Vaccinul antigripal la copii - administrare si beneficii

/ / Modificat: 2019-01-31
Vaccinul antigripal la copii - administrare si beneficii

Vaccinul antigripal este sigur pentru oricine are varsta incepand cu 6 luni. Acesta protejeaza impotriva gripei, dar si a complicatiilor care pot aparea din cauza acesteia. Deoarece virusurile gripale se schimba - adesea de la an la an - oamenii nu sunt imunizati pentru foarte mult timp.

Vaccinurile antigripale sunt, de obicei, administrate o data pe an din octombrie pana la jumatatea lunii noiembrie, oferind protectie in tot sezonul de gripa, din octombrie pana in aprilie.

Copiii cu varsta mai mica de 5 ani - in special cei sub 2 ani - prezinta un risc crescut de complicatii grave legate de gripa. Un vaccin ofera cea mai buna aparare impotriva gripei si raspandirii acesteia altor persoane. Vaccinarea poate reduce bolile de gripa, vizitele medicale, absenteismul scolar si poate preveni spitalizarea si decesele legate de gripa la copii.

Gripa este periculoasa pentru copii

Infectia cu gripa este mai periculoasa decat raceala obisnuita pentru copii. In fiecare an, milioane de copii se imbolnavesc de gripa sezoniera; mii de copii sunt spitalizati si unii chiar mor din cauza gripei.

Cel mai bun mod de a preveni gripa este cu un vaccin impotriva gripei. Unitatile medicale recomanda ca fiecare persoana cu varsta de peste 6 luni sa primeasca anual un vaccin impotriva gripei sezoniere pana la sfarsitul lunii octombrie. Cu toate acestea, atata timp cat virusurile gripale circula, vaccinarea ar trebui sa continue in tot sezonul de gripa, chiar si in ianuarie sau mai tarziu. Vaccinul 2018-2019 a fost actualizat din vaccinul din sezonul trecut pentru a se potrivi mai bine cu virusurile circulante. Imunitatea de la vaccinare se stabileste dupa aproximativ doua saptamani.

Vaccinul este deosebit de important pentru copiii si adolescentii care prezinta un risc ridicat de complicatii din cauza gripei, inclusiv a celor care:

  • au intre 6 luni si 5 ani
  • au tulburari cardiace sau pulmonare cronice (cum ar fi displazia bronhopulmonara, fibroza chistica, astmul) suficient de grave pentru a avea nevoie de urmarire medicala regulata
  • au afectiuni cronice care slabesc sistemul imunitar, cum ar fi deficientele imune, cancerul, HIV sau un tratament care provoaca suprimarea imunitatii
  • au diabet sau alte boli metabolice
  • au boala renala cronica
  • au anemie cronica
  • au tulburari neurologice cronice
  • sunt obezi (indicele de masa corporala =40)
  • trebuie sa ia acid acetilsalicilic (ASA sau Aspirina) zilnic
  • traiesc impreuna cu un alt copil sau adult care prezinta riscul unor complicatii din cauza gripei.

Copiii sub 5 ani prezinta un risc mai mare de complicatii cauzate de gripa, cum ar fi febra mare, convulsii si pneumonie. Daca aveti copii mai mici de 5 ani sau care sufera de complicatii de sanatate, toti cei care traiesc in casa ar trebui sa se vaccineze.

Vaccinarea la copiii cu varsta cuprinsa intre 6 luni si 8 ani

Unii copii intre 6 luni si 8 ani necesita doua doze de vaccin gripal. Copiii cu varsta cuprinsa intre 6 luni si 8 ani care se vaccineaza pentru prima data si cei care au primit anterior o doza de vaccin ar trebui sa primeasca doua doze de vaccin in acest sezon. Toti copiii care au primit anterior doua doze de vaccin (in orice moment) au nevoie doar de o doza de vaccin. Prima doza trebuie administrata imediat ce vaccinul devine disponibil.

A doua doza trebuie administrata la cel putin 28 de zile dupa prima doza. Copiii care primesc doar o singura doza, dar au nevoie de doua doze, pot avea o protectie redusa sau nicio protectie impotriva gripei.

Daca copilul are nevoie de cele doua doze, incepeti procesul mai devreme. Acest lucru va va asigura protectia copilului inainte ca gripa sa inceapa sa circule in comunitate. Copiii au o protectie partiala la 7 zile de la vaccinare, una considerata eficienta la 14 zile de la vaccinare si maxima la 21 de zile.

Copiii ar trebui vaccinati in fiecare sezon gripal

Copiii trebuie sa fie vaccinati in fiecare an pentru a obtine cea mai buna protectie impotriva gripei. Pentru copiii care vor avea nevoie de doua doze de vaccin antigripal, prima doza trebuie administrata cat mai devreme posibil. Pentru ceilalti copii, este o practica buna de a-i vaccina pana la sfarsitul lunii octombrie.

Vaccinurile se pot lua gratuit de la medicii de familie in cazul copiilor cu probleme de sanatate sau se pot achizitiona din farmacii, pretul unei doze fiind de aproximativ 50 de lei.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Vaccin Vaccin antigripal Vaccin antigripal copii Vaccin antigripal bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre