4 factori care influenteaza gustul si calitatea mancarii. Tine cont de ei pentru ca micutul tau sa aiba parte de mese gustoase si pline de nutrienti

/ / Modificat: 2016-05-26
4 factori care influenteaza gustul si calitatea mancarii. Tine cont de ei pentru ca micutul tau sa aiba parte de mese gustoase si pline de nutrienti

Ca parinti, una dintre preocuparile noastre principale este dezvoltarea armonioasa a copiilor nostri. Ea este influentata de o multime de aspecte, iar alimentatia este esentiala pentru dezvoltarea lor din toate punctele de vedere.

Pentru copii nu conteaza foarte mult cate vitamine are mancarea din farfurie, ei tin la gust, iar daca ceva nu le place, e aproape imposibil sa-i determini macar sa guste.

Iata, asadar, ce anume influenteaza calitatile nutritive si gustul mancarii!

Plita si cuptorul cu care gatesti

Pastreaza cuptorul cu microunde doar pentru incalzirea mancarii si nu il utiliza mai mult de 10 minute pe alimente. Acestea isi vor pierde si gustul si vitaminele. Cand vine vorba despre plita, cea electrica se incalzeste greu, iar intensitatea nu poate fi controlata la fel de usor precum la cea de la plita cu gaz, unde vizualizam flacara. In cazul celei electrice, gatitul dureaza mai mult, astfel ca legumele isi pierd proprietatile.

Desi plita electrica este vazuta ca fiind o solutie noua, moderna, tot cea cu gaz este cea mai potrivita pentru gatit rapid si sanatos. Poti gasi pe acest site plite moderne, cu gaz, care te vor ajuta sa pregatesti cele mai gustoase mancaruri pentru familia ta, ele fiind si o solutie mult mai avantajoasa ca pret si pe moment, dar si pe termen lung, deoarece gazul este mai ieftin decat curentul electric.

In schimb, cand vine vorba despre cuptor, poti opta cu incredere pentru unul electric, a carui temperatura poate fi setata cu exactitate, asa incat alimentele sa fie gatite perfect.

Felul in care pastrezi mancarea

Este destul de greu sa gatim in fiecare zi, asa ca multi dintre noi pregatim mai multa mancare si o consumam pe parcursul mai multor zile. Nu e nimic rau in asta, insa conditiile de depozitare sunt foarte importante pentru ca alimentele sa ramana la fel de bune ca in prima zi cand au fost gatite.

Chiar si daca alegi sa congelezi mancarea, ea isi va pastra valorile nutritionale. Este, insa, important sa o congelezi imediat ce s-a racit si sa nu o dezgheti de mai multe ori. Cel mai simplu ar fi sa o portionezi, asa incat cand dezgheti o portie, sa o consumi pe toata. Daca o pastrezi la frigider pentru cateva zile, depoziteaz-o in recipiente de sticla care se inchid ermetic, vei gasi astfel de caserole in magazinele de menaj. Mirosurile si aromele mancarurilor nu trebuie sa se imbine intre ele, pentru ca nu vor mai fi la fel de gustoase.

Aspectul farfuriei

Copilul tau este extrem de mofturos si nu accepta decat anumite feluri de mancare? Multi parinti se confrunta cu astfel de probleme, iar cel mai ingrijorator aspect este faptul ca cel mic nu primeste toti nutrientii necesari daca nu are o dieta variata.

Felul in care arata farfuria este extrem de important, chiar si pentru un copil. Cand mancarea arata apetisant, vine si pofta, asa ca este cazul sa acordam mai multa atentie acestui lucru. Nu este doar un lucru rostit in van, este demonstrat stiintific faptul ca gustul unui aliment este perceput diferit in functie de suportul de pe care este consumat sau de felul in care este asezat in farfurie.

Oamenii de stiinta au descoperit faptul ca avem tendinta sa mancam mai mult daca mancarea este asezata pe o farfurie alba, in vreme daca avem in fata o farfurie rosie, mancam mai putin. Explicatia ar fi faptul ca pe fondul alb, culorile din farfurie par mai vii si, prin urmare, gustul alimentelor pare mai intens.

In schimb, culoarea rosie ne face sa mancam mai putin pentru ca este asociata cu pericolul. Asadar, daca cel mic nu prea are pofta de mancare, sau nu vrea nici in ruptul capului sa guste piureul de broccoli, o farfurie alba s-ar putea sa te ajute.

Compania

Omul este o fiinta sociala. Chiar daca prichindelul nostru pare fascinat de desene animate si il putem lasa sa manance in fata televizorului, in timp ce noi ne ocupam de alte treburi, trebuie sa retinem ca masa este un ritual si ca cei din jur influenteaza obiceiurile noastre alimentare.

Oamenii de stiinta au scos la iveala faptul ca atunci cand o persoana ia masa cu altcineva va consuma cu 35% mai mult decat atunci cand este singur. Daca ia masa alaturi de alte trei persoane, va consuma cu 75% mai multa mancare decat daca este singura. S-ar putea, deci, ca cinele in familie sa fie de mare ajutor in cazul in care celui mic ii lipseste pofta de mancare.

Copilul tau este mofturos la mancare? Stiai ca acesti factori influenteaza gustul si calitatea mancarii?

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre