult decat atat, poti sa inlocuiesti laptele de vaca cu cel de migdale si in prajituri, pentru un gust deosebit. Cei mici se vor da in vant dupa laptele de migdale, cu o aroma subtila.

Ai folosit pana acum vreunul dintre aceste ingrediente? Tu cum te asiguri ca familia ta are o alimentatie sanatoasa?

Sursa foto: Shutterstock

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimentatie sanatoasa Alimentatie sanatoasa copii

Articole recomandate

Citeste si despre