3 situatii grele prin care parintii trec doar cand copiii se fac mari

/ / Modificat: 2017-01-20
3 situatii grele prin care parintii trec doar cand copiii se fac mari

Ca parinte, tot ce vrei este sa cresti un copil sanatos, fericit si sa il ajuti cu tot ce are nevoie pentru a-si crea un viitor stralucit.

Fiecare mama se bucura sa isi vada copilul cum creste si devine tot mai independent, dar cu toate acestea, sentimentul ca intr-o zi el nu va mai avea nevoie de tine se strecoara in inima oricarei mame. In plus, multi spun ca meseria de parinte este mult mai dificila cand copiii ajung la maturitate si nu ii mai poti proteja ca atunci cand erau mici. Ii vezi trecand prin dezamagiri, prin greutati, ai vrea sa le redai increderea in ei si sa ii asiguri ca vor veni si reusite, dar nu stii exact cum sa faci asta.

Sunt situatii dificile, pentru care nimeni nu te pregateste si te vei gasi de multe ori intrebandu-te care este calea corecta si ce ar trebui sa faci. Insa este bine sa stii ca aceste framantari sunt perfect normale si orice parinte trece sau a trecut prin ele. Iata care sunt cele mai dificile situatii, pentru care nu vei fi pregatit:

Cand copilul tau pleaca la facultate

Sa iti vezi copilul absolvind liceul cu brio si sa stii ca a intrat la o facultate este o bucurie imensa pentru orice parinte. Aceste sentimente de mandrie si fericire sunt insa inlocuite, la scurt timp, de numeroase griji legate de primul an de studentie. Unde va sta? Oare ii va placea facultatea pe care a ales-o? Se va descurca cu examenele? Va reusi sa isi gaseasca un loc de munca dupa ce va absolvi? Iar pe langa aceste intrebari, se mai adauga si teama pentru ce se va intampla cand va pleca de acasa. Oare veti mai vorbi la fel de des? Ii va fi dor de tine? L-ai pregatit suficient de bine pentru viata incat sa se descurce?

Trebuie sa stii ca si copilul tau isi pune aceste intrebari, chiar daca nu recunoaste. O schimbare atat de mare nu vine fara o mica nesiguranta, iar daca ii arati ca si tu esti ingrijorata, el va avea si mai multe temeri. Cel mai bine este sa adopti o atitudine pozitiva si incurajatoare, care sa ii dea si lui tarie, si tie.

Daca vrei sa faci lucrurile cat mai usoare pentru amandoi, plecati cu toata familia intr-o vacanta pentru cateva zile, faceti multe poze si adunati amintiri frumoase. Astfel, iti vei alina dorul uitandu-te la poze si ii poti oferi si lui o astfel de rama de fotografii, in care sa pastreze imaginea voastra preferata.

Cand copilul tau sufera prima dezamagire in dragoste

Adolescentii pun foarte multe sentimente in prima relatie serioasa, iar cand aceasta se incheie, sufera enorm. Este o situatie inevitabila in care, pe langa faptul ca suferi si tu cu ei, ai un sentiment de neputinta, pentru ca nu exista niciun lucru care sa le aline durerea si care sa ii faca sa se simta mai bine. In aceasta situatie, cel mai bine este sa ii dai suficient spatiu copilului tau, sa il asculti, daca vrea sa iti povesteasca ce s-a intamplat, sa il sfatuiesti cum stii tu mai bine. Insa abtine-te sa il presezi sau sa nu ii respecti suferinta. Nimeni nu vrea sa auda ca „are balta peste” cand trece printr-o despartire sau ca durerea sa este doar un moft adolescentin.

Cel mai important lucru pe care il poti face cand copilul tau sufera din dragoste este sa fii acolo pentru el, dar sa il lasi sa treaca peste dezamagire singur, in ritmul lui, fara sa il grabesti sau sa il faci sa se simta stanjenit pentru ca inca se mai gandeste la prima sa dragoste.

Cand copilul tau prefera sa petreaca timpul cu prietenii lui

Cat a fost mic, abia daca reuseai sa il dezlipesti de tine. Erai cea mai importanta persoana din viata lui si reuseai cu greu sa il convingi sa stea la gradinita sau sa mearga la scoala, pentru ca nu voia sa se desparta de tine. Pe masura ce a crescut, a inceput sa prefere desenele animate si jocurile pe calculator. Iar in adolescenta, prietenii sai au devenit o prioritate. Astfel, ajungi sa petreci tot mai putin timp cu copilul tau, care prefera sa iasa in oras cu amicii si sa mearga in vacante cu ei. Multi parinti se simt cumva tradati, insa adevarul este ca acest comportament este prefect normal, este un semn al maturitatii si al independentei.

Este important sa ii lasi copilului tau spatiul de care are nevoie si sa nu il sufoci. Incurajeaza-l sa isi cheme prietenii acasa. Asa vei capata mai multa incredere, pentru ca vei sti cu cine isi petrece timpul. De asemenea, nu il obliga sa ramana acasa atunci cand el ar prefera sa fie in alta parte. Cand ii interzici unui copil un lucru, se va gandi doar la modalitatile prin care poate trece peste cuvantul tau. Cand ii lasi insa libertatea de a alege, el va aprecia acest lucru, iar asta se va vedea si in comportamentul sau.

Care sunt cele mai dificile momente prin care ai trecut cu copilul tau? Cum ai reusit sa depasesti aceste situatii?

Sursa foto: Shutterstock/Copyright: Evgeny Bakharev

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre